Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vrtnice naših babic
Moderator: Melona
-
- Site Admin
Vrtnice naših babic
(Prenos iz arhiva)
Citiram: |
1vrtnica: Pred nekaj dnevi sem v mestu srečala znanko. Ker ve, da se precej posvečam vrtnicam, me je povabila na ogled stare vrtnice njene babice. Vrtnica raste ob steni danes prazne kmečke hiše. Njena mama, ki ji bo 70 let, se spominja, da je bila vrtnica na tem mestu že odkar ve, po pripovedovanju babice pa že prej. Vrtnici je torej vsaj 70 let! Rastlina je precej nenegovana, saj zanjo nihče več redno ne skrbi, odkar hiša nima več prebivalcev. Posebnega vonja nima, všeč so mi njeni živahni, majhni, na koncih cvetnih lističev nekoliko nakodrani cvetovi. Vrtnica je razvila pravo deblo, premera cca 10 cm. Katera vrtnica bi to lahko bila? |
Članica doda precej podobno vrtnico, ki pri njih raste že več kot 25 let |
Obe sta verjetno hibridni wichurani. Bi bilo lepo, če bi en cvet slikali tako, da je odprt, in se vidi barva središča okoli prašnikov.
Listov ne vidim dovolj natančno.
1vrtnica: Bom poskusila še enkrat poprosit za dovoljenje za ogled in seveda fotke... |
Ja, zanima me barva cvetnih lističev okoli prašnikov. Je roza, bela, rumena?
Dajta malo pogledati sami na HMF in pod dodatni kriterij dodajta Hybrid Wichurana. Tiste, ki so obkrožile svet, so nekako te: Dorothy, Super Dorothy, Excelsa in Super Excelsa. Barvo je težko določiti po slikah, ker jih fotoaparat ne ulovi natančno.
Je pa še ena možnost veliko bolj verjetna, ker se Hy. Wichurane zelo rade sejejo - da so to sejančki torej podobni materam a še vedno dovolj različni._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Zdaj lahko s precejšnjo gotovostjo rečem, da sta obe vrtnici sejančka. Po vrtovih vidim precej podobnih sort, razlikujejo se po polnosti cveta in intenzivnosti barve, rast pa je precej podobna.
Strokovnjaki so mi potrdili, da se te vrtnice rade zasajajo s semeni, ljudje pa so jih v preteklosti obdržali zato številne krasijo starejše hiše._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Strokovnjaki so mi potrdili, da se te vrtnice rade zasajajo s semeni, ljudje pa so jih v preteklosti obdržali zato številne krasijo starejše hiše._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
No pred leti je kolega podiral staro bajto ob kateri je rasla točno taka vrtnica. Pa sem le rešil nekaj potaknjencev in primilo se je tole:
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Spodaj je bolj belkaste barve , prašniki rumeni okrog njih pa malo bela !
Za ime pa ne bi vedel , lahko je katera od Dorothy, Super Dorothy, Excelsa , Super Excelsa ali pa kakšna druga
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Spodaj je bolj belkaste barve , prašniki rumeni okrog njih pa malo bela !
Za ime pa ne bi vedel , lahko je katera od Dorothy, Super Dorothy, Excelsa , Super Excelsa ali pa kakšna druga