Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Euphorbia - mleček
-
- Site Admin
Euphorbia - mleček
(Prenos iz arhiva)
Euphorbia leuconeura
Srednje počasi rastoča nezahtevna posodovka, sčasoma se steblo ogoli, z listjem obdani ostanejo le vrhovi, rastlina dobi palmasto obliko. Bodice so male in nemoteče.
Sadimo jo v zemljo za kaktuse.
Lega: svetla, vendar ne izpostavljena močni direktni sončni svetlobi.
Zalivanje: pičlo. Tudi, če kdaj pozabimo, ne bo velike škode, jo pa v takem primeru izjemoma bolj izdatno zalijemo.
Zanimivost: iz skoraj neopaznih cvetov se razvije seme in ko je zrelo, ga rastlina "izstreli" v bližnjo okolico. Čez čas nas mlade rastlinice presenetijo kot gostje pri posodovkah, ki so bile tačas v bližini. Ali pa si naberemo semena, ko brišemo prah iz polic.
Nazadnje urejal/a muha 06 Dec 2022 11:02; skupaj popravljeno 1 krat
Srednje počasi rastoča nezahtevna posodovka, sčasoma se steblo ogoli, z listjem obdani ostanejo le vrhovi, rastlina dobi palmasto obliko. Bodice so male in nemoteče.
Sadimo jo v zemljo za kaktuse.
Lega: svetla, vendar ne izpostavljena močni direktni sončni svetlobi.
Zalivanje: pičlo. Tudi, če kdaj pozabimo, ne bo velike škode, jo pa v takem primeru izjemoma bolj izdatno zalijemo.
Zanimivost: iz skoraj neopaznih cvetov se razvije seme in ko je zrelo, ga rastlina "izstreli" v bližnjo okolico. Čez čas nas mlade rastlinice presenetijo kot gostje pri posodovkah, ki so bile tačas v bližini. Ali pa si naberemo semena, ko brišemo prah iz polic.
Nazadnje urejal/a muha 06 Dec 2022 11:02; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc je napisal/a: |
Hči je k hiši prinesla mali potaknjenec, ki se je doma lepo razrastel. Se mi zdi, kot da jo poznam, ampak si jo ne morem priklicati v spomin ..... Me zanima, če bi bila uporabna za sobno vzgojo v loncu? |
muha je napisal/a: |
Euphorbia Leuconeura Veliko veselja z njo. |
Hvala, Muha!
Huh, pravi kaktus . Praviš da je počasne rasti; tole rožico bom danes posadil (presadil z lončkom vred) v cvetlično korito v dnevni sobi, najraje bi da ostane te višine .... . Še vedno iščem za v korito rožice končne višine 10 - 20 cm. Vem, da je to "huda zahteva" ob vseh ostalih. Je pa nekaj rastlin, ki se jih da lepo krajšati, kako pa je s tolo; si jo kdaj poskusila krajšati?_________________mfranc
Huh, se moram popraviti; se ne ve, kaj je bilo prinešeno. K hiši je prišla rastlinica že pred meseci, sam sem jo prvič videl mesec nazaj. Ko sem hči vprašal kaj je to. Nisem dobil odgovora, danes pa mi jo je žena postavila na mizo, ko je videla, da presajam rože v dn. sobi. Dosedaj je bila na oknu v jedilnem kotu, z ne preveč svetlobe.
Vsekakor mi je zanimiva, sploh če se jo bo dalo kontrolirati glede rasti.
Možno, da je dobila mlade rastlinice, ki so zrastle iz semen ....
Tako bi bilo tudi možno obnavljati/menjati grmičke z mladimi, če sem te prav razumel.
Danes sem iz zunanjega korita v dnevno sobo prenesel tudi Irezino, ki jo je potrebno pred zimo prestaviti na toploto. Ta pa izredno dobro prenaša krajšanje. Z krajšanjem se grm tudi zgosti, ker na mestu krajšanja namesto enega vršička dobimo dva. http://forum.gartlc.si/gartlc-about1286.html_________________mfranc
Vsekakor mi je zanimiva, sploh če se jo bo dalo kontrolirati glede rasti.
Možno, da je dobila mlade rastlinice, ki so zrastle iz semen ....
Tako bi bilo tudi možno obnavljati/menjati grmičke z mladimi, če sem te prav razumel.
Danes sem iz zunanjega korita v dnevno sobo prenesel tudi Irezino, ki jo je potrebno pred zimo prestaviti na toploto. Ta pa izredno dobro prenaša krajšanje. Z krajšanjem se grm tudi zgosti, ker na mestu krajšanja namesto enega vršička dobimo dva. http://forum.gartlc.si/gartlc-about1286.html_________________mfranc