Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fallopia japonica - japonski dresnik

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Fallopia japonica - japonski dresnik

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Fallopia jap. var. compacta (roseum)

doli

pep

Odgovor Napisal/-a pep »

To je izredno invazivna rastlina, ki pa je tudi koristna. Mladi poganjki so užitni, rastlina pa vsebuje snov resveratrol, ki obnavlja celice in s tem zavira staranje, dviga imunost.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Žal njena invazivnost močno, močno presega njene pozitivne učinke.
doli

To vrsto, var. compacta, imam posajeno že deset let pa se ni razširila veliko. Še vedno je mali grmiček s par stebelci. Tako da s kuro pomlajevanja ne bo nič.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zdaj mi ni jasno, kako je s to njeno invazivnostjo: ob cestah, nasipih, opuščeni zemlji, gradbenih zasutjih, ob vodotokih ... mi grejo na živce ogromni sestavi, ki zadušijo prav vso drugo rast, od pozne jeseni do pomladi pa v zrak štrlijo goste porjavele ali počrnele štible. Doli pa ima isto vrsto in podvrsto, pa nobene invazivnosti. V čem bi lahko bil razlog za tako veliko razliko, če je vrsta ista: samo drugačno rastišče ne pride v poštev, saj v naravi zaseda najbolj neplodna in revna zemljišče. Je mogoče v soseščini kakšna rastlina, ki jo zavira, ali zelo senčna lega, saj v naravi navadno divje raste prav na odprtem, ali kaj tretjega? Kdo ve kaj več?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Mogoče pa ima Doli rešitev za to nadlogo, kajti do zdaj še niso našli načina kako ga iztrebiti. Star grm ima po napisani literaturi kilometre korenin, ki prebijejo tudi 5cm debel asfalt.
doli

Kupila sem jo v vrtnariji Strgar in ne verjamem, da bi Bernarda Strgar prodajala agresivne, invazivne rastline. Vzrok , da je miroljubna je najbrž v vrsti. Rase v polsenci, zemlja slaba, kot povsod pri meni, je okrog nje vse zaraščeno. Sem jo enkrat oddelila znanki, ne vem kako je pri njej, najbrž ji sploh pognala ni (tak občutek imam, ker jo sploh ne omenja).

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Polsenca je gotovo eden od vzrokov za njeno slabo rast. Mogoče lahko poveš, kaj raste v njeni neposredni bližini?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori