Campanula - zvončnica

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Campanula - zvončnica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Campanula carpatica - Karpatska zvončnica
nizka prekrovna blazinasta rast, cveti od pozne pomladi do prvega mraza, priporočljivo (čeprav nadležno, ker so polni mlečka) je sprotno odstranjevanje odcvetelih cvetov. V nasprotnem primeru se rado pozna tudi na številu cvetov, ne samo na izgledu.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:39; skupaj popravljeno 2 krat
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Campanula punctata

Lepa trajnica, v.0,40cm, cveti poleti, izredno hitro se širi s podzemnimi koreninami.

silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Še ena zvončnica, žal ne vem njenega imena.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Podobne zvončnice v beli barvi , kot so na zgornji fotografiji od silve30, sem imela tudi sama. Počasi so vse spremenile barvo na modro, tako, kakršne rastejo avtohtono v okolici. Domnevam, da so stare sadike propadle, seme se je pa skrižalo z avtohtonimi. Čeprav okoli grma pravzaprav nisem nikoli opazila sejančkov. Ampak, da bi stara rastlina spremenila barvo, tega mi metuljc pač ne bo požegnala Wink Laughing .
silva30

Zvončnice imam tri leta. Tudi jaz nisem opazila sejančkov, ampk pod zemljo požene korenine iz katre zraste nova rastlina. Stare, ki pa so cvetele pa ponavadi umrejo.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Campanula glomerata

nsns

Odgovor Napisal/-a nsns »

silva30 je napisal/a:
Zvončnice imam tri leta. Tudi jaz nisem opazila sejančkov, ampk pod zemljo požene korenine iz katre zraste nova rastlina. Stare, ki pa so cvetele pa ponavadi umrejo.

Tudi jaz imam zvončnice zelo podobne silvinim. Belo in modro. Pri beli sem letos opazila prvi sejanček, modra pa jih je imela več že že lani

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
silva30

nsns po moje pa te niso zvončnice, ampak zvončnik. Poglej so drugačni listi. Na mojih so daljši in ožji.
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Se strinjam s silvo30.
Na zgornji fotografiji je zvončnik (Platycodon), ki se vsaj po mojih izkušnjah razrašča veliko počasneje kot campanule.

Pa še ena bistvena razlika: zvončnice so zimzelene; mesto kjer je posajen zvončnik pa si je pametno jeseni označit, ker čez zimo vsi nadzemni deli odmrejo, spomladi pa razmeroma pozno odžene.
Odgovori