Campanula - zvončnica
-
- Site Admin
Campanula - zvončnica
(Prenos iz arhiva)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
OPIS
Campanula carpatica - Karpatska zvončnica
nizka prekrovna blazinasta rast, cveti od pozne pomladi do prvega mraza, priporočljivo (čeprav nadležno, ker so polni mlečka) je sprotno odstranjevanje odcvetelih cvetov. V nasprotnem primeru se rado pozna tudi na številu cvetov, ne samo na izgledu.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografijeNazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:39; skupaj popravljeno 2 krat
Campanula carpatica - Karpatska zvončnica
nizka prekrovna blazinasta rast, cveti od pozne pomladi do prvega mraza, priporočljivo (čeprav nadležno, ker so polni mlečka) je sprotno odstranjevanje odcvetelih cvetov. V nasprotnem primeru se rado pozna tudi na številu cvetov, ne samo na izgledu.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografijeNazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:39; skupaj popravljeno 2 krat
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Podobne zvončnice v beli barvi , kot so na zgornji fotografiji od silve30, sem imela tudi sama. Počasi so vse spremenile barvo na modro, tako, kakršne rastejo avtohtono v okolici. Domnevam, da so stare sadike propadle, seme se je pa skrižalo z avtohtonimi. Čeprav okoli grma pravzaprav nisem nikoli opazila sejančkov. Ampak, da bi stara rastlina spremenila barvo, tega mi metuljc pač ne bo požegnala
.

-
silva30 je napisal/a: |
Zvončnice imam tri leta. Tudi jaz nisem opazila sejančkov, ampk pod zemljo požene korenine iz katre zraste nova rastlina. Stare, ki pa so cvetele pa ponavadi umrejo. |
Tudi jaz imam zvončnice zelo podobne silvinim. Belo in modro. Pri beli sem letos opazila prvi sejanček, modra pa jih je imela več že že lani
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
-
Se strinjam s silvo30.
Na zgornji fotografiji je zvončnik (Platycodon), ki se vsaj po mojih izkušnjah razrašča veliko počasneje kot campanule.
Pa še ena bistvena razlika: zvončnice so zimzelene; mesto kjer je posajen zvončnik pa si je pametno jeseni označit, ker čez zimo vsi nadzemni deli odmrejo, spomladi pa razmeroma pozno odžene.
Na zgornji fotografiji je zvončnik (Platycodon), ki se vsaj po mojih izkušnjah razrašča veliko počasneje kot campanule.
Pa še ena bistvena razlika: zvončnice so zimzelene; mesto kjer je posajen zvončnik pa si je pametno jeseni označit, ker čez zimo vsi nadzemni deli odmrejo, spomladi pa razmeroma pozno odžene.