Sejanje trave jeseni

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Sejanje trave jeseni

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

V preteklosti sem kar dostikrat sejal travo, ampak vedno spomladi. Sedaj se mi po preureditvi predhišnega dela vrta kaže, da bi bilo najbolje en del proti sosedom zasejati s travo. Tudi zato, ker se tja meče sneg z dovoza Rolling Eyes .

Čisto na hitrico sem pogledal na splet in kao da je jesenska setev boljša?

Da ne bo preveč enostavno Cool , zemljišče sem ponekod dvignil do pol metra. V navoženi zemlji (pa tudi na obravnavani gredi) pa ogromno korenin, korenik, rizomov rastlin ki se razširjajo podzemno. Največ je praproti in ižandra (debelačka), nemogoče je bilo vse odstraniti in pričakujem ponoven izbruh teh rastlin.
Sedaj "me firbec daje" Wink se bo dalo to izkositi, ali bom moral poseči po herbicidu Embarassed ?

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne boš vedel, dokler ne boš probal Wink . Ravno veliko upanja najbrž ni, ampak včasih narava preseneti tudi pozitivno. Hm, mogoče bi kaj pomagalo, če bi notri že sedaj zamešal pošteno porcijo biogena, ki bi v najboljši varianti pohrustal nekaj teh korenin, korenik in rizomov, v najslabši jih pa le pognojil Rolling Eyes Embarassed .
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Franc, probaj vsaj nekaj zemlje presejati, utrdi, nato pa prekrij s črnim polivinilom, in pusti do septembra. Plevel, ki bo vzniknil, se bo sproti skuhal. Tako sva reševala midva, in nisva rabila herbicida._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
mfranc

muha je napisal/a:
Rolling Eyes Embarassed .

He, he, Muha, tole mi ne daje preveč spodbude Cool Very Happy .

Bobolino, o črni foliji tudi razmišljam, škoditi ne more. Čakam pa kakšen dež, da teren lahko malo zbijem in utrdim. Drugače pa je zemljica 1A, visoko humusna, viški iz gred; zato pa tudi vse noro raste Evil or Very Mad . Beri plevel *.

In verjetno bom poskusil samo s pogosto košnjo, pa potem še kakšen ukrep. Seveda, skrbi me praprot, ta se pod zemljo zavleče v vsak kot.

LP

* plevel je vsaka rastlina, ki se ob nepravem času pojavi na prostoru, kjer ni zaželjena Rolling Eyes . In ji nič ne pomaga, pa če je najbolj zdravilna roža na svetu Cool ._________________mfranc
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

No jaz bi takole naredila travo bi seja z ovsem ,oves ti bo še v jesenskem času ozelenel stem pa tudi manjša možnost ozelenitve drugih plevelov vse to bi pustila primiru do spomladi saj je zima tudi svoje naredi in spomladi se pokaže ozelenitev trave če nibilo uspešno v jesenskem času ponovno vajo ponoviš marsikateri plevel se na tak način sejanja uniči.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:
plevel je vsaka rastlina, ki se ob nepravem času pojavi na prostoru, kjer ni zaželjena Rolling Eyes . In ji nič ne pomaga, pa če je najbolj zdravilna roža na svetu Cool .

Dvomim, mfranc, da bi se našel prostor na svetu, kjer bi ti en čili opredelil kot plevel. Se motim? Rolling Eyes
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

V skrajnem primeru posej travo in ko spomladi vse ozeleni,poškropiš z Deherbanom A,ki je selektiven za trave in ti ostane lepa trata.seveda,če ne računa tudi na druge rastline.Je pa to translokacijski herbicid in lahko že kmalu sadiš druge rastline.
Moje mnenje pa tako poznaš._________________Narava vse povrne!
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Franc
Za hitro ozelenitev ti priporočam naslenje:
- iz kupa presej določeno koilčino zemlje
- kup pokri z kakšno biorazgradljivo prevleko (tudi debelejši agroteksti bi bil ok)
- presejano zemljo potresi po prevleki
- "POSADI" TRAVO V ROLI

Tako imaš v enem tednu lepo gosto lepo travico brez plevelov.
mfranc

Uf, Izbet, sem tak tradicionalist, da se na "konfekcijsko" Wink travo nisem niti spomnil. Čeprav neki moj bližnji znanec že leta prakticira tak način obnove trave.

Vsekakor preverim ceno in pogoje. Konec koncev gre za zelo majhen gartlc Very Happy , cca 6 x 2 m.

LP_________________mfranc
Odgovori