Poleg domačega piščanca imam možnost dobiti tudi domačo kokoš.
Spomnim se reka "Stara kura dobra župa" (ki se sicer zdaj bolj pogosto uporablja v drugačnem pomenu), pa da je kurja župca krepčilna za porodnico. Zanima me, kakšni so recepti za juho. Kot Gorenjko me seveda zanima tudi, kaj nato z mesom iz juhe, saj je bolj čvrsto, da ne rečem trdo.
Na spletu je vse sorte, tudi piščanec za kurjo juho Tule pa nič ne najdem.
Kakšne recepte imate in kako se obnesejo?
Kurje župce samo iz kure ne kuham. Mama jo je, z enakimi začimbami, kot govejo, le žajbelj je dodala namesto lovorja. Kuhala enako dolgo. Meso smo pojedli, ker smo ga imeli le 1x tedensko, mladi zobje pa marsikaj zmeljejo. Danes bi ga zmiksala in dodala v obaro.
Tam, kjer kupujem jajčka, dobim včasih stare kure za župo. Le po delih jih dodajam goveji juhi. Nimam vtisa, da bi jo kaj dosti poboljšale, je pa izžeta kura nesnica čisto nekaj drugega, kot stara kmečka kokoš, ki je vsa leta preživela v naravi in nesla le par mesecev na leto po 1 jajce vsak drugi dan.
muha napisal/-a: ↑So Dec 21, 2024 8:39 am... je pa izžeta kura nesnica čisto nekaj drugega, kot stara kmečka kokoš, ki je vsa leta preživela v naravi in nesla le par mesecev na leto po 1 jajce vsak drugi dan.
Zadnjič sem 3 perutničke piščanca najprej na suho popekla, da je zadišalo, potem dolila vodo in dodala sol, poper. In na skrajno majhnem ognju pustila kar nekaj časa. Potem dodala korenček, zelenin list, peteršilj, zrno česna, rezino čebule, mali lovorov list, list luštrka in malo timijana. Kuhala naprej. Kljub perutničkam iz trgovine je bila juha več kot zelo dobra. Danes ponovim.
lpmami, del juhe z uporabnim delom zelenjave iz tvoje kokoške pusti, dolij še malo vode in še malo pokuhaj z mesom vred. Lahko prej meso odstraniš s kosti, v juho vrneš le njega. In zakuhaš ali vodne žličnike, take male (iz pirine moke so še boljši kot iz pšenične) ali kar pest zdrobljenih širokih rezancev. Če prej dodaš še kak krompir, narezan na kocke ali male krhlje in pest graha, dobiš meni zelo okusno enolončnico, ki ji piko na i da malo kisa, kar v krožnik na mizi. In sveže namlet pisan poper. No, tega, če ne maraš, ga lahko tudi spustiš. Ja, pa hkrati z rezanci malo majarona, popestri okus.
Sicer v taki juhi zadošča le del mesa iz kokoši, lepše dele lahko, s kožo vred, malo popečeš in so čisto spodobni za h krompirju in, recimo, kuhanim jabolkam, podušenim na malo maščobe od peke teh koščkov in rahlo soljenim in sladkanim. Če je zraven kakšna kutina, še bolje. In žlica brusnične marmelade (v Hoferju imajo krasne, najboljša je BIO, kjer piše, da je kompot, no, v resnici je povsem želirana marmelada). Ne vmešano med jabolka, posebej na krožniku.
Dober tek.
Mi velikokrat skuhamo kurjo juho iz kokoši, ki so nas prej oskrbovale z jajci. Moram priznat, da mi je kurja juha skoraj bolj všeč kot goveja.
Jaz jo po navadi kuham takole (za cca 2-3L juhe):
- pol kokoši, tudi kakšen krempelj,včasih dodam tudi hrbet, ki ostane pri razkosavanju piščanca (kupujemo domače, jih razkosamo in zamrznemo),
- popečene polovice čebule, (ker je domača/nešpricana, je ne lupim)
- jušna zelenjava (korenje, koleraba, zelena, peteršilj), mogoče košček paradižnika, a redko
- luštrek, lovor, semena koriandra, poper sol, česen.
To juho počasi kuhljam cca 2uri ur.
Meso sploh ni tako žilavo. Nekaj ga pojemo skupaj z juho, ostalega pa v rižoti ali pa naredim sesekljane zrezke. Tudi samo malo popečeno je odličen dodatek drugim jedem.
Ker je pa kurja juha tudi zdravilna in zelo dobrodošla pri premagovanju bolezni povezanih z dihalnimi organi, je tule še recept za "zdravilno kurjo juho"
V lonec damo kokoš, čebulo (če je domača, je ne lupimo), sladek krompir, repo, korenje, pastinak, zalijemo z mrzlo vodo. Ko zavre, dodamo perutničke in ostalo zelenjavo in začimbe in kuhamo na majhnem ognju 1.5-2 ure. Iz juhe odstranimo meso in zunanje lupinice čebule. Juho zmiksamo. Tako nastane gostljata zelo krepčilna jed, ki bolnika kvalitetno nasiti in ne obremeni preveč.