Skobec

Odgovori
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Skobec

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Danes zjutraj pogledam skozi okno in vidim, da je ena ptica priletela na figo. Najprej sem mislila, da je škorec. Sam zdela se mi je bolj rjavkasta in sem si rekla, da je najbrž kosovka. Sam ni mi dalo miru in sem jo želela videti bliže. Tečem jaz hitro po fotoaparat in upam, da ne bo prej odletela, pa usmerim zoom objektiv proti njej, pa si rečem ... pa to je ptica ujeda. :shock: In s pomočjo strica googla sem ugotovila, da je to kanja. ;) Še nikoli je nisem videla tukaj okoli naše hiše. Nisem mogla verjeti. Sem pa prebrala, da rada zaide v naselje in, da je med vrtnarji dobrodošla, ker se hrani predvsem z glodalci.

Slika
Zadnjič spremenil Seasmoon, dne Po Jan 27, 2025 11:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Life is like a game ... play it ...

Slika
brbr

Re: Kanja

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lepa je. Pa kako modro gleda... Ampak, ali ni dosti večja od kosa? :?
Uporabniški avatar
Seasmoon

Hm ja, figa je precej oddaljena od okna in nisem imela občutka, da koliko je velika ptica. Me je pa spreletel dvom, da morda ni kosovka, ker sem videla, da ima rjavo belo perje. Kmet v sosedovem naselju ima 3 preže za privabljanje kanj, ker ima njive. Včasih, ko grem na sprehod vidim, da ptice sedijo na prežah. Domnevam, da so kanje (mišarji). Tam pri vas so prisotne kanje?

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kanja je nekajkrat večja od kosa saj meri v dolžino dobre 50 cm, razpon kril je okoli 120 cm.
Splošno rauširjena povsod v Sloveniji. Če znaš opazovati, jih videvaš povsod ob cesti, ko čakajo na morebiten plen.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Prvič sem letos videla kanjo. Ob cesti je še nisem opazila.

Aha pol niso ogrožena vrsta ptic.

Slika
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Res čakajo ob AC na ograjah, na hitro jih ne ločim od navadne postovke. Bi ju morala imeti v objektivu obe kot Seasmoon, da bi ju ločila. Sem pa videla tudi mrtvo na AC, ker nizko letajo. Pri meni jih je kar nekaj, enkrat sem opazovala popoldne sovo. Kako markantna ptica. Ko sem škropila drevje, me je samo opazovala. Ko sem šla k naslednjemu, je pa odletela.

Včasih, ko smo imeli prostopasoče kokoši, smo se bali ujed. Kragulj je rad odnesel piščance, pa tudi kokoši.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Sove še nisem videla. Enkrat, ko sem bila na balkonu sem videla eno ptico, ki je sedela visoko na sosedovi cedri. Po mojem ali je bila sova ali pa čuk. In, ko sem šla po fotoaparat in pol sem šla nazaj po stopnicah do balkona je že ni bilo več. Sem bila, kar malce jezna.

Mislim, da pri slikanju ptic je treba imeti srečo, ker hitro odletijo. Pri meni se pogosto kaj sfiži, ali pozabim dati notri kartico, ali imam prazno baterijo, ali pa nimam fotoaparata pri sebi. Danes recimo imam prazno baterijo, zdaj jo polnim. Če bi imela včeraj prazno, pol ne bi mogla slikati ptice kanje. Sem imela srečo.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Danes, fotka spodaj! Spet je sedela na našem drevesu. Pa kaj kanja se hrani z majhnimi pticami? Vprašam, ker je skozi obletavala granatne jabolke, kjer so sedele siničke. Je hotla eno zagrabiti. Naslednjič, če jo vidim jo bom spodila. Lumpa!

Sam poglejte kakšne kremplje ima!

Oče mi je povedal, da kanje sedijo na ograjah ob AC in, da enkrat mu je razbila šipo od avta, ker nizko letijo.

Slika

Slika
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Mislim, da to ni kanja, saj so to dokaj velike ptice in v letu premalo agilne, da bi lovile male ptice. (skozi krošnje dreves) Tudi ne vem, če ni kanja bolj mrhovinar in lovec na male glodalce na odprtem terenu.

Bolj bi se nagibal, da je tvoj "lumpasti krempeljc" kakšen kragulj.

Primerjam ptička in češnjevo vejo in to ne gre skupaj s kanjo. Laično razmišljam, "dečko" je nekam majhen za kanjo.

Drugače pa, lepo si ga ujela, pravi lepotec je.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Juglans, imaš prav. Na sliki je kragulj.

Joj joj joj, to pa ni dobro. Bom opozorila sosede v našem naselju, da naj pazijo na kokoši. Stara mama je imela kokoši in je imela težave s kragulji in vem, da je kokoši pokrivala z mrežo.

Jaz sem ptico slikala tudi od spredaj in sem pogledala na google in se ujema s kraguljem. Kanja je spredaj malce drugačna.

No krasno, zdaj imamo tukaj še kragulje!

Pticam pa ne bom več dajala semena na okensko polico, ker tako jih izpostavljam v nevarnost. Imajo krmilnico!

Slika
Odgovori