Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rogač - Lucanus cervus

crtj-admin
Site Admin

Rogač - Lucanus cervus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

.... vsaj jaz tako mislim, saj ima take mogočne roge.
Hotela pa sem vprašati, ali jih je res nekdaj bilo veliko več ali sem samo jaz kot otrok pač veliko več bila v naravi - od blizu, v travi brez klopov - in sem jih zato več videla. Smo se ga otroci bali, ker je kar grdo uščipnil.
Pa še to me zanima: kaj pa on dela v vrtu? S čim se hrani? Kako prezimi?

Nekje na spletu sem prebrala, da je postal tako redek, da naj vsak, ki ga najde, javi lokacijo - kdo kaj ve o tem?

Pa še to: mi mu nismo nikoli rekli rogač, za nas je bil vedno KLEŠMAN._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, lpmami, res jih popisujejo. Javi, vsak podatek je dragocen. Sporoči vrsto.
Pred kake 14 dnevi je pri nas vsak večer malo pred 21. priletel samec okoli hiše in izginil v smeri skupine smrek. Eanko, kot lani.
Je pa gotovo res, da je vseh žuželk bistveno manj, zaradi vseh vplivov človeka (tudi nočnega osvetljevanja) kto jih je bilo včasih, Če se samo spomnim, kak pokol si naredil če si pod večer peljal nekja kilometrov po cesti, koliko žuželk se je ujelo na sprednjo šipo. No, nekja podobnega sem prejšnji četrtek okoli 22. doživela ob Savi med Litijo in Hrastnikom in nisem vedela, ali naj bom vesela ali žalostna.
Tudi pri nas poznamo izraz klešman.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za rogače (tudi pri nas mu pravimo klešman, zakaj je potem uradno rogač? Confused ) sem brala, da izumirajo tudi zato, ker gozdove preveč čistijo in nimajo več na voljo dovolj trhlih dreves in štorov, v katerih se razvijajo njihovi ogrci. Pri nas že dolgo nisem videla nobenega, pa tudi včasih niso bili ravno pogosti.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pri nas v Beli krajini je rogače kar možno opaziti. Kakšno leto več, drugo manj in je zanimivo poslušati te težkokategornike med letom. So prave pojave s kleščami. Menda imajo najraje trohneč hrastov les, sicer pa sem jih opazil tudi v votlem sadnem drevesu letos spomladi. So kar konkretni svaljki.

Skratka, pravi rokerji.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Moj hrošč je bil en bleščeč osebek samca, naslednji dan ga ni bilo več.
Žal sem v aplikaciji prehitro pritisnila shrani in se potem ne da več urejati, tako da nisem mogla prilepiti slike niti opisati lokacije (razen naslova). Upam, da bo vseeno uporabna informacija.
Še vedno me zanima, kaj on dela v vrtu, s čim se hrani ln kako prezimi. Kdo ve kaj več o njem?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

jah kaj dela na vrtu, tako kot vsi fantje, fejst punce išče, prav tako pa ni imun na dobro papico Laughing

Drugače pa kolikor vem se odrasle živali ravno ne hranijo (?) in "se" dejansko iščejo golj z enim poslanstvom.

Prezimi pa ogrc v trohnečem lesu v katerega samica predhodno odloži jajčeca. Koliko časa pa se ogrc gosti pa ne vem, leto, dve?

Pravzaprav ima trohneč les v naravi kar pomembno vlogo.
Lansko leto sem v skoraj svežem vrbovem panju našel/opazil ogrca rožnato lososove barve, dolg pa je bil zagotovo 10 cm. Dejansko je vrtal rov v sicer mehak les. Na žalost ne vem v kaj se je razvil, bi pa me zanimalo kakšna pošast je nastala iz njega.

lp.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: saj lahko obvestilo pošlješ še enkrat, tokrat s popolnimi podatki.

juglans: a je bil tak, kot TALE na sliki, prvi v vrsti?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Muha, res sem še enkrat vnesla. Tokrat mi je uspelo vnesti opis in dodati sliko.
Zdaj pa poskušam priti do kakšnega pregleda, da bi videla, kako je razširjen oz. kje ga opažajo.
P.S. Tudi to sem "zgruntala". Zelo zanimiva aplikacija, čeprav me prej hrošči niso posebej zanimali._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Juglans, tako kot praviš. V ˝pravem˝ gozdu so zaplate zelo starih dreves, podrtih debel, trohnečih in zaplate mladih, srednjih itd. dreves. V drevesih, ki so padla se ob trohnenju naseli ogromno življenja, ki je pogosto omejeno le na ta habitat. Te so še posebej ogrožene v današnjih upravljanih gozdovih, kako zelo, pa verjetno niti ne vemo, ker je takega okolja malo, da bi se ga lahko raziskovalo. Sicer pa vsak stadij naravnega gozda ponuja okolje specifičnim in različnim združbam.
Odgovori