Pozeba 2025

Odgovori
ck

Pozeba 2025

Odgovor Napisal/-a ck »

Kako je vaše sadje preživelo tele hladne noči. Pred tremi dnevi je bilo - 4, včeraj skoraj -3. Včerajšna kontrola brstov je pokazala cca 90% pozebo jablan in hrušk, na češnji in breskvi 100%, dve slivi pa sem zaščitil in je pozeba minimalna. Sliva, ki je za hišo ter zato malo v senci (Čač. lepotica, ki ji cvetnje zato kasni kakšen teden) bo izgleda tudi samo cca 10% pozebe.
ketko

Re: Pozeba

Odgovor Napisal/-a ketko »

Marelice, hruške in pa češnja so vrjetno pozeble, breskve pa še kažejo nekaj preživelih cvetov. Jablane rastejo malo višje, tam bi moglo biti stanje boljše. Sliva pa po 5-ih letih še kar ne cveti, ali res rabi tako dolgo...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Pozeba 2025

Odgovor Napisal/-a muha »

Kje sta ti dve lokaciji, kjer so cvetele tudi že hruške in jablane in pozeble?

Ker tule pri nas to dvoje še ne cveti.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

MS hruške cvetijo, jablane še dokaj daleč. Vendar smo enkrat za spremembo imeli srečo. Ponavadi prvi fašemo zaradi odprtosti na SV, tokrat pa je ravno naš kos Slovenije prišel skozi z le majhnimi minusi. Tako da držimo pesti, da so zadeve v glavnem preživele (in da ne dobimo po glavi poleti).
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Cvetoče magnolije so porjavele že v ponedeljek, sicer pa tretjina popkov odpadla že zaradi moče pred pozebo.

Včeraj sem opazil posledice mraza na vseh treh navadnih kivijih in na rdečeplodnem bavarskem, dočim je na sosednjem starem bavarcu Issu vse OK. Ožganin/suhega je malo, a je povsem možno, da navadni kivi zato (spet) ne bo cvetel.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz bom z oceno še malce počakal.
Imel sem sem podobne temperaturne pogoje kot ck. V ponedeljek in torek ponoči sem malo kuril, v sredo sem pa potem zaspal ...
Zanimivo, brebe pri figah izgledajo zdrave!
ketko

Odgovor Napisal/-a ketko »

Haloze, posebej po dolinah zna biti precej mraz, v pon. -5, medtem ko na višjih legah le kako stopinjo pod ničlo. Po pregledu pa jablane še ne cvetijo, še rabijo par dni, nekatere sorte pa še vsaj teden dni ali več.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Pri meni -4. Pozeble le češnje . Dva dni prej škropljeno z DRIN. Cvetoče breskve niso pozeble.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Pozeba

Odgovor Napisal/-a muha »

ketko napisal/-a: Sr Apr 09, 2025 10:01 pm Sliva pa po 5-ih letih še kar ne cveti, ali res rabi tako dolgo...
Moja (nekdanja) navadna domača češplja, vzgojena iz koreninskega poganjka, je rabila ravno 5 let do prvega cvetenja. Dobila sem že veliko okoli 1,5 metra, debelina stebla kak cm. Mimogrede: nič se nisem trudila okoli sajenja. Korenino je imela v obliki narobe obrnjene črke T, stranskih koreninic dokaj malo. Samo z lopato sem v zemljo naredila dobršno režo, jo vtaknila noter :oops: in ... se je prijela in rasla. Na brežini, v globoki ilovici, kjer se zemlja zlepa ne presuši.
iskra
Kraj: Lokev , Boa , Vinica

Odgovor Napisal/-a iskra »

Vse cvetti , torej pri meni ni nič pomrznilo.Je pa prehladno in kljub cvetenju ni čebel. To pa zna biti kar velik problem.Sem pa kar nekaj višenj presadil na dolenjsko in bom videl kako se "srbjanke" udomačijo tam.
Letos jih bo zgleda toliko da bo treba kakšen brendy začeti variti ;) .
Moram pa vsaki dan zalivati saj ta veter-burja neverjetno izsuši zemljo.
Sem pa vrt intenzivno (malo pretirano) pognojil z konjskim gnojem.
Sedaj ga bom še nekaj kubikov navozil na njiveo in tam posejal buče , da ga predelajo v zemljo ;)
Odgovori