
Jajčevci 2025
- Lpmami
- Prispevkov: 9343
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- Lpmami
- Prispevkov: 9343
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 8478
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Jajčevci 2025
Počasi bom morala pospraviti vse plodove jajčevcev. Jih je preveč , da bi jih pojedli sproti. Tako me zanima, kateri so vaši najljubši/najslajši shranki.
-
- Prispevkov: 1481
- Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am
Re: Jajčevci 2025
Tudi mene zanimajo shranki z jajčevci. Do sedaj smo jih največ jedli sproti in pa popecene in zmlete sem dodajala v ketchup ker kepo zgostijo omako, dodatnega okusa pa ji ne dodajo. Treba je biti previden, da jih ne dodamo prevec, ker je potem vse skupaj tako gosto, da lahko žlica stoji pokonci. Jaz dodam enega srednje velikega na 5 litrov omake.
- Plamenka
- Prispevkov: 10235
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Re: Jajčevci 2025
Te predloge mi je dal ChatGpt (spet
) Če bi jih jaz imela viška, bi naredila za testenine.
1. Vloženi jajčevci v olju (mediteranski slog)
Sestavine:
• jajčevci
• kis, voda, sol
• česen, peteršilj, origano ali bazilika
• olivno olje
Postopek:
1. Jajčevce narežeš na trakove ali kolobarje, posoliš in pustiš, da spustijo vodo.
2. Na hitro jih pokuhaj v mešanici kisa in vode (razmerje 1:1).
3. Odcedi, posuši in zloži v kozarce s česnom in zelišči.
4. Prelij z olivnim oljem do vrha in zapri.
Odlično k suhomesnatim izdelkom ali na brusketi.
________________________________________
2. Ajvar ali melancanov namaz
Sestavine:
• jajčevci, paprika, česen, olje, sol, kis
Postopek:
1. Pečene jajčevce in papriko olupi.
2. Zmelji in duši na olju, dodaj kis in sol.
3. Kuhaj do želene gostote, vroče nalij v kozarce.
Klasična balkanska shramba – izvrsten namaz za celo zimo.
________________________________________
3. Pekoč jajčevčev namaz (»ajvar z jajčevcem« ali »melidžan pasta«)
Dodaj čili, malo paradižnika in česna, kuhaj do zgoščene paste in zapri v kozarce.
Super za ljubitelje pekočega.
________________________________________
4. Jajčevčeva omaka za testenine (v kozarcu)
Sestavine:
jajčevci, paradižnik, čebula, česen, zelišča.
Kuhaj, dokler se zmes ne zgosti, nato vroče napolni v sterilizirane kozarce.
Odlično za hitro kosilo – samo skuhaš testenine in dodaš omako.
________________________________________
5. Zamrznjeni pečeni jajčevci
Pečene jajčevce olupi, nareži ali zmelji, razdeli v vrečke in zamrzni.
Kasneje jih uporabiš za musako, namaz ali omako.
________________________________________
6. Sušeni jajčevci (tradicionalno na Balkanu)
Nareži na kolobarje, posoli, posuši na soncu ali v pečici, shrani v suhem prostoru.
Pred uporabo jih namoči v toplo vodo in uporabi v jedeh.

Sestavine:
• jajčevci
• kis, voda, sol
• česen, peteršilj, origano ali bazilika
• olivno olje
Postopek:
1. Jajčevce narežeš na trakove ali kolobarje, posoliš in pustiš, da spustijo vodo.
2. Na hitro jih pokuhaj v mešanici kisa in vode (razmerje 1:1).
3. Odcedi, posuši in zloži v kozarce s česnom in zelišči.
4. Prelij z olivnim oljem do vrha in zapri.
________________________________________
Sestavine:
• jajčevci, paprika, česen, olje, sol, kis
Postopek:
1. Pečene jajčevce in papriko olupi.
2. Zmelji in duši na olju, dodaj kis in sol.
3. Kuhaj do želene gostote, vroče nalij v kozarce.
________________________________________
Dodaj čili, malo paradižnika in česna, kuhaj do zgoščene paste in zapri v kozarce.
________________________________________
Sestavine:
jajčevci, paradižnik, čebula, česen, zelišča.
Kuhaj, dokler se zmes ne zgosti, nato vroče napolni v sterilizirane kozarce.
________________________________________
Pečene jajčevce olupi, nareži ali zmelji, razdeli v vrečke in zamrzni.
________________________________________
Nareži na kolobarje, posoli, posuši na soncu ali v pečici, shrani v suhem prostoru.
-
- Prispevkov: 1481
- Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am
Re: Jajčevci 2025
Hvala Plamenka. Zdaj pa bo se premalo jajcevcev za vse ideje preizkusit.
- Lpmami
- Prispevkov: 9343
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Jajčevci 2025
Plamenka, hvala!
Bere se tako slastno, da že razmišljam, da bi drugo leto sadila več jajčevcev
Bere se tako slastno, da že razmišljam, da bi drugo leto sadila več jajčevcev

-
- Prispevkov: 8478
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Jajčevci 2025
Malo pozno (nisem videla), ampak iz srca, hvala. Verjetno bom res naredila omako za testenine.
- Lpmami
- Prispevkov: 9343
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Jajčevci 2025
Jajčevec sem že obrala in ga delno porezala. Nekaj sem jih imela v košarici in sem si jih včeraj ocvrla - res so bili dobri! In letina je bila dobra, hvala Bogu.
-
- Prispevkov: 8478
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Jajčevci 2025
Mi jih obožujemo v parmigiani. Smo jo enkrat zmrznili za kasneje, a ni bila dobra.
Tudi na testeninah so dobri.
Tudi na testeninah so dobri.