Paradižnik 2026
-
brbr
Paradižnik 2026
Rada bi malo eksperimentirala z vzgojo paradižnika. Pred časom sem poslušala eno reportažo z Gradiščanskega, kjer en zanesenjak prideluje paradižnik brez opor, tudi zaliva ga ne (razen ob sajenju). Rastline sadi v debelo zastirko iz sena/slame. Rastline naj bi bile dosti bolj vitalne, ker se lahko po tleh dodatno koreninjo.
Letos bi rada nekaj rastlin probno vzgajala na ta način. Tako mislim vzgajati bolj nizke sorte, visoke cca 1m. Imam pa že prvo dilemo: kako na gosto rastline posaditi. Pri brskanju po spletu nisem našla nič uporabnega. Z nekaj fotografij (plantaže v Kalabriji) se mi zdi, da so rastline posajene cca 50cm narazen, v dveh vrstah).
Imate kakšno vedenje o takšnem načinu pridelave?
Če bodo rastline pri tleh, jih bom tudi lažje obvarovala mokrote. Čez gredo nameravam postaviti loke in v primeru neugodnih razmer vse skupaj prekriti s foiljo.
Letos bi rada nekaj rastlin probno vzgajala na ta način. Tako mislim vzgajati bolj nizke sorte, visoke cca 1m. Imam pa že prvo dilemo: kako na gosto rastline posaditi. Pri brskanju po spletu nisem našla nič uporabnega. Z nekaj fotografij (plantaže v Kalabriji) se mi zdi, da so rastline posajene cca 50cm narazen, v dveh vrstah).
Imate kakšno vedenje o takšnem načinu pridelave?
Če bodo rastline pri tleh, jih bom tudi lažje obvarovala mokrote. Čez gredo nameravam postaviti loke in v primeru neugodnih razmer vse skupaj prekriti s foiljo.
-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
Re: Paradižnik 2026
Jaz iščem sorti Plum Regal F1 in Moutain Magic F1.
Bo kar problem dobiti v EU, vsaj majhne količine za vrtičkarje.
( našel sem sicer opcijo 100 semen za 46€ !!! )
Bo kar problem dobiti v EU, vsaj majhne količine za vrtičkarje.
( našel sem sicer opcijo 100 semen za 46€ !!! )
-
Andrej Banko
Hja, spodaj pod folijo se bo pa kondenz nabiral, pa si spet na istem s******.
Dejansko za ta naša, novodobna “monsunska” poletja z brutalnimi vlagami bo treba izbirat rezistenčne sorte z geni: Ph-2 in Ph-3.
-
brbr
Jih bom pokrivala samo v primeru dežja. drugače bo folija zrolana ob robu. Tak je načrt
Škoda, da nisi kakšen dan prej povedal. Moja hči se ravno danes vrača iz Amerike. Bi lahko pogledala za semena... No, mogoče bo morala do marca še kaj tja čez (vsi upamo, da ne) in bi takrat lahko pogledala.
Škoda, da nisi kakšen dan prej povedal. Moja hči se ravno danes vrača iz Amerike. Bi lahko pogledala za semena... No, mogoče bo morala do marca še kaj tja čez (vsi upamo, da ne) in bi takrat lahko pogledala.
-
Danilo
Brbr, eno leto sem na dveh gredah poskusil simulacijo vzgoje kot to počnejo v južni Italiji z enakimi sortami. Ni se mi obneslo zaradi našega celinskega premokrega vremena. Pri tleh je bila prevelika gneča in vlaga, zato mi je hitro zbolelo vse skupaj. Res pa je, da nisem striktno pokrival, niti uporabljal fungicidov.
-
Andrej Banko
Idealno vrem za naše paradajzke bi bila ponovitev poletja 2022 - suha vročina čez dan ter jasne in dokaj hladne noči, brez jutranjih ros.
Tudi glivične bolezni sadja so se tega leta poskrile globoko pod zemljo. Pa še spanje je bilo odlično, ker se je ponoči shladilo pod 20 stopinj.
Tako pravo sicilijsko/kalabrijsko podnebje !
Tudi glivične bolezni sadja so se tega leta poskrile globoko pod zemljo. Pa še spanje je bilo odlično, ker se je ponoči shladilo pod 20 stopinj.
Tako pravo sicilijsko/kalabrijsko podnebje !
-
brbr
Hvala za delitev mnenj, izkušenj.
Ampak moja narava mi ne da miru: moram probat in se sama prepričat. Seveda je pomislekov ogromno: od bolezni do polžev, ki bodo zlahka prišli do plodov in še in še. Ampak, podnebje na Gradiščanskem je bolj podobno našemu kot kalabrijskemu, se mi zdi. No, mogoče imajo tam manj toksičen dež...
Odločitev je padla. Za probo bom posadila 12 sadik determiniranih paradižnikov, nan najbolj sončni del grede. Podložila jih bom z debelo plastjo sena (ene 10, 20cm), začetna bo tanjša, potem pa jo bom dodala in probala bom nič zalivati. Pa kar bo, pa bo. če ne probam, ne bom prepričana ali to gre ali ne.
Danes sem začela s sezono 2026. V lonček sem posejala 16 semen 42 Days, ki ga gojim v loncih za predsezono. Do vznika bo na toplem v dnevnem prostoru, potem pa se seli v zimski vrt.
Ampak moja narava mi ne da miru: moram probat in se sama prepričat. Seveda je pomislekov ogromno: od bolezni do polžev, ki bodo zlahka prišli do plodov in še in še. Ampak, podnebje na Gradiščanskem je bolj podobno našemu kot kalabrijskemu, se mi zdi. No, mogoče imajo tam manj toksičen dež...
Odločitev je padla. Za probo bom posadila 12 sadik determiniranih paradižnikov, nan najbolj sončni del grede. Podložila jih bom z debelo plastjo sena (ene 10, 20cm), začetna bo tanjša, potem pa jo bom dodala in probala bom nič zalivati. Pa kar bo, pa bo. če ne probam, ne bom prepričana ali to gre ali ne.
Danes sem začela s sezono 2026. V lonček sem posejala 16 semen 42 Days, ki ga gojim v loncih za predsezono. Do vznika bo na toplem v dnevnem prostoru, potem pa se seli v zimski vrt.
-
Pepe
- Kraj: Štajerska
V Istri sem par let nazaj s toboganov opazoval, kako s kombajnom pobirajo paradižnik na veliki njivi in odvažajo z dvoosnimi prikolicami. Masovna pridelava za predelavo. Seveda gojeno na tleh brez opore. Mogoče kar sejano na njivo brez presajanja, ker bi to zahtevalo veliko dela. Razmik med vrstami je bil na daleč videti kot pri koruzi, ki se običajno seje na ~70 cm. Glede na način vzgoje tega paradižnika tudi škropiti ali kako drugače obdelovati prav dolgo niso mogli, ker bi traktor to potacal. Plevelov je nekaj bilo, ampak verjetno so v začetku medvrstno obdelovali.
V osnovi paradižnik raste po tleh, ker se sam ne zna vzpenjati. Res pa je, da ni rastlina, ki bi bila domorodna pri nas.
V osnovi paradižnik raste po tleh, ker se sam ne zna vzpenjati. Res pa je, da ni rastlina, ki bi bila domorodna pri nas.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Z neko Sicilijanko sem se pogovarjala o gojenju paradižnika pri njih. Dve stvari sta me začudili: da ga gojijo brez opore in da imajo težave s plesnijo. Plesen jim povzroča zelo močna nočna rosa.
Ah, čisto povsod je nekaj ugodnega in nekaj neugodnega .
Ah, čisto povsod je nekaj ugodnega in nekaj neugodnega .
-
Andrej Banko
A da so sedaj močne nočne rose prišle tudi na Sicilijo?!
Verjetno odvisno tudi od lokacije, Sicilija ni majhna.
Nekateri tukaj to sicer romantizirajo, ampak dejstvo je, da si takšni pogoji raj za glivične bolezni. Ne samo pri paradižniku …
Verjetno odvisno tudi od lokacije, Sicilija ni majhna.
Nekateri tukaj to sicer romantizirajo, ampak dejstvo je, da si takšni pogoji raj za glivične bolezni. Ne samo pri paradižniku …