Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Slakov veščec - Agrius convolvuli

crtj-admin
Site Admin

Slakov veščec - Agrius convolvuli

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mož je na njivi našel tole bubo. Še nikoli nisem videla tako velike. Ve kdo, od katere žuželke je?
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

po moje bo tole bramor nastal, škodljivec...
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi jaz sem že pomislila na to. In iskala po netu kakšno sliko, pa nisem nič našla. Se pa buba ne premika, mislim, da je mrtva, tako da najbrž ne bom videla, kaj bi nastalo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, lahko si pomirjena, bramor se iz te bube ne more izleči. Bramorji sodijo v red kobilice (Orthoptera), ki sodijo med žuželke z nepopolno preobrazbo. To pomeni, da se ličinka večlkrat zapored levi, ob vsaki levitvi postane večja in po zadnji le vitvi je odrasla žival. Torej stadija bube ni.
Zelo verjetno je buba metulja smrtoglavca (Acherontia atropos). Sodi med nočne metulje. Sploh ni nujno,da je mrtva, pri tem tipu bube se ne vidi, kaj se v njej dogaja, na videz mrtvo stanje je običajna reč.
akj več bo povedala irenakk, ki je "zadolžena" za živali tule v Gartlcu. Wink
Nazadnje urejal/a metuljc 04 Avg 2013 18:54; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hm, tole me čisto nestrokovno spominja na kakšno bubo vešč, morda tistih s sesalom Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes .

Čeprav je ta "rilec" verjetno samo pritrjevalo Cool .

LP_________________mfranc
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Po moje slakov veščec.

Uporabniški avatar
Plamenka

No, zdaj me pa res zanima, kaj bo nastalo iz bube. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dajmar, bravo očitno je res agrius (herse) convolvuli TULE se med ostalim najde tudi fotografija popolnoma enake bube!Nazadnje urejal/a muha 05 Avg 2013 11:18; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Pa res! Wink
Odgovori