Laburnum - nagnoj

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Laburnum - nagnoj

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Prezimno trdno drevesce, uspeva na soncu. Množimo jeseni s semeni, ki so zelo strupena.

Laburnum alpinum

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zelo lepo drevesce, še zlasti maja.

Pri nas v BK je v ponavadi pretoplem maju z vsaj malce južnega vetra pravi nesrečnik kratkega daha. Po enem tednu cvetenja sledi še teden spominov in od vročine posmojenega cvetja.

S tem svojim "alpinum" očitno misli zelo resno.

lp.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V Sloveniji rastejo 3 vrste nagnoja, alpski (Laburnum alpinum), Alschingerjev (L. alschingeri), okoli Bovca in v prisojnih kraških gozdičkih in navadni (L. anagyroides). Prvi in zadnji sta precej splošno razširjena.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pred leti, najmanj 6 jih že bo, raje več, sem prinesla domov iz gozda pravkar vzklile rastlinice. Do letos je zraslo že lepo drevesce in upam, da bom naslednje leto že videla prve cvetove. V času odraščanja je zelo teknil polžem in so mu dvakrat listje oglodali do golega Evil or Very Mad .
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Tudi moja dva sta presajena iz narave, se mi pa zdijo muhasti glede cvetenja. Še majhna sta zacvetela, potem par let nič, lani oba, letos je cvetel samo eden.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Metuljc, kako jih prepoznam.
Kateri misliš, da raste nad Idrijo blizu Vojskega v gozdnem sestoju skupaj z gabrom, javorejm, jesenom?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Prvega sem kupil v drevesnici.
Njegova semena sem sejal sem ji 2010. Katere vrste je ne vem. Zdaj sem malo gledal kje bi še kateri bil. Našel sem samo enega.

So ostali zrasli v špranjah na zelo suhih mestih.

Tisti iz 2010 so zdaj kašne tri metre visoki in cvetijo že kašne dve ali tri leta.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tudi pri meni jih par prodira na svetlo, verjetno bo pa še kakšen.

Če jih kasneje ne pokonča kakšna koreninska nadloga, ker pri meni je tega precej.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dajmar je napisal/a:

Tisti iz 2010 so zdaj kašne tri metre visoki in cvetijo že kašne dve ali tri leta.

Moj je star že skoraj 10 let pa ni še niti enkrat cvetel Crying or Very sad . Čakam, če bo letos. Je pa navadni avtohtoni tukaj, pravkar vzklili sejanček sem izpulila v gozdu na sprehodu.
Odgovori