Sadje z globokimi koreninami

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Sadje z globokimi koreninami

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Glede na tole vroče in suho poletje, sem začel razmišljati, kaj saditi v prihodnje, da se izognem zalivanju.
To morajo biti rastline, ki dobro prenašajo sušo in vročino (poleg prave zime). Po mojih izkušnjah so to naslednje sadne vrste: marelica, vinska trta, mirabolana, figa (zima?) kitajski datelj...
Nasplošno bolje prenašajo sušo večja drevesa, ki so praviloma vzgojena na sejancihin posajena na težjih tleh._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Igy, tudi jaz podobno razmišljam in delam.
Lani sem posadil dva sejanca hruške in enega jablane (več jih nisem imel na razpolago) in še nekaj sliv ter eno marelico. Pustil jih bom, da bodo zrasle malo večji, nato bom pa na njih pocepil več različnih sort. Podobno sem storil na že kar starih jablanah in stvar kar dobro izgleda. Seveda sem tiste jablane postopoma pomlajeval in nato cepil. Na eno sem spravil kar 14 različnih sort.
Nasplošno so pa sejanci kot podlage najbolj trpežne, zaradi močnejšega koreninskega sistema, to velja za vse sadne vrste, katere se cepijo.
Slaba stran tega pa je, da za to potrebujemo precej več prostora, pa tudi časa preteče več, do prvih sadov.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Elstar tudi jaz na podoben način vzgajam jablane.
Le da jih običajno pred sajenjem na stalno mesto cepim. Potem se pa velikokrat še zgodi , da še kaj nacepim nanje. Za plodove sem nacepil določene sorte na večja drevesa._________________LP
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Mogoče pa je prava kombinacija sejanec ali m111 nato pa posredovalka m9, ki umiri rast, na koncu pa žlahtna sorta. Tako kot dela na primer Lubera z Redlove serijo.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Zanimiva ideja.
Ali je to dovolj, da je šibka podlaga samo posredovalka, da umiri rast.
Ker bistvo šibkih podlag je v šibkem koreninskem sistemu.
Kako je pa z lesom, mi pa še ni znano...
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Kolikor vem posredovanje s šibko podlago pod žlahtno ne umiri rasti._________________LP
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Če kdo rabi kaj sejancev sliv, si jih lahko pride nakopat. Jih imam ene 40 ziher.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Za presajanje je še malo zgodaj._________________LP
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz pa se te tematike lotevam z organsko snovjo, večinoma kar grobo v obliki vejic in vejevja, pa jesenskim listjem. Vse to zelo dobro zadržuje vlago in ohranja zemljo hladno tudi v največji vročini in suši. V videu prikazano na 1minuti in 32sec. https://vimeo.com/72502502

Tudi meni so sejanci glavna izbira.

Je pa zanimivo, da se tak način zastiranja obnese tudi za vse tri asimine, ki so zdaj v četrtem letu in jih nisem nikoli zalival. Zelo lepe so letos, kljub suši in vročini. Celo mini stebričasta jablana nima težav.
Odgovori