konzerviranje

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

konzerviranje

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Vprašanje za poznavalce...

Lani sem naredila na juicerju sok iz rdeče pese. Nalila sem a v dva deci velike steklenice skoraj do konca. Nato sem v vsako steklenico dala dve kaplji alkohola, prižgala in takoj zaprla.

Res se ni pokvaril, tako kot mi je rekla ena starejša ženska. Pravi, da so v starih časih tako konzervirali.

Kakšna reakcija pri tem nastane, ali ogenj samo porabi kisik,....

Hvala za odgovore.

Irena
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Na ta način sem jaz nekoč zapirala kozarce dokler si nisem kupila sterilizatorja. Jagodna marmelada stara kakih 12 let je ob odpiranju imela zgoraj lesk in bila seveda brezhibnega okusa._________________Živeti na podeželju je najlepše!
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

metuljc je napisal/a:
Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje.

Navedba je točna.
Res pa je, da samo zapiranje kozarca s pomočjo ognja, NE ZAGOTAVLJA ZANESLJIVEGA shranjevanja...
Predpogoj za obstoj vsebine v kozarcu je, da je bila vsebina pravillo toplotno obdelana - da je sterilna - da so kozarci bili dobro očiščeni in prav tako kot vsebina, pravilno termično obdelani.

Metuljc je pravilno navedla: "očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje".

Irena namreč ne navaja kako je sok pripravila pred stekleničenjem. A ga je pravilno toplotno obdelala. Očitno je imela srečo._________________Viktorh
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Viktorh,

pesin sok nisem toplotno obdelala. Iz juicerja direkt v res čiste in dobro oprane steklenice.

Viktorh, opiši, kako ti konzerviraš. Kumare me zanimajo, da ratajo dobre in ne mehke.

Irena
Odgovori