Ketchup - radi imamo pizzo

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Ketchup - radi imamo pizzo

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Ja, ker je sladkega paradižnika dovolj, pizzo pa imamo radi, se lotimo še kuhanja ketchupa ali po domače zosa. V trgovini je res prav poceni, a vendar domače je najboljše:

Recept za ketchup:

6 kg paradižnika
6 paprik
6 čebul
1 žlička cimeta
3 žlice soli
4 žlice sladkorja
2 žlički origana
1 žlička timijana
1 žlička muškatnega oreščka

Vse narežemo na male kocke in kuhamo dobro uro.
Spasiramo, dodamo1 dcl kisa in 1 dcl konjaka.

Ponovno kuhamo do želene gostote.

Izkoristimo deževni dan in dober tek!
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tale recept se bere odlično.

Imam pa vprašanje:
lani mi je ena Gartlčanka podarila kozarček ketchapa (žal pa ne vem, katera). zadnjič smo ga končno poskusili in je naravnost odličen.
Zelo rada bi drugo leto tudi jaz poskusila pripraviti kakšen kozarček, zato prosim za recept.
Prilagam slikico kozarčka in upam, da ga mojstrica prepozna in zaupa recept.

Če s poizvedbo ne bo uspeha, bom pa probala po že napisanem receptu.

_________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

@brbr: Že nekaj dni se kunštvam in iščem po internetu recept za kečap, ker imamo preveč paradižnika. Zanima me tvoj recept, prosim.
P.S. Pri gornjem receptu me moti cimet. Prej bi rekel, da gre za piment.
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni

Sem želela prilepit sliki od mojega ketchupa, vendar ne gre.

Bom pa opisala.

Zrel paradižnik, kakršenkoli
rdečo špic papriko (cca 4 na cca 2 do 3 kg paradižnika)
nekaj zelo blagih čilijev Trinidad Perfume
sladkor
sol
vinski kis

Jaz to delam, da rečem od oka. Dodajam sol , sladkor po okusu. Ko mi je okus dober, potem bo za gotovo dobra omakca.

Nič ne tehtam. Kar imam in kolikor imam, toliko dam. Če nimam dosti rdečih paradižnikov, pač dam nekaj več paprike in morda malček več kisa.

Se opravičujem za tak recept, ki pa sploh ni recept.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Hvala. Iščem še začimbe, ki bi še bolj popestrile okus. Mogoče bom napravil dve varianti ali tri.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tonček, nimam recepta za kečap.
Pripravljala sem samo enkrat (pred leti) in to poreceptu in knjige "Babičini recepti za dom".

Tam gre stvar takole:

1. V lonec dajte 4 lovorjeve list, 6 zrn popra, 6 zrn gorčice, 1 žlička kumine. Prelijte s 1/4 L jabolčnega kisa. Segrejte skoraj do vretja, nato precedit.

2. 4 kg paradižnika narežite na četrtine. brez dodatka vode kuhajte na majhnem ognju, da lupina odstopi. Pretlačite skozi cedilo.

3. 500g čebule z malo vode skuhajte do mehkega in pretlačite. Potem s 500g sladkorja, 150gsoli, 200ml olja in 200ml kisa počasi kuhajte na majhnem ognju in ves čas mešajte.

4. Dodajte paradižnikovo omak, med mešanjem zavrite in dodajte kis z začimbami. Približno 30 min počasi kuhajte, da dobite gosto tekočo omako, ki jo vročo vlijete v izbrane kozarce._________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Hvala! Ko iščem začimbe, najdem poleg soli še tole: sladkor, kis, čebula, česen, pimet, koriander, origano, klinčki, kumina, gorčica, zelena, cimet, ingver.

Torej bo treba napraviti več variant s kombinacijami, po lastni presoji bom uporabil še kraški šetraj, en blagi jalapeño (npr. Samira) in baziliko. Če bo okroglo bo lopata, če bo pa špičasto, bojo vile.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5450
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Bazilika bi spadala. Vendar širša kot bo zbirka sodelujočih, manj bo jasno, kaj je bilo kako prispevano in bo džungla.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas nismo bili potrošniki kečapa. No, zdaj pa imamo pridruženo članico družine, ki ga ima zeloo rada (dodaja ga veliko jedem). Tako razmišljam, da bi ga pripravila eno dozo (v upanju, da se znebimo industrijskega...)
Vsekakor bom dodala zeleno, ker se za moj okus izredno dobro ujame s paradižnikom. Semena zelene redno dodajam paradižnikovim solatam. Meni je ta kombinacija skoraj še bolj všeč kot z baziliko._________________naredimo svet lepši
Odgovori