Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dišeče grozdičje - Ribes odoratum (ameriški ribez)

crtj-admin
Site Admin

Dišeče grozdičje - Ribes odoratum (ameriški ribez)

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Fourberry (ang.) ali Vierbeere (nem.)

Mene pa zanima, če je že komu obrodil Fourberry in kako ste zadovoljni z okusom?
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

Meni je že obrodil bogato lani je bil sajen. Okus sem pričakovala da bo bolj sladak, smo ga pa pojedli vsega, zelo lepo tudi počaka v hkadilniku. Se ga da jesti samega Very Happy
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Meni še ni, samo je bil šele lansko leto posajen. Ga je pa vročina kar zdelala.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Fourberry je čisto marketinško ime od Lubere, po Nemško je zdaj Vierbeere, kar je pravzaprav isto, se pravi naš prevod bi bil štirijagode. Confused

In latinsko ime ni ribes aureum - zlati ribes, ki je rumen, saj ta je črn in je ribes odoratum lasje pokonci . Ne morem verjet kaj vse poberejo prodajalci. Prava zmešnjava, predlagam da se ga vodi kot ga vodijo v botaničnem vrtu dišeče grozdičje, in doda še ostala imen, zaradi prepoznavnosti.

Naj bi prišel na tržišče tudi rumeni (ribes aureum - zlati ribes) a ga zgleda še niso dali v prodajo. Se pa da videt na videu

Kupila sem ga še predenj so ga začeli prodajati pri Luberi, s tem komercialnim imenom. Takrat je bil čisto enostavno ameriški ribez. Če ga vodimo pod imenom fourbeery, so potem tu samo tri sorte: BLACK PEARL, BLACK SAPHIR, BLACK GEM. Jaz pa imam Imam sorti 'Crandall' in 'Gwens' ena sorta ima bolj podolgovate druga pa bolj okrogle, okus zelo podoben črnemu ribezu, le da ni trpek, morda kožica debelejša. Zelo dolgo ostane na rastlini. Trenutno na eni rastlini še zdaj. Okus ko je prav zrel zelo sladek. Ena sorta letos zelo polna druga manj. Wink Wink
Daniel R

Tudi meni se je zdelo da Fourberries ne bo zlati ribez ampak dišeči (Ribes odoratum). Ker sem gledal slike po internetu in ima zlati ribez (presenetljivo) rumene plodove, Fourberries pa črne.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Posadil sem ga letos. Pri prodajalcu dobil eno žalostno rastlinico (pa zato nič cenejšo). Naredila je dva cveta in en plodič. Z mojo oskrbo je postala lepa rastlina. Drugo leto pričakujem prve plodove.
Daniel R

Naslov je še vedno napačen.
Ribes aureum=zlati ribez
Ribes odoratum=dišeče grozdičje/ribez
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Tudi jaz moja lani posajena rastlina ni bila v najboljšem stanju, a je letos pošteno zrasla. Zaradi suše je venela, a sem jo zalival. Upam na prve plodove v naslednjem letu._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Takole je cvetel pri meni pred nekaj leti, novejših slik ne najdem. Cool

Odgovori