Beneški čudež (Meraviglia di Venezia)

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Beneški čudež (Meraviglia di Venezia)

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Rumen maslenec. Sprva zelen ob zrelosti postaja rumen. Zelo veliki in široki stroki. Dolžine tam do 30 cm in širine 3 cm. Lahko se rahlo ukrivlja.
Cvetki roza-lila. Semena črna.
Pozen a se splača čakati. Zelo okusen in dobro rodi.
Znanec pravi da ga je dobil iz Španije.

Nazadnje urejal/a Aye-Aye 02 Okt 2013 13:26; skupaj popravljeno 1 krat
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Aa, imaš na voljo par fižolčkov?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A beneški čudež (meraviglia di Venezia) poznaš? Opis je podoben.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

hmm, muha, hvala! Bi lahko bil ta, le da nisem našla nikjer velikosti, samo nekje omenjajo dolžino in to od 18 do 20 cm, tale pa ima vsaj 25 cm. Drugi podatki pa so enaki.



Tukaj se vidi krožnik ima 22 cm premera, pa se še niso rumeno obarvali ( ni končna velikost)


Ali kdo goji beneški čudež (meraviglia di Venezia)? Bi me prav zanimale vaše izkušnje. Cool Wink

bobolino, ko dozori in če, dobiš seveda. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sem ga imela več let in bi ga še danes, če ne bi bil tako pozen. Stroki so bili taki, kot jih ti opisuješ, tudi do 30 cm, mesnati, nič nitasti. Če izzvzamem kasnost, sem bila nad njim navdušena.

Pri pripravi semena je treba biti pazljiv, ker se zelo rad oženi z drugimi maslenci.

Sem pa imela z njim težave pri vlaganju. Imel je že malo bolj izrazito zrnje, pa široke mesnate stroke in izgleda pasteriziranje pri njem ni dovolj prijelo. Iz iste serije kozarcev je jeruzalemčan lepo obstal, čudež se je pa ves skvaril. K sreči ni bilo več kot par kozarcev. Ne spomnim se več, ali sem vlagala v kis ali slanico.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No, potem bom pa kar popravila ime. Very Happy
Odgovori