Aesculus hippocastanum - Navadni divji kostanj
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Aesculus hippocastanum - Navadni divji kostanj
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 164
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Rod divjega kostanja obsega 25 vrst listavcev in grmovni,najpogostejši je navadni divji kostanj-Aesulus hippocastanum , ki spada v družino divjihkostanjevk-hippocastanaceae in s pravim kostanjem ni v sorodu.
Domovina navadnega divjega kostanja je Balkanski polotok, k nam pa so ga prinesli Turki, ki so ga takrat uporabljali za živilsko krmo in tudi v obliki sirupa kot zdravilo za konje.
Njegovo zdravilno moč za humano rabo, so začeli uporabljati šele v 19 stol. predvsem skorjo,kot zdravilo proti vročini,vnetju,kožnim boleznim,še kasneje so kot prevretek iz listov kostanja pili pri prehladnih in dihalnih obolenji,čaj iz cvetov pa je bil namenjen splošnikrepitvi telesa-danes to imenujemo za povečanje imunosti.
Glavna učinkovina ,največ jo je v plodovih, je escein(saponinski komplex), ki deluje protivnetno in zmanjšuje poškodbe kapilar, kar s pridom uporabljamo v mazilih proti krčnim žilam, vnetjem in hemeroidih.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Še recept(naših babic) za mazilo
Pest naribanih kostanjev prepraži v 20 dag svinjske masti, pusti stati 24 ur ,ponovno stopi mast in zlij v posodo.
Ker je to mazilo precej neobstojno, bi ga jaz malce zmodernizirala, tako da bi svinjsko mast zamenjala z obstojnejšo kokosovo, da pa bi bilo mazilo še bolj mazavo in zdravilno bi bil moj recept
Rp:
čebelji vosek 100g
oljčno olje 2 dl
mandljevo olje 2dl
palmine masti 400g
plod div.kostanja 200g
Mogoče bi še dodala eterično olje rožmarina par kapljic, oziroma po želji za boljši vonj, pa tudi še za boljšo prekrvavitev, lahko pa še par kapljic eterolea evkalipta, da še malo hladi.
Ta recept je za 1kg mazila , ki ga lahko preračunaš za manjšo količino, mazilo pa je obstojno na normalni-sobni temperaturi cca 6 mesecev(ker ne vsebuje tekočin) in ga pri vsakodnevni uporabi zlahka porabite.
Če pa niste ljubitelj mazil je pa recept za alkoholno mazilo
Rp:
15 kostanjev zdrobi , zmelji, prelij z 2,5 dl vročega konjaka,pusti stati da se ohladi , po nekaj urah precedi in zmešaj s 60g lanolina.Shrani v primerni posodi._________________Lep dan in uspešno delo.
Domovina navadnega divjega kostanja je Balkanski polotok, k nam pa so ga prinesli Turki, ki so ga takrat uporabljali za živilsko krmo in tudi v obliki sirupa kot zdravilo za konje.
Njegovo zdravilno moč za humano rabo, so začeli uporabljati šele v 19 stol. predvsem skorjo,kot zdravilo proti vročini,vnetju,kožnim boleznim,še kasneje so kot prevretek iz listov kostanja pili pri prehladnih in dihalnih obolenji,čaj iz cvetov pa je bil namenjen splošnikrepitvi telesa-danes to imenujemo za povečanje imunosti.
Glavna učinkovina ,največ jo je v plodovih, je escein(saponinski komplex), ki deluje protivnetno in zmanjšuje poškodbe kapilar, kar s pridom uporabljamo v mazilih proti krčnim žilam, vnetjem in hemeroidih.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Še recept(naših babic) za mazilo
Pest naribanih kostanjev prepraži v 20 dag svinjske masti, pusti stati 24 ur ,ponovno stopi mast in zlij v posodo.
Ker je to mazilo precej neobstojno, bi ga jaz malce zmodernizirala, tako da bi svinjsko mast zamenjala z obstojnejšo kokosovo, da pa bi bilo mazilo še bolj mazavo in zdravilno bi bil moj recept
Rp:
čebelji vosek 100g
oljčno olje 2 dl
mandljevo olje 2dl
palmine masti 400g
plod div.kostanja 200g
Mogoče bi še dodala eterično olje rožmarina par kapljic, oziroma po želji za boljši vonj, pa tudi še za boljšo prekrvavitev, lahko pa še par kapljic eterolea evkalipta, da še malo hladi.
Ta recept je za 1kg mazila , ki ga lahko preračunaš za manjšo količino, mazilo pa je obstojno na normalni-sobni temperaturi cca 6 mesecev(ker ne vsebuje tekočin) in ga pri vsakodnevni uporabi zlahka porabite.
Če pa niste ljubitelj mazil je pa recept za alkoholno mazilo
Rp:
15 kostanjev zdrobi , zmelji, prelij z 2,5 dl vročega konjaka,pusti stati da se ohladi , po nekaj urah precedi in zmešaj s 60g lanolina.Shrani v primerni posodi._________________Lep dan in uspešno delo.
-
- Prispevkov: 1057
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 164
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Greeny še ena novoletna obljuba.Bom bolj pridna.
Pep res je osnova neka zdr.učinkovina,ki pa jo moramo tako obdelati, da je uporabna.Olje olivno je super , zato ker ga koža dobro vpija, za izdelavo mazila, pa raje mešam pol na pol še neko mast rastl.ali živalskega izvora, ker je že po naravi trdna pri sobni temperaturi.Samo olja mazilo naredijo preveč tekoča, pa seveda vosek čebelji rumeni, ki poleg tega da se lepo raztopi in homogenizira mazilo, vsebuje še veliko A vitamina(100g voska iz satovja, vsebuje 60x več vitamina A ,kot 10g govejega zrezka)Paziti moramo le da ga dodamo ravno prav, ker se sicer slabo porazdeli po koži in postane koža nekam pacasta-lepljiva.
Irena tudi lanolin, ki si ga uporabila poleg voska-je vosek pridobljen iz ovčj kože.Super pri izdelavi emulzije-krema tipa voda-olje.Njegova super lastnost je da veže veliko vode in ker vsebuje veliko holesterola, vpliva tudi na stabilnost kreme, pa še koži zaradi vlage daje prožnost-elastičnost.
Jaz bi v prihodnje raje naredila tvojo kremico tako ,da zmešam-stopim na vodni kopeli kostanj v olju, oba voska, malo ohladim,iz šentjaža skuham čaj(uporabim mehko-demineralizirano vodo) in med stalnim mešanjem počasi vlijem čaj v oljno mešanico tako da postane lepa homogena kremica,ki kožo tudi vlaži.Slaba stran te kreme je to da je rok uporabe omejen, ker vsebuje veliko vode, ki se pa hitro kvari.To urediš tako, da med pecilnimi in ostalimi praški v trgovini izbereš konzervans,nekje za noževo konico praška vmešaš v čaj šentjanžev in narediš kremico, ki jo porabiš nekje v 1 mesecu pri sobni temp.Da pa je še bolj prijetna za uporabo, lahko na koncu ko je kremica že lepa ohlajena nekje na 48 st.(ob dotiku ne peče) dodaš še eterično olje po želji npr.eteroleum lmonske trave, ki sveže diši in hladi._________________Lep dan in uspešno delo.
Pep res je osnova neka zdr.učinkovina,ki pa jo moramo tako obdelati, da je uporabna.Olje olivno je super , zato ker ga koža dobro vpija, za izdelavo mazila, pa raje mešam pol na pol še neko mast rastl.ali živalskega izvora, ker je že po naravi trdna pri sobni temperaturi.Samo olja mazilo naredijo preveč tekoča, pa seveda vosek čebelji rumeni, ki poleg tega da se lepo raztopi in homogenizira mazilo, vsebuje še veliko A vitamina(100g voska iz satovja, vsebuje 60x več vitamina A ,kot 10g govejega zrezka)Paziti moramo le da ga dodamo ravno prav, ker se sicer slabo porazdeli po koži in postane koža nekam pacasta-lepljiva.
Irena tudi lanolin, ki si ga uporabila poleg voska-je vosek pridobljen iz ovčj kože.Super pri izdelavi emulzije-krema tipa voda-olje.Njegova super lastnost je da veže veliko vode in ker vsebuje veliko holesterola, vpliva tudi na stabilnost kreme, pa še koži zaradi vlage daje prožnost-elastičnost.
Jaz bi v prihodnje raje naredila tvojo kremico tako ,da zmešam-stopim na vodni kopeli kostanj v olju, oba voska, malo ohladim,iz šentjaža skuham čaj(uporabim mehko-demineralizirano vodo) in med stalnim mešanjem počasi vlijem čaj v oljno mešanico tako da postane lepa homogena kremica,ki kožo tudi vlaži.Slaba stran te kreme je to da je rok uporabe omejen, ker vsebuje veliko vode, ki se pa hitro kvari.To urediš tako, da med pecilnimi in ostalimi praški v trgovini izbereš konzervans,nekje za noževo konico praška vmešaš v čaj šentjanžev in narediš kremico, ki jo porabiš nekje v 1 mesecu pri sobni temp.Da pa je še bolj prijetna za uporabo, lahko na koncu ko je kremica že lepa ohlajena nekje na 48 st.(ob dotiku ne peče) dodaš še eterično olje po želji npr.eteroleum lmonske trave, ki sveže diši in hladi._________________Lep dan in uspešno delo.