Bromelije

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Bromelije

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nedavna pridobitev:

Rečeno mi je bilo, da bo trajala do 3 mesece, zatem propadla, sčasoma pognala na novo in ponovno cvetela po 3 letih. Oborožila se bom s potrpljenjem, jo crkljala in čakala ...

Svetujejo sicer, da jo je bolje kupiti na novo, takole lepo in cvetočo, ampak meni je vzgoja novih najmanj tako zanimiva, kot občudovanje cveta.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz imam pa že 3 mladičke. Wink

Ima pa moja malo drugačno obliko cveta, mislim da je Guzmanija Minor, Mala škrlatna guzmanija. Zaenkrat imam kar vse tri v enem lončku. Tudi meni je v veselje razmnoževati rastline.
Če želiš, ti lahko odstopim enega mladička, saj tri rastline bodo zame preveč.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Moja naj bi bila ananasova bromelija, jih je pa "malo morje" različnih.

Plamenka čestitam! Vzamem mladička - ampak samo, če ti lahko dam v zameno mojega, ko/če bo Wink Laughing.

Si ti kaj presajala, ali kar pustila v prvotni zemlji potem, ko je matična rastlina odmrla? Zanimiv mi je bil podatek, da se jih lahko vzgaja tudi kot epifite. Meni je od letos ostala debela skrivenčena veja od trte. Te naj bi bile posebej primerne za epifitno vzgojo. Ta les bom namensko prihranila.
Uporabniški avatar
Plamenka

Ko je matična rastlina odmirala in so bile mlade rastlinice že velike, sem vse skupaj vzela iz zemlje in mladice previdno ličila od stare rastline in jih posadila v nov lonček.

No, eno rastlinico bom presadila v lonček zate. Če boš imela odveč kakšnega svojega mladička - odvisno, koliko jih bo nastalo, ga z veseljem vzamem, ko bo. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zmenjeno in hvala!
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Pri nas ne ratajo potem ponovno, pa ne vem, zakaj. V naravi večina bromelijevk raste epifitsko, torej na deblih, vejah dreves in imajo zato zelo malo ali nič korenin, vodo in mineralne snovi tako dobijo iz vode, ki nakaplja v listne rozete. Nisem pa še nikjer prebral, koliko bi se jih potem naj gnojilo sem not, ne pa v zemljo... ne vem. Za cvetenje pa naj bi pomagalo, če jih postavimo nekaj zraven zrelega sadja, iz katerega izhlapeva etilen in to zgleda povzroči cvetenje.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Za cvetenje pa naj bi pomagalo, če jih postavimo nekaj zraven zrelega sadja, iz katerega izhlapeva etilen in to zgleda povzroči cvetenje.

Na primer plantaže ananasa tretirajo z raztopljenim acetilenom v vodi. Polja s tem škropijo. Cool
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Uau, zelo zanimiva informacija! Hvala!
Uporabniški avatar
Plamenka

greeny je napisal/a:
Pri nas ne ratajo potem ponovno, pa ne vem, zakaj. V naravi večina bromelijevk raste epifitsko, torej na deblih, vejah dreves in imajo zato zelo malo ali nič korenin, vodo in mineralne snovi tako dobijo iz vode, ki nakaplja v listne rozete. Nisem pa še nikjer prebral, koliko bi se jih potem naj gnojilo sem not, ne pa v zemljo... ne vem. Za cvetenje pa naj bi pomagalo, če jih postavimo nekaj zraven zrelega sadja, iz katerega izhlapeva etilen in to zgleda povzroči cvetenje.

Jih zalivaš v lijak oz. listno rozeto? Sama sem že pozabila, da se bromelije zaliva v lijak - notri naj bi bilo vedno 2,5 cm vode, pa mi je dobro delala, čeprav sem jo zalivala v zemljo. Bom zdaj eno zalivala v lijak, drugo v zemljo, pa da vidim. Wink
Odgovori