Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Slovenska golica - Cucurbita pepo

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Slovenska golica - Cucurbita pepo

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Slovenska golica - Cucurbita pepo
Rast: vrežasta

14.8.2013
lera je napisal/a:



17.8.2013
juglans je napisal/a:
@ lera, so to golice?

Če ni staro slikanje, potem so še neverjetno zelene. Pri nas so bolj kot ne suhe, bučetine pa že lepo rumenijo.


obetavka in njena mlajša sestrica


18.8.2013
lera je napisal/a:
Tole je slikano par dni nazaj , a bi morale biti že bolj oranžne? Zalivamo jih cca 14 dni prej pa jih nismo. jaz imam posajene za semena, ker so fajn.

juglans je napisal/a:
ne lera, mislim, da je vse OK, tudi tvoje še zelene buče. Saj počasi že zorijo, časa imajo pa tudi več kot dovolj. V bistvu sem se hotel malce prepustiti iluziji, da je drugje (pri vas) še vse zeleno in vlažno. No, pa praviš, da ste jih zalivali. Wink

Drugače pa jih tudi jaz sadim za kakšno semenko, sicer jih več kar kupim od kakšnega štajerca. Vsako leto od 10 do 15 kg.

Bi pa kaj več o golicah znali/e povedati štajerski forumaši, vendar bo v tej suši drezati v njih verjetno preveč boleče. Zato raje ne.

lp

19.8.2013
MARIJAV je napisal/a:
Lera,kdaj golice porumenijo oziroma dozorijo je čisto enostavno: ko je bučovina čisto suha, so ravno prave za začetek pobiranja in takrat so povečini že tudi koceni na buči suhi. No, lahko so tudi še zeleni, toda če je bučovina suha in buča povečini rumena, je zrelo. Tako na kratko: ko na njivi že od daleč vidiš, koliko imaš buč Wink

lera je napisal/a:
Ja hvala Marijav saj lani sem tako pustila, da se je vse posušilo pol sem jih pa pobrala in je bilo ok. Sem jih pa letos bistveno več nasadila ker jih imamo ful radi kot prigrizek za v šalčko pa na pult pa je bolj zdravo kot pa arašidi ali pa ostala taka nepotrebna slana navlaka.

bodika je napisal/a:
Sedaj sem tudi jaz dobila odgovor,kdaj je golica zrela.Ali je meso golice tudi tako dobro kakor od bučk?

lera je napisal/a:
mi jih uporabimo samo za peške

TwityPity je napisal/a:
Kolikor vem se golica uporablja samo za peške.
Tudi jaz buče (golica, hokaido in ostale zimske...) pobiram po tem principu kot je napisala MarijaV. Ko je pecelj že povečini "suh", gredo v shrambo.

metuljc je napisal/a:
TwityPity je napisal/a:
Kolikor vem se golica uporablja samo za peške.

Kako to misliš? Na Štajerskem se sveže bučnice, i jih poberemo iz ploda operejo (ali še to ne), posolijo in popečejo v pečici, velja za tiste z lupino in one brez.
Mlade buče golice se pa lahko uporabljajo enakovredno kot ostale, za hrano ljudem. Vsakršne pa pri nas uporabljajo tudi za hrano prašičem. Po moje tudi precej zrele ohranijo meso, ki je povsem užitno.

MARIJAV je napisal/a:
Ko je buča zrela tako, da ima trdo rumeno lupino jo uporabimo le še za hrano živali (je meso bolj vlaknato, seveda je še vedno užitno), tiste tazelene nedozorele pa so uporabne za vse kar pač iz buč lahko delaš.

TwityPity je napisal/a:
metuljc, pa spet nekaj novega vem. Jaz imam par sadik vsako leto samo zaradi semen, torej jih pustim dokler se ne posuši pecelj.
Nazadnje urejal/a TwityPity 05 Dec 2013 23:17; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

TP, kljub vsemu, tale golica ni Golica, čeprav je morda pod njo zrasla. Laughing
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Hvala, popravljeno.
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Ali ta buča golica raste tud na notranjskem ki je bol hladno in vsi vremenski pojavi se spravjo prav na notranjsko???
Sprašujem zato ker bi nasledno leto to bučo gojila.
Matic
Prispevkov: 255
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Matic »

Lepo, da nismo pozabili nanjo!

Vodenka: bučo gojijo na vseh koncih Slovenije, vsak je po svoje vremensko specifičen, verjamem da bo dobro uspevala. Nekaj gnoja ji privošči, vode, če bo huda suša, pa ti bo lažje oprostila. Smile
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

O hvala Matic
Andrej Banko
Prispevkov: 5227
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem v ponedeljek po nesreči eno odtrgal.
No, potem sem jo pa tri dni še malo pražil na asfaltu pred hišo, danes sem jo pa razrezal in pobral ven semena.
Bila je nekoliko manjša buča, najmanjša od petih, ki so zrasle na eni rastlini. Ni bilo prav veliko semen v notranjosti ...
Sem gledal nato tisti dve polovici buče, pa mi je bilo škoda jih vreči na kompost.
Zato sem eno polovico prerezal še na pol in dal tisti dve četrtini za eno uro v pečico.
In bilo je prav okusno. Škoda za prašiče ! Mr. Green
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej, včasih so te buče, pri nas imenovane svinjske, no, niso bile sicer golice, ampak, enake v drugih lastnostih, uporabljali za omake, zavitke,......ker na celini cukete in druge buče sploh niso bile poznane. Ja, meni so dobre, imajo krepko več okusa kot cukete, recimo.
Preprosta, a imenitna jed, Bučke v omaki.
Andrej Banko
Prispevkov: 5227
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, vem, da so tem bučam ( golicam in belicam ) rekli "svinjske", zato sem tudi napisal, da jih je škoda za prašiče.
Sem dal še očetu, ki je s kmetov, za poskusit in se je tudi strinjal, da sploh ni slabo.
Menda jih še nikoli do zdaj ni jedel, oziroma sploh ni vedel, da so užitne. Pri njih so bile takrat v njegovi mladosti vedno le za prašiče.
Čeprav jaz se pa spomnim, da jih je njegova sestra enkrat nam otrokom spekla v stari kmečki peči.
Takrat je bilo do danes edinkrat, ko sem jedel pečene buče, samo tistega okusa izpred skoraj četrt stoletja nazaj se pa žal ne spominjam.
Odgovori