Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
OREHOVA POTICA
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
OREHOVA POTICA
(Prenos iz arhiva)
OREHOVA POTICA
Potica je pecivo, ki ne sme manjkati za nobene večje praznike.
Že v starih časih, so pekli potico predvsem ob večjih praznikih, kot sta Božič in Velika noč ter ob raznih praznovanjih: ob žegnanjih, za ohceti....
Za praznike mora po naših domovih zadišati po potici, saj je nenadomestljiva.
Ime potica izvira iz besede povitica, ker je povita.
Običajno dobi potica ime po nadevu in tako imamo recimo: orehovo potico, makovo potico, rožičevo potico, lešnikovo potico, rozinovo potica, mandljevo potica.....
Pri nas so pekli potico že, ko še ni bilo sladkorja - tedaj so jo sladili z medom.
Najbolj poznana in cenjena je vsekakor orehova potica. slika
na sliki je orehova potica
Kvašeno testo
60 dag moke,
žlička soli,
2 dag kvasa,
5 dag sladkorja,
5 dag maščobe,
2 rumenjaka,
3 dl mleka,
limonina lupinica,
2 žlici ruma
Presejano moko daj v skledo in pogrej.
Na sredini naredi vdolbinico in vanjo vlij v toplem mleku razmešan kvas z nekaj sladkorja, pomešaj ga z moko in pusti, da vzhaja.
Ob robu sklede daj vse dodatke in sol.
Priliješ vročega mleka in zamesiš. Testo gneti tako dolgo, da postane gladko in se z lahkoto loči od rok in sklede. Dobro pregneteno testo se lepše valja in oblikuje.
Vzhaja naj pokrito v toplem prostoru uro do uro in pol.
Nadev:
4 dl svežega mleka ali smetane
1 l zmletih orehov,
10 dag sladkorja z limonino lupino,
noževo konico cimeta,
noževo konico kave,
1 žlico medu
jajce,
2 žlici ruma
Mletim orehom, pridaj sladkor, popari jih z vrelo smetano ali mlekom in ko se nekoliko ohladijo, zamešaj jajce, rum, med ter dišave.
Testo zvaljaj za nožev rob debelo, ga namaži z nadevom, tesno zvij in daj v pomazan model. Vzhajano namaži z jajcem in speci. Po nadevu lahko potreseš tudi rozine. Če vzameš namesto smetane mleko, moraš dodati maščobo, zato zamešaj med nadev 10 dag masla.
_________________Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:31; skupaj popravljeno 1 krat
Potica je pecivo, ki ne sme manjkati za nobene večje praznike.
Že v starih časih, so pekli potico predvsem ob večjih praznikih, kot sta Božič in Velika noč ter ob raznih praznovanjih: ob žegnanjih, za ohceti....
Za praznike mora po naših domovih zadišati po potici, saj je nenadomestljiva.
Ime potica izvira iz besede povitica, ker je povita.
Običajno dobi potica ime po nadevu in tako imamo recimo: orehovo potico, makovo potico, rožičevo potico, lešnikovo potico, rozinovo potica, mandljevo potica.....
Pri nas so pekli potico že, ko še ni bilo sladkorja - tedaj so jo sladili z medom.
Najbolj poznana in cenjena je vsekakor orehova potica. slika
na sliki je orehova potica
Kvašeno testo
60 dag moke,
žlička soli,
2 dag kvasa,
5 dag sladkorja,
5 dag maščobe,
2 rumenjaka,
3 dl mleka,
limonina lupinica,
2 žlici ruma
Presejano moko daj v skledo in pogrej.
Na sredini naredi vdolbinico in vanjo vlij v toplem mleku razmešan kvas z nekaj sladkorja, pomešaj ga z moko in pusti, da vzhaja.
Ob robu sklede daj vse dodatke in sol.
Priliješ vročega mleka in zamesiš. Testo gneti tako dolgo, da postane gladko in se z lahkoto loči od rok in sklede. Dobro pregneteno testo se lepše valja in oblikuje.
Vzhaja naj pokrito v toplem prostoru uro do uro in pol.
Nadev:
4 dl svežega mleka ali smetane
1 l zmletih orehov,
10 dag sladkorja z limonino lupino,
noževo konico cimeta,
noževo konico kave,
1 žlico medu
jajce,
2 žlici ruma
Mletim orehom, pridaj sladkor, popari jih z vrelo smetano ali mlekom in ko se nekoliko ohladijo, zamešaj jajce, rum, med ter dišave.
Testo zvaljaj za nožev rob debelo, ga namaži z nadevom, tesno zvij in daj v pomazan model. Vzhajano namaži z jajcem in speci. Po nadevu lahko potreseš tudi rozine. Če vzameš namesto smetane mleko, moraš dodati maščobo, zato zamešaj med nadev 10 dag masla.
_________________Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:31; skupaj popravljeno 1 krat
Meni je pa včeš potica brez rozin (čeprav je letos naša z njimi).
Delam pa skrajno preprost nadev, ki ima res okus poi orehih:
zmlete orehe zmešam s smetano, najboljša je topljena, gre pa tudi z mešanico sladke in kisle, malo sladkorja, vanilijevega sladkorja, sokom ene pomaranče, malo cimeta, temeljito premešam, mora biti mazavo, a gosto.
Po namazanem nadevu posujem še sladkor (če ga dam v nadev, se hitro stopi in je potico težje lepo zviti), po vrhu posujem še rozine (ali pa tudi ne) in zmlete orehe (ti dajo še posebno dober okus). Vse skupaj je hladno, no, sobne temperature.
Če ne dodam rozin, je taka potica najlepša, če je zvita iz sredine, tako, po starem, pečena pa v glinastem modlu, da dobimo res kolač.
Delam pa skrajno preprost nadev, ki ima res okus poi orehih:
zmlete orehe zmešam s smetano, najboljša je topljena, gre pa tudi z mešanico sladke in kisle, malo sladkorja, vanilijevega sladkorja, sokom ene pomaranče, malo cimeta, temeljito premešam, mora biti mazavo, a gosto.
Po namazanem nadevu posujem še sladkor (če ga dam v nadev, se hitro stopi in je potico težje lepo zviti), po vrhu posujem še rozine (ali pa tudi ne) in zmlete orehe (ti dajo še posebno dober okus). Vse skupaj je hladno, no, sobne temperature.
Če ne dodam rozin, je taka potica najlepša, če je zvita iz sredine, tako, po starem, pečena pa v glinastem modlu, da dobimo res kolač.
Ko prebiram vaše komentarje, sem se spomnila tiste potice, kot jo je znala speči samo moja draga stara mama.
Njeno testo je bilo zelo dobro in zlato rumeno, ker je dala vanj več jajc in smetane.
Od dišav pa samo limonino lupinico, vanilin sladkor in rum.
Njen nadev je bil zelo preprost - orehi poparjeni s smetano, sladkor in vanilin sladkor.
Testo je razvaljala na debelo in tudi nadev namazala na debelo.
Take potice, kot jo je znala speči ona, kasneje nisem jedla nikjer več.
In še nekaj je, po moje, da bistveno: uporabljala je domača jajca, domačo smetano in pekla je z veliko ljubeznijo.
Njeno testo je bilo zelo dobro in zlato rumeno, ker je dala vanj več jajc in smetane.
Od dišav pa samo limonino lupinico, vanilin sladkor in rum.
Njen nadev je bil zelo preprost - orehi poparjeni s smetano, sladkor in vanilin sladkor.
Testo je razvaljala na debelo in tudi nadev namazala na debelo.
Take potice, kot jo je znala speči ona, kasneje nisem jedla nikjer več.
In še nekaj je, po moje, da bistveno: uporabljala je domača jajca, domačo smetano in pekla je z veliko ljubeznijo.
Orlica sem tudi jaz mislila včasih, da ne bom znala speči potice pa jo sedaj pečem 2 x letno za Božič in Veliko noč po dve ( ker vedno zamesim preveč) pa jajca in orehe domače (mogoče letos tudi smetano) dam notri ma za prste obliznit. Ti kar probaj._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Lera
http://lera.moj-album.com