Lepidium sativum - vrtna kreša

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Lepidium sativum - vrtna kreša

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
aljaž

Odgovor Napisal/-a aljaž »

Hitro rastoča, okusna in zdrava zelenjava za celo leto.
Seme kali 3-5 dni. Od spomladi do jeseni raste na
prostem kjerkoli v zelenjavnem vrtu. Pozimi jo sejemo
v lončke, ki jih postavimo na svetlo okensko polico. Je
nezahtevna. Hitro raste. Režemo jo, ko je visoka ca. 6
cm. Je izrazitega okusa! Vsebuje vitamine A, B in C,
železo, klorofil ter gorčično olje.

Sem zadnjič v Lidlu videl, imajo mini rastlinjake, s semeni. (praktično tudi za kalitev paradižnika, paprike). Sem dal na kalitev na radiator, v 3h so začela prva semena kaliti Laughing
To je bilo v petek, še kak dan ali dva in bo za rezat...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

aljaž je napisal/a:

Sem zadnjič v Lidlu videl, imajo mini rastlinjake, s semeni. (praktično tudi za kalitev paradižnika, paprike). Sem dal na kalitev na radiator, v 3h so začela prva semena kaliti Laughing
To je bilo v petek, še kak dan ali dva in bo za rezat...

Dober znak, pomeni, da so bila semena sveža. Če so stara, kalijo bistveno počasneje in oddajajo zelo intenziven, kar neprijeten vonj po križnicah.
Hvala za idejo, bo treba v Lidl, sem skoraj pozabila na te kalilnike, pa sem jih imela namen it iskat. Upam, da jih jutri še najdem.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Krešini kalčki so meni eni najljubših za v solate, poleg jedi kuhanih ipd.
Na vrtu pa rase ko plevel, jo hitro preveč posejem v solatni mešanici.
lilija

Odgovor Napisal/-a lilija »

Kupila sem jo na sejmu v "Freisingergarten tage".Seveda sem vprašala,če vedo za latinsko ime,pa mi je povedala osnovno, za var.ali sin.pa se nisva mogle dogovorit.Na tablici jo je prodajala kot AUSDAURNADE GARTENKRESSE-ali njen angl.prevod" večna vrtna kreša".Tudi potem, ko mi je razlagala kako naj z njo delam je zatrjevala, da bo "večna"ker je trajnica in "winter hard"Tudi ko sem pojedla cel list, me je močno spominjala na" domačo krešo"le da je okus res bolj intenziven-pekoč.Imela je samo dva primerka,eden je bil že kar objeden.Bomo videli(je rekel slep) drugo leto._________________Lep dan in uspešno delo.
Odgovori