Stran 1 od 2
FIŽOL št.16 brbr VISOK
Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)
Objavljeno: So Feb 01, 2014 8:54 pm
Napisal/-a brbr
16.
Če ga kdo prepozna, naj, prosim, pove njegovo ime.
Višina: preklar, v= zelo visok
Cvetovi:
Belorumeni
Stroki:
rumeni, ploščati, svilen otip, 14cm, kasneje rumeni z rdečimi progami
Semena/zrnje:
Zrna podolgovata. Hrbet bele barve, predel trebuha pa homogene sive barve. Na belem delu prisotne posamezne drobne sive pike. V 100g= cca 180zrn.
Uporaba v kulinariki:
- Stročje: zelo mehak/maslen, brez nitk, zelo primeren za stročje
- Zrnje:
o Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha cca kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje ostane lisasto – sive lise spremenijo barvo v svetlo rjavo.
o Meso kremasto, lupina tenka
o Okus zelo dober
Mislim, da je fižol odličen tako za stročje, kot za zrnje.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij
Zrastel čez plastično preklo. Bil bogato obložen. Bolj zgoden fižol. Od visokih sort se je lansko leto najbolje odrezal. Nekaj zrn na voljo._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 24 Mar 2014 16:35; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: To Feb 11, 2014 12:34 pm
Napisal/-a živa
Zelo okusen fižol, kajne?_________________Lp, Živa
Objavljeno: To Feb 11, 2014 1:27 pm
Napisal/-a brbr
Živa, ga imam tako malo, da sem probala en cel strok , zrnja pa še ne. Mogoče bom zrnja čisto malo skuhala, vse ostalo pa bo za seme._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Feb 13, 2014 11:27 am
Napisal/-a živa
Jaz sem ga prebrala iz 1 kg mix fižola za kuhanje, da sem spoznala okus.
to je pa tudi vse. Dober fižol. Mogoče bo pa letošnje leto boljše za fižol v zrnju kot lansko, ko nam je cvetel in smo ga pobirali za stročje do zmrzali po poletnem sušnem mirovanju._________________Lp, Živa
Objavljeno: Če Feb 13, 2014 11:57 am
Napisal/-a orhy
brbr, ker je zgoden bi ga prosila za eno prekljo, če me ni že kdo prehitel "po desni". _________________
Objavljeno: Če Feb 13, 2014 12:16 pm
Napisal/-a brbr
Živa, hvala za prispevek k spoznavanju tega fižola. Jaz sem ga v prvi vrsti želela imet, ker mi je zrnje zelo všeč (kot ene majhne kravice )). Stroki so zelo dobri, zrnje pa tudi, če te prav razumem. Upam, da bomo ob koncu leta lahko z gotovostjo napisali kaj več.
Orhy, ga dobiš._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jul 29, 2014 8:05 pm
Napisal/-a brbr
Tale fižolček je pa res dober... Posajen 9.5. 2014 je začel cveteti 4.7. Danes sem pobrala nekaj mladih strokov (drugače so rastline polne strokov. Veliko se jih že polni z zrni), da ponovno preverim primernost za stročje.
Sem absolutno navdušena nad njegovo kvaliteto . Pri čiščenju je popolnoma brez nitk. Po 15min kuhanja sem preverila, ali je že kuhan in ugotovila, da sem ga kuhala predolgo, je bil že razkuhan. Mislim, da bi zadostovalo 5-10min. (Za primerjavo: za njim sem kuhala eno drugo sorto 25min, da je bil fižol kuhan a še čvrst.). Fižol je maslen, dobrega okusa. Tako mislim, da je ta fižol za stročje med najboljšimi rumenimi v moji zbirki.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Jul 30, 2014 3:36 pm
Napisal/-a originalnilist
Brbr a se lahko postavim v vrsto za par zrn?
Objavljeno: Sr Jul 30, 2014 4:13 pm
Napisal/-a brbr
Seveda... Me pa vseeno jeseni spomni, če bom pozabila. ker je do zrn še precej daleč, prav?_________________naredimo svet lepši