FIŽOL št.16 brbr VISOK

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

FIŽOL št.16 brbr VISOK

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8182
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

16.
Če ga kdo prepozna, naj, prosim, pove njegovo ime.

Višina: preklar, v= zelo visok

Cvetovi:
Belorumeni

Stroki:
rumeni, ploščati, svilen otip, 14cm, kasneje rumeni z rdečimi progami

Semena/zrnje:
Zrna podolgovata. Hrbet bele barve, predel trebuha pa homogene sive barve. Na belem delu prisotne posamezne drobne sive pike. V 100g= cca 180zrn.

Uporaba v kulinariki:
- Stročje: zelo mehak/maslen, brez nitk, zelo primeren za stročje
- Zrnje:
o Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha cca kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje ostane lisasto – sive lise spremenijo barvo v svetlo rjavo.
o Meso kremasto, lupina tenka
o Okus zelo dober

Mislim, da je fižol odličen tako za stročje, kot za zrnje.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij


Zrastel čez plastično preklo. Bil bogato obložen. Bolj zgoden fižol. Od visokih sort se je lansko leto najbolje odrezal. Nekaj zrn na voljo._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 24 Mar 2014 16:35; skupaj popravljeno 1 krat
živa
Prispevkov: 2545
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Zelo okusen fižol, kajne?_________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8182
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, ga imam tako malo, da sem probala en cel strok Embarassed , zrnja pa še ne. Mogoče bom zrnja čisto malo skuhala, vse ostalo pa bo za seme._________________naredimo svet lepši
živa
Prispevkov: 2545
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Jaz sem ga prebrala iz 1 kg mix fižola za kuhanje, da sem spoznala okus.

to je pa tudi vse. Dober fižol. Mogoče bo pa letošnje leto boljše za fižol v zrnju kot lansko, ko nam je cvetel in smo ga pobirali za stročje do zmrzali po poletnem sušnem mirovanju._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

brbr, ker je zgoden bi ga prosila za eno prekljo, če me ni že kdo prehitel "po desni". Very Happy_________________
Slika
brbr
Prispevkov: 8182
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, hvala za prispevek k spoznavanju tega fižola. Jaz sem ga v prvi vrsti želela imet, ker mi je zrnje zelo všeč (kot ene majhne kravice Smile )). Stroki so zelo dobri, zrnje pa tudi, če te prav razumem. Upam, da bomo ob koncu leta lahko z gotovostjo napisali kaj več.

Orhy, ga dobiš._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8182
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tale fižolček je pa res dober... Posajen 9.5. 2014 je začel cveteti 4.7. Danes sem pobrala nekaj mladih strokov (drugače so rastline polne strokov. Veliko se jih že polni z zrni), da ponovno preverim primernost za stročje.

Sem absolutno navdušena nad njegovo kvaliteto Very Happy . Pri čiščenju je popolnoma brez nitk. Po 15min kuhanja sem preverila, ali je že kuhan in ugotovila, da sem ga kuhala predolgo, je bil že razkuhan. Mislim, da bi zadostovalo 5-10min. (Za primerjavo: za njim sem kuhala eno drugo sorto 25min, da je bil fižol kuhan a še čvrst.). Fižol je maslen, dobrega okusa. Tako mislim, da je ta fižol za stročje med najboljšimi rumenimi v moji zbirki.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
originalnilist
Prispevkov: 929
Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Brbr a se lahko postavim v vrsto za par zrn?
brbr
Prispevkov: 8182
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seveda... Me pa vseeno jeseni spomni, če bom pozabila. ker je do zrn še precej daleč, prav?_________________naredimo svet lepši
Odgovori