Fižol - skrbniki semen

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Fižol - skrbniki semen

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdajle počasi nalagam moje prispevke o sortah fižolov, ki sem jih gojila in opazovala v lanskem letu.
Vse moje ugotovitev so rezultat lanskoletnega opazovanja, zato ni rečeno, da so povsem točne in 100% držijo. To se bo izkazalo šele skozi naslednja leta.
Če ima kdo kakšne izkušnje s predstavljenimi fižoli, ali morda ve še za kakšno poimenovanje posamezne sorte, naj prosim, to napiše. Tako bomo s skupnimi močmi spoznali posamezne sorte, njihove kvalitete in slabosti...

Sama zaenkrat tudi nimam možnosti, da bi zadovoljivo vse sorte namnožila... Zato razmišljam in predlagam sledeče: da bi tisti, ki imate fižole radi in imate na vrtu višek prostora za preklo ali dve, vzeli "v rejo" kakšnega mojega. Tako bi s skupnimi močmi lahko prišli do večje količine semen in tudi do zadostne količine zrnja, da bi lahko v prihodnje začeli organizirati fižolove piknike s pokušino fižolov (mislim, da bi se jih moralo nabrat vsaj kakšnih 1/4kg na sorto) in menjavo semen. Kaj pravite?

Seznam skrbnikov:
1. juglans
2. bobolino
3. muha
4. marijav
5. sonceluna
6. metuljc
7. jerca
8. ciklama_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 10 Feb 2014 19:33; skupaj popravljeno 1 krat
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr, se javljam za prostovoljca.

Pa naj bo svet lepši.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Imaš mojo podporo! Ker bomo imeli žičnico, vzamem v rejo višje sorte!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazadnje urejal/a bobolino 02 Feb 2014 16:57; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Eno sorto bi vzela tudi jaz. Lahko je preklar. Posadila ga bom nekam ločeno od ostalih.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Kot sem že napisala, lahko jaz vzamem v rejo tudi kakih 10 sort, zaenkrat raje nizke, ker za visoke še nisem sigurna ali bom imela kole ali žičnico._________________Živeti na podeželju je najlepše!Nazadnje urejal/a MARIJAV 03 Feb 2014 10:43; skupaj popravljeno 1 krat
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sprašujem brbr.

Morebiti si kje že omenila, jaz pa nisem vsega prebral. Kako preprečiš križanje med vrstami? Ali pa vsaj kako naj bi se to po pravilih počelo?
brbr

Muha, hvala, da si oddelila tole temo Very Happy in seveda hvala vsem (tebi, bobolino in juglans, tudi Marijav je za), ki ste se že in, ki se še boste (upam) javili, da bi skupaj poskusili pridelati kar največ semen fižolov, ki bi bili potem na voljo forumašem.

Časa, da se zmenimo, kdo bo vzel katerega in koliko imamo še dovolj. Tako predlagam, da jaz najprej naredim svoje delo in predstavim vse kandidate, ki jih imam na voljo, potem pa se vi odločite, kateri fižol bi želeli posaditi.

No ni nujno, da so samo moji... Mogoče se najde še kdo, ki bi ravnotako rad namnožil svoje...._________________naredimo svet lepši
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Tud jaz se z veseljem javljam za prostovoljko. Lahko nizkega al pa tud visokega. Samo kakšnega preobčutlijvega ne:)
brbr

Juglans: pravijo, da fižoli niso tako problematični za križanje, razen laškega fižola (mislim). Vendar je priporočljivo, da se goji toliko prekel ene sorte, da se seme lahko pobere z rastline, ki ima za sosede isto sorto, to se pravi recimo 9 prekel, posajenih po tri v vrsto, pobiraš pa seme s prekle, ki raste na sredini druge vrste
Meni to še ni uspelo, ker sem imela lansko leto kakšnih fižolov tudi samo po 5, ali komaj za eno preklo. Tako so posamezne sorte rastle ena zdraven druge, vendar pobrano semene kaže, da bi se sorte med sabo skrižale.

Lahko pa je tudi samo ena prekla, ki je dovolj oddaljena od druge sorte.

Pravijo tudi, da ni dobro, da nizek fižol raste v bližini visokega, ker dobi voljo do vzpenjanja-nizek fižol so namreč Indijanci s trudom vzgojili iz visokih sort , tako nosi v sebi nek praspomin, ki oživi, če vidi ob sebi postavnega vzpenjača Laughing

Sonceluna, hvala in gotovo se bo našel ta pravi zate.

Marijav, hvala tudi tebi, sem ti že nekaj napisala na ZS..._________________naredimo svet lepši
Odgovori