Zemljevid rastlin

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Zemljevid rastlin

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
razcvetek

Odgovor Napisal/-a razcvetek »

V svojem profesionalnem delu življenja razvijam spletne strani in aplikacije za pametne telefone. V prostem času pa uživam v planinstvu in zeliščarstvu.

Ker sem začetnik pri razpoznavanju in iskanju zelišč, bi mi bil precej koristen zemljevid rastlin.
V praksi bi potekalo takole:

• obiščem na spletno stran, kjer se pokaže zemljevid Slovenije,
  • vpišem seznam rastlin, ki so mi zanimive,
  • na zemljevidu so označene približne lokacije rastlin,
  • grem na pot!

Rad bi prosil za mnenja o koristnosti takšnega zemljevida.
Prosil bi, da zaenkrat še nimate vprašanj o tehniški izvedbi te ideje, saj bi rad najprej določil, če je sploh uporaben takšen zemljevid oz. kakšno funkcionalnost bi moral vsebovati, da bi postal uporaben. Predvidevajte, da se vse da!

Ali bi takšen zemljevid bil uporaben še za koga drugega razen začetnike nabiralce?
Ali "resni" nabiralci že veste kje kaj raste in s tem nimate težav?
Ali morda že obstaja kakšna literatura, kjer so opisane konkretne lokacije rastlin?
Katere dodatne funkcionalnosti bi naredile spletno stran uporabnejšo?
Morda ni zaželeno, da so znane lokacije rastlin? Npr., gobarji najverjetneje ne želijo razkriti "svojih rajonov."
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Takim zemljevidom se reče strokovno karte razširjenosti in jih najdeš, recimo, v delu (ki pa ni spletno dostopno, vsaj ne amaterjem) Gradivo za Atlas flore Slovenije,, izdaja CKFF, če se hudo ne motim, gradivo uredil Nejc Jogan.
Dvomim pa, da bi ti tak način kaj pomagal, saj gre za pregrobe karte.
Tudi ne vem, kako si predstavljaš, da bi na terenu našel rastlino (če je ne poznaš) samo po tem, da raste, recimo, na Lisci, na travnikih. Če jo poznaš, potem jo tako ali tako najdeš.
Razloži malo, prosim. Morda te samo ne razumem.
Se pa še kako strinjam s tistimi, ki menijo, da ni pametno objavljati preveč natančno lokacij rastlin, ki so na seznamu zavarovanih vrst (in teh ni malo, upam, da toveš), ali so na področjih, ki jih varuje zakonodaja v obliki varovanja habitatov, življenjskih okolij, ki je tudi kar obsežna.

Zavarovane domorodne (avtohtone) rastlinske vrste v Sloveniji
razcvetek

Odgovor Napisal/-a razcvetek »

Hvala za informacijo o kartah razširjenosti! Sploh ne bi vedel kako začeti iskati kaj takšnega. Sem vesel, da obstaja vsak nek takšen vir, čeprav je mogoče pregrob.

Lokacija bi lahko bila določena natančneje, kot pa v bližini krajev in regij.

Poleg lokacije rastline, bi spletna stran ponudila tudi osnovne podatke rastline (imena, vrsta, opis in slike), kot tudi rastline, ki so podobne tej in morebiti laična navodila kako razlikovati podobne rastline med seboj.

Podatke o rastlinah zavarovanih vrst ne bi hranili niti objavljali.

metuljc je napisal/a:
Če jo poznaš, potem jo tako ali tako najdeš.

Torej, je takšen zemljevid v vsakem primeru nekoristen? Saj se bo vsak sam pozanimal o določeni rastlini, ki ga zanima in bo dobil vse potrebne informacije sam?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sem bolj za zadnjo varianto:

Citiram:
Morda ni zaželeno, da so znane lokacije rastlin?

Pa ne zato, da bi se lokacije skrivalo (razen pri ogroženih rastlinah, kot npr. arnika ...), ampak zato, ker menim, da je edina prava pot, da se nabiralci zelišč najprej vključijo v najbližje zeliščarsko društvo in spoznavajo terene in rastline pod vodstvom izkušene osebe. Ta jim bo tudi znala svetovati, kdaj je treba zelišča nabirati, da dobimo od njih to, kar se pričakuje. In tudi to, kako se je treba obnašati v naravi in na kmetijskih površinah.

Povedo tudi, katera zelišča so zaščitena in se jih sploh ne sme nabirati .

Bojim se, da bi takale aplikacija ljudi navdušila že samo s tem, ker bi obstajala , ne da bi bila prisotna resnična želja in znanje o nadaljnji obdelavi in uporabi zelišč.
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Eh, ti pa si res razcvetek - le korajžno na pot - metuljc in muha sta ti zdajle, kar nekaj koristnih nasuli v tvojo popotno malho ! pozdrav_________________
Slika
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Kot nekdo ki nabira zelišča že nekaj let ti lahko samo potrdim kar so napisale predhodnice.

In si že predstavljam 100 nabiralcev materine dušice na recimo Vremščici z aplikacijo v roki Wink .

Ideja ni slaba,ne me narobe razumeti ,vendar bo malo težje vse to izvesti._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Morda bi veljalo nekja dodati še, da ne moremo nabirati kar tako, na povprek, kjerkoli, karkoli, kdarkoli, kdorkoli. Obstaja zasebna lastnina, obstajajo zavarovana območja, obstajajo območja, obremnejena s strupi. In, obstajajo kodeksi nabiranja rasltin.
Se strinjam z miuho, kogar zanima, malo bolj resno zanima tovrstno delo, naj se vključi v ustrezna sruštva.
Ne vem sicer, koliko poznaš rastline, razcvetek, ampak, kaj si ti predstavljaš pod "laična navodila kako razlikovati podobne rastline med seboj", nimam pojma. Prav dobro pa vem, da mnoge še profesionalci, predvsem v času, ko nimajo za razlikovanje razvitih ustreznih delov (recimo plodov, semen,....) težko ločijo.
Dobro vem, kako je soseda hotela mojo sestro preproičati, da drži v roki srčno moč, ki jo je nabrala za v "jegermajster", imela pa je v resnici eno do zlatic (pa še verjela ni, da se moti). No, za moje pojme si te dve rastlini sista niti od daleč podobni, razen, da sta rumenocvetni in imata zelene liste.

Zanima me tudi, od kod misliš pridobiti podatke za svoj zemljevid. Neskončno število podatkov.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Se samo podpišem pod zgornje odgovore.
Ob takšnem javnem zemljevidu se pa sprašujem - kaj se zgodi z naravnimi rastišči določene rastline ko se tam najde 20 padalcev z mobiteli, krampi in lopatami? Rolling Eyes

Brez zamere, ideja je dobra, vendar tole je za moje pojme malce rizik.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Nad takšno idejo nisem navdušen in je tudi ne podpiram. Mi je zelo žal.

Na parceli imam lipo z vejami do tal. Vsako leto lepo cveti, obiskujejo pa jo različne čebele. Nekatere srkajo medičino, druge pač lomijo veje za čaj. Ne glede na izgled takšnega početja-lasanja, lomastenja se ne jezim, ker vem, da to ne bo trajalo v nedogled, saj bo drevo spodaj ogolelo in bo mir. Slednje poletje je pod drevesom na široko poteptano in polno oskubljenih vej.
Vsi pa ne reagirajo tako, nenazadnje, zakaj bi se to pričakovalo, zlasti ob nedavnih ovrednotenjih informativnega značaja nasproti, z belimi supergicami opotplatenimi nožicami, ki skrbno kose svojo angleško tratico okoli svoje cipresice.

Podobno primerjavo lahko podamo s katerokoli rastlino in katerokoli gmajno.

S takšno promocijo-aplikacijo bi se nekatera področja preveč izpostavljala in obremenjevala, med ljudi pa nehote vnašala dodatna trenja. To z gotovostjo trdim.

Razcvetek, sigurno se bo pojavila še kakšna ideja, ki bo sprejemljivejša.
Se ti še enkrat oproščam zaradi odklonilnosti.

Odločitev je tvoja, v paketu z njo pa še vse odgovornosti, kakor tudi zasluge.
Odgovori