Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Avtomatiziran rastlinjak

crtj-admin
Site Admin

Avtomatiziran rastlinjak

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
newbie

Odgovor Napisal/-a newbie »

Kot sem enkrat obljubil pošiljam slike in opis mojega testnega rastlinjaka za vzgojo sadik. V gradnjo manjšega rastlinjka sem šel zaradi raziskovalnega namena - da preučim koliko se rastlinjak ogreje čez dan, kakšne izgube so, kaj vse potrebujem za uspešno vzgojo rastlin, koliko enegrije potrebujem za ogrevanje.

Za potrebe regulacije sem najprej naredil krmilnik, ki premore:
- merjenje osvetlejnosti
- merjenje temperature
- mrejenje vlage zemlje
- odpiranje za zračenje
- regulacija ventilatorja
- regulacija gretja
- krmiljenje črplake

Sedaj, ko bom naredil vse potrebne teste se bom lotil izdelave novega poceni krmilnika za rastilnjake.

Posebej bi pa naredil še posebej poceni rešitev za odpiranje rastlinjaka, da se ohlaja in zrači.. Zanimivo je, da se ob sončnem dnevu temperaturo takoj dvigne na napimer 40°C medtem ko je zunej 5°C.

Vesel bom vsakega komentarja, predlogov za izbolšave ideje...

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Oh, wow!!! Tole pa je lično izdelano, zelo profi!! Vse pohvale! poklon_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Noro lepo izdelano. Vse podrobnosti s tehnološkimi rešitvami.

Se mi zdi, da bi bilo za marsikoga zanimivo, če lahko navedeš okvirne stroške avtomatike. Rastlinjakov je polno po vrtovih, vsi pa imajo težave z zračenjem. Morda dobi kakšen entuziast navdih in spodbudo. Avtomatika dejansko olajša vrtnarjenje v rastlinjaku, zlasti spomladi, ko temperatura zelo niha.

Še enkrat, lično.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Odlično! MERE so nekje 2x2 m na pogled?
Glede na to, da imaš urejeno tudi avtomatsko zračenje se ti ni treba bati pregrevanja, kar se lahko hitro zgodi pri tako malem volumnu.

Moja izkušnja je taka (kot si že sam ugotovil), da vsak sončni žarek lepo dvigne temperaturo, pa čeprav so zunanje temperature nizke.
Brez dodatnega ogrevanja pa boš imel pri nizkih nočnih temperaturah (slana!) problem, ker bodo temperature znotraj le kako stopinjo ali dve nižje od zunanjih temperatur.
Če imaš notri že pikirančke in sejančke jih čez noč ali v oblačnih mrzlih dneh obvezno prekrij vsaj z dvojnim kovertanom, da ne bo prišlo do pozebe._________________Živeti na podeželju je najlepše!
kalček

Odgovor Napisal/-a kalček »

Carsko. Strup je v malih flaškah in tale tvoj mini rastlinjaček to dokazuje. Všeč mi je predvsem avtomatika, bi lahko o njej kaj več povedal.
Zanima me tudi ali bi lahko izdelal tudi avtomatiko zgolj za krmiljenje temperature proti pregretju z dvema ventilatorjema, ki bi jih na tako stvar priključil. Eden bi na enem koncu pri tleh vpihaval hladen zunanji zrak, drugi pa bi nekje na vrhu rastlinjaka na drugi strani vroč zrak šibal ven. Taka zadeva bi me zelo zanimala, seveda ne zastonj...
newbie

Odgovor Napisal/-a newbie »

@juglans

Stroški avtomatike so čisto odvisni, tako, da ti težko rečem. Za ta konkreten primer me je rabljen motor stal 15€, kar je zelo poceni (novi so 70€+), elektorniko sem naredil sam in je prišla par 10€.

Ko bom imel čas, bom verjetno sestavil noveši krmilik za rastlinjake, ki bo imel GSM podporo in bo cenovno ugoden. Osnovna verzija bi bila kakšnih 60€, potem pa naprej.

Sestavljam pa tudi svoj linearni pogon za zračenje, ki bo zelo poceni in bo notri imel temperaturni senzor itd..

@MARIJAV, malo manjši je, okoli 1,5m

Pozabil sem nalimati še eno sliko, notri imam grelec za nočni čas, da mi vzdržuje temperaturo okoli 14°C, kar me bo verjetno ta mesec stalo 4,5€. Malo morem še naštudirati zadeve Smile

@kalček

Ta krmilnik je bolj testne narave, če napišem program zmore praktično vse, odpiranje, prižiganje ventilatorjev, merjenje temperature, vlage, svetlobe itd..

Če rabiš samo prezrečevanje z ventilatorji potrebuješ samo digitalni termostat (15€) potem pa ventilatorja (mogoče še kakšne releje)
Samo ne vem, če je ventilator idelana stvar, odvisno kako velik rastlinjak imaš, ventilator porablja nekaj elektične energije, ki ga motor ne, potem ko odpre rastlinjak.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

newbie

Kakšen aktuator si uporabil??
Imaš možnost krmilit več pozicij aktuatorja?
Če ja, kako ve elektronika v kateri poziciji je aktuator?
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

kalček

Če hočeš uporabit 2 ventilatorja je po moje bolje, da oba izpihujeta vroč zrak ven, tako da hladen zrak sam prihaja v prostor spodaj.
Rabiš 2 ventilatorja in sobni termostat.
Je pa boljše uporabit aktuator, da odpira okna, tako kot pravi newbie.
JR Design

Odgovor Napisal/-a JR Design »

newbie , tole je pa res fantastično. palec gor palec gor palec gor
Zanima me kakšni so ti odpiralci za vrata in koliko stanejo? Mene ta pregrevanja rastlinjaka ob vsakem spomladanskem sončku res skrbijo. Zjutraj , ko grem v službo je še mraz, dopoldne pa malo posije skozi oblake je pa takoj 30 stopinj. Confused_________________Narava je vsemogočna!
Odgovori