Diplotaxis tenuifolia - dvoredec, "trajna rukola"

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Diplotaxis tenuifolia - dvoredec, "trajna rukola"

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Dvoredec ali divja rukola - Diplotaxis tenuifolia

PDF: Primerjava rasti in razvoja rukvice rodu Eruca in Diplotaxis - diplomsko delo

Trajna rukola oz. tankolistni dvoredec - diplotaxis tenuifolia:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografijeAvtor: muha[/size]

Trajna rukola oz. tankolistni dvoredec - diplotaxis tenuifolia:

Avtor: TwityPity
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Pri dvoredcu je za razliko od navadne rukole super to, da je, ko zacveti ravno tako uporaben. Navadno rukolo bi sicer porezala pri tleh kot blitvo in je po cvetenju meni praktično neuporabna, pri dvoredcu se pa listi lepo nabirajo tudi po cvetenju, so dolgi, temnozeleni, čvrsti in imajo precej močnejšo aromo kot navadna rukola (Eruca sativa), že skoraj rahlo pikantni, ampak v solati ali na pici so odlični.
Druga dobra lastnost je ta, da so listi dovolj čvrsti, da se je bolhač ne loti, mogoče naredi tu pa tam kakšno luknjico v list (navadne mi brez agrokoprene ni uspelo vzgojiti, pa še potem, ko sem jo odkrila, je bila v dveh dneh čisto preluknjana).
Kot tretje je super to, da se zaseje, mogoče celo preveč, in v bolj zavetni legi celo prezimi, tako da je že res zgodaj spomladi na voljo.
Pa še četrtič: lepo cveti Smile

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

In še peta dobra lastnost: raste tudi v pesku.
Ko se enkrat sama zaseje, je pa kakor šetraj, povsod jo je ogromno Very Happy
pika

Ja, točno, v najslabši možni zemlji. Pri meni jo sonce kuri ob škarpi, pa delno je pod streho, tako da ob deževju niti ne dobi toliko vode, pa je čudovita.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, tako je, vročina suša,.... Ozrite se kdaj, sredi poeltja na "zelene" pasove cest v Ljubljani (najbrž tudi drugje). Vse požgano, najdejo se le listi ozkolistnega trpotca in veliko cvetočega dvoredca.
pika

Dvoredec se mi je precej razrasel, zato sem ga pred mrazom porezala skoraj do tal, tu pa tam je kaj malega ostalo, danes sem videla, da je iz raztresenega semena vse polno malih rastlinic, ki rastejo kljub minusu zunaj.
Pa še stare rastlince nekaj poganjajo, malo so potemnele na mrazu, ampak okus je enak. Jo bom očitno celo zimo nabirala.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

pika, katero seme si nabavila, vem, da si govorila o tem, a se ne spomnim._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
pika

Dve leti nazaj sem jo sejala iz semenarninih semen, Pridih azije ali nekaj takega. Te stare rastline, ki so ostale so zdaj torej stare že dve leti, mi pozimi sploh ne propadejo.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

no, bom potem zanjo nabavila seme semenarne. Sicer sem imela lani in letos neke sorte rukole, a mi ni bila všeč po okusu, semena pa so bila iz Estonije._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori