Bela omela na sadnem drevju

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Bela omela na sadnem drevju

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Na eni jablani nam že par let izrašča bela omela. Kako se jo znebiti?
Izrezovanje z nožem ni kaj preveč uspešno in predvidevam da je edina možnost da se vejo oz. deblo odžaga. Koliko centimetrov pod izraščanjem bele omele je potrebno odžagati da se znebimo te zajedalke?
Bo 5cm pod izraščanjem dovolj?

Bela omela na deblu jablane

Nazadnje urejal/a TwityPity 19 Mar 2014 14:03; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Meni to zgleda neke vrste lišaj. Bela omela je to:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Bela_omela

Lišajev se lahko poskusiš znebit tako:
http://www.dnevnik.si/clanek/1042365435

L.p.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da je TP pokazal mesto, kjer je odrezal belo omelo. Po moje, če boš vztrajen, jo boš morda odstranil. Je pa res, da se s svoji i havstoriji (spremenjenimi koreninami) zaje v les drevesa. Imam doma 2 deščici, ki sta narejeni iz tega dela lesa, je prav zanimivo videti.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

metuljc je napisal/a:
Mislim, da je TP pokazal mesto, kjer je odrezal belo omelo. Po moje, če boš vztrajen, jo boš morda odstranil. Je pa res, da se s svoji i havstoriji (spremenjenimi koreninami) zaje v les drevesa. Imam doma 2 deščici, ki sta narejeni iz tega dela lesa, je prav zanimivo videti.

Metuljc, to bi pa bilo zelo zanimivo videti. Obstaja kakšna možnost? Tudi če ne ravno takoj?

..... mislim na slikico in ne "dilco" v naravi. Wink
metuljc

No, možno je oboje, juglans. Embarassed Za fotko se moram samo spomniti takrat, ko bom tam, kjer imam dilce. Pomaga, če me še kdaj pocukaš za rokav. V živo bi pa tudi šlo, saj so res dilce, male, kot kakšna tanka knjigica je vsaka. Mi jih je enkrat prinesla ena dijakinja, ki se je v očetovi mizarski delavnici spomnila, da bi to mene znalo zanimati. Prijazno in pozorno dekle, kajne?
Ko smo ravno pri lesu, med temi 100 je ni take iz lesa z belo omelo. Pručke
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

No, pa sem še lišaj opazil Very Happy Za te ni take panike, ker če že nastane kakšna večja spužva, se jo odstrani, na sliki (luknje, razpoke v lubju) je pa mesto izraščanja bele omele ki ga sproti "čistimo".

metuljc, se mi zdi da je to izrezovanje z nožem še večje škodovanje drevesu, zato bi ga bilo gotovo najbolje znižati in narediti prostor/podlago za nove sorte ko je ravno čas za to, samo ne vem kako globoko se bela omela "zakorenini" in koliko stran je treba odžagat.
metuljc

Po moje kaj posebej daleč stran ne, ker se vsidra direktno v dreevsne žile. Kake 10 cm bi jaz že šla pod mesto, kjer omela izrašča. Iz ostankov njenih korenin se, po mojem (laičnem) mnenju ne more obnoviti.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zanimivo, tudi mene vedno fascinirajo različne vrste lesa in njegova uporaba. Morda to omeniš dotični gospe in tako sprožiš nove izzive iskanja posebnih deformacij lesa (če se to lahko tako poimenuje).

Cukanje za rokav. Velja. V primeru, da pozabim, me prosim spomni, da te pocukam. Rolling Eyes
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Ups... Pardon..Sem slabo razumel sliko.

A ni možno, da bi, z rednim obrezovanjem odmrla, glede na to da je pol zajedavec? Tako kot robida, ki jo ošvohnimo in odmre, če jo redno kosimo?

Idea Če ne pa si pripraviš Bisko. Precej znana žgana pijača iz hrvaške Istre.
Odgovori