Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hidroponika
-
- Site Admin
Hidroponika
(Prenos iz arhiva)
f0r3st727 je napisal/a: |
Hidroponika je podoben sistem kot akvaponika, le da moraš ti dodajat minerale v vodo. Se pravi namesto rib si ti tisti, ki žlahtniš vodo ... No, pri hidroponiki pa imaš dva načina: en je tak, da vodo naliješ v neko posodo in namočiš dve tretini korenin v vodo in ne tikaš dokler rastlina ni pripravljena za obiranje, drugi pa je tak, kot pri hidroponiki... Se pravi greda, ki jo zalivaš, ... Zdej pri obeh je potrebno vodo oksidirat (dovajati kisik) le pri hidroponiki, na prvem načinu, ti trega ni potrebno delati, saj rastlina pretvori korenine, tiste ki se ne dotikajo oziroma, ki niso v vodi, v "dihalni aparat", z njimi vleče kisik iz ozračja. |
Oldi je napisal/a: |
@f0r3st727 Kaj mi priporočaš za en sistem za motovilec. Pri experimentiranju mi je pomembno, da lahko tehtam pridelek in tako sklepam na učinkovitost osvetlitve, določim optimalno temperaturo in vlago... Sicer me pa počasi mineva veselje, saj vidim, kako je vse skupaj kompleksno. Imeti bi moral veliko agronomskega pa še kakšnega znanja, da bi lahko vedel, kaj se v mojem rastišču dogaja, brez tega pa so rezultati vedno plod premnogih dejavnikov, ki jih ne obvladujem. |
Prosim, ne me takoj napast, ker je možno da bom povedal kej kar je narobe. Agronomija ni moja primarna stvar. Niti ne vem, kakšne pogoje imaš, vem le, da se trudiš vzgojiti motovilc... ... zato ti bom povedal kako so pri nas vzgojali solato, kumarice, fižol, paradižnik, ... Jaz bi to tako naredil. Kupil bi pumpico, električno uro, nekaj metrov cevi, kakšne plitke posodice, eno globjo posodo in odceden material. Za motovilc ne boš rabil neke zelo globoke posodice. Na strani posode izvrtaš luknjo za odtek vode. Luknjo "zamašiš" s kakšnimi starimi najlonkami, za filtracijo in da ti ne odnese sabo še materiala, v katerem raste motovilec. Verjetno se ti bo na tak način hitreje polnilo kot praznilo. Torej nastaviš uro, tako da ti napolne posodo in pusti, da se ti odteče voda ven. Če boš imel več posodic, napelji eno cev v globjo posodo in vse ostale cevi v to dolgo cev, ki ti pelje nazaj v "tank" iz katerega črpaš vodo. Dobro bi bilo, če ima voda padec pri vzstopu nazaj v "tank", tako da žubori, saj so s tem oksidiraš, dodajaš kisik. To je načeloma to. Edino kar boš moral gledati je to, kakšni parametri so v vodi, se pravi pH, količina mineralov, ... to pregleduješ z raznimi testerji, in po potebi boš dodajal snov, ki je je v vodi primankljaj. No, prilagam še eno sliko grobega modela... Tisti mali pravokotniček v večjem je pumpa, ki je v "tanku" |
Ali pa skozi diplomsko nalogo o gojenju motovilca v hidroponiki... Odgovori skorajda na vsa tvoja vprašanja... Klik |
Oldi je napisal/a: | ||
Hidroponika z rastlinami v zemlji ( če sem prav razumel). Mi pa ni jasno kaj je to trikotni sistem, kako so dovajali vodo, bolje rečeno kako je prišla do sadik. V glavnem kup enega flancanja, o bistvenih zadevah pa boremalo. Moram še slike pogledat. |
Na začetku so predstavili motovilc kot tak. Sklepam. Pač kaj rabi za uspešno rast v konvencionalni obliki rasti, ...
Trikotni sistem mislijo takole: predstavljaj si streho na hiši. Namesto korcev so tako narejene sadike. (sej maš sliko čisto na dnu pdf-a)
Verjetno so samo iz "slemena" točili vodo.
Zanimiva debata o hidroponiki je stekla med elektroniki:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=31352&highlight=hidroponika
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=31352&highlight=hidroponika
Tile elektronarji so me mislimda trikrat izločili iz foruma, ker se jim nisem klanjal. Sem namreč profi elektroničar, oni pa ne prenesejo normalne izmenjave mnenj.
@f0r3st727 Sem gledal pdf na telefonu in nisem uspel priti do slik
Če prav razumem, so v satje za pridelavo flanc dali šotni substrat, posadili semena, na trikotni strukturi pa stiropor od spodaj špricali na tajmer. Čudna zadeva, ki mi ni nič všeč, čemu zemlja, meni se zdi bolj simpel v pesku.
@f0r3st727 Sem gledal pdf na telefonu in nisem uspel priti do slik
Če prav razumem, so v satje za pridelavo flanc dali šotni substrat, posadili semena, na trikotni strukturi pa stiropor od spodaj špricali na tajmer. Čudna zadeva, ki mi ni nič všeč, čemu zemlja, meni se zdi bolj simpel v pesku.
Tako sem tudi jaz razumel, samo, kolikor sem gledal tisto sliko, so oni iz najvišjega dela zalivali ta motovilec. Na tajmer seveda.
Zadnjič, ko sem bil v hidroponski trgovini v Izoli, sem videl, da je ta substrat vbistvu v kockasti / valjni obliki. Verjetno za lažje gojenje. Tako da dvomim da je to klasična zemlja.
Zadnjič, ko sem bil v hidroponski trgovini v Izoli, sem videl, da je ta substrat vbistvu v kockasti / valjni obliki. Verjetno za lažje gojenje. Tako da dvomim da je to klasična zemlja.
-
Jaz sem setveni pladenj z kockami kupil tule http://www.ponnod.com/rastline/rastni-mediji, lahko pa izbiraš tudi med drugimi substrati npr. kroglicami ali kokosom. Pri hidroponiki zemlja, kot medij za rast ni prisotna, nadomestiš jo z poljubnim substratom.
Hej! Kako se je razvil eksperiment z hidroponiko? Mene je kolega hotel navdušit, ampak mu nekako ni najbolj ratal. Dal mi je eno limonsko baziliko, gojeno hidroponično. Ubistvu je simpl zadeva; zgledal je pa takole:
sadika bazilike je za medij imela kocko steklene volne. Kocka je bila usidrana v čisto majhen ''koš'' (predstavljaj si tistega plastičnega za papir z luknjami in ga pomanjšaj na 3cm). Vzel je 1l posodo od kislega zelja, na pokrov izrezal luknjo za ''koš'' in ga namestil na posodo.
Navodila za skrb so bila pa taka: vedno glej, da ima rastlina 2/3 korenin v vodi. Manj, jo stradaš, več, jo zadušiš. Zmešaj 1g mineralnega gnojila ( http://www.c-dornig.si/default.aspx?ID=196&category_groupid=133&catalogue_itemid=229 ) in 1 zamašek kisa v 1l vode in 1x na teden zamenjaj vodo (zraven še odstrani morebitne alge) - lahko tudi malo goljufaš, pa samo doliješ pripravljeno vodo.
In potem je šla bazilika v franže, ker me en teden ni bilo doma...._________________Dies diem docet
sadika bazilike je za medij imela kocko steklene volne. Kocka je bila usidrana v čisto majhen ''koš'' (predstavljaj si tistega plastičnega za papir z luknjami in ga pomanjšaj na 3cm). Vzel je 1l posodo od kislega zelja, na pokrov izrezal luknjo za ''koš'' in ga namestil na posodo.
Navodila za skrb so bila pa taka: vedno glej, da ima rastlina 2/3 korenin v vodi. Manj, jo stradaš, več, jo zadušiš. Zmešaj 1g mineralnega gnojila ( http://www.c-dornig.si/default.aspx?ID=196&category_groupid=133&catalogue_itemid=229 ) in 1 zamašek kisa v 1l vode in 1x na teden zamenjaj vodo (zraven še odstrani morebitne alge) - lahko tudi malo goljufaš, pa samo doliješ pripravljeno vodo.
In potem je šla bazilika v franže, ker me en teden ni bilo doma...._________________Dies diem docet
Lep pozdrav vsem.
Letos sem prvič začel poizkusno z hidroponiko, predvsem zato, da vidim kaj se najbolj obnese v naših toplih krajih. In sicer dve metodi, deep water hydroponics in malo manj zahtevna kratky method hydroponics system.
Tako smo začeli.
Krožni sistem:
Stoječa voda:
Ker so stvari zelo lepo uspevale smo nadaljevali:
Tukaj so pa vidni rezultati današnjih dni:
Zaenkrat vse lepo uspeva. Kot opažam je največja težava pregrevanje vode v posodah kjer voda ne kroži, za drugo leto bo potrebno te posode nekako izolirat. V krožnem sistemu kjer je rezervoar z vodo globoko v zemlji pa teh tažav ni. Ker je to prvo leto tudi nisem nabavil nobenih testerjev za merjenje ph-ja in podobnih pripomočkov, delam vse na približno, ma zaenkrat kar gre.
l.p.
Letos sem prvič začel poizkusno z hidroponiko, predvsem zato, da vidim kaj se najbolj obnese v naših toplih krajih. In sicer dve metodi, deep water hydroponics in malo manj zahtevna kratky method hydroponics system.
Tako smo začeli.
Krožni sistem:
Stoječa voda:
Ker so stvari zelo lepo uspevale smo nadaljevali:
Tukaj so pa vidni rezultati današnjih dni:
Zaenkrat vse lepo uspeva. Kot opažam je največja težava pregrevanje vode v posodah kjer voda ne kroži, za drugo leto bo potrebno te posode nekako izolirat. V krožnem sistemu kjer je rezervoar z vodo globoko v zemlji pa teh tažav ni. Ker je to prvo leto tudi nisem nabavil nobenih testerjev za merjenje ph-ja in podobnih pripomočkov, delam vse na približno, ma zaenkrat kar gre.
l.p.