Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kokoši nesnice so, kokoši nesnic ni ?

crtj-admin
Site Admin

Kokoši nesnice so, kokoši nesnic ni ?

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Odkar sva se preselila iz bloka sem želel imeti kokoši. Najprej sem dobil od ljudi, ki so jim bile že v napoto par 6 let starih in potem še od ene gospe nekaj 8 let starih. Imel sem jih cirka tri leta in nekatere so postale prav lepe. Po cel dan so se potepale po kmetiji, brskale po gnoju, še Štajerkega petelina Jakoba sem jim nabavil in bilo je kot pred davnimi leti. Na žalost so stalno malo kokljale a na jajcih nikakor ne sedet in kaj zvalit. Če je katera kaj zvalila je bilo to eno ali dve piščeti bolj po nesreči. Pa še tisto je preč prišlo, ali so ga ostale kure fentale, ali pa sosedov maček.
Dalj časa razmišljam kako bi bilo potrebno nabavit nove mlade kokoši, te pa v skrinjo in v nedeljo kurja juhca, pa nikakor ne najdem časa in volje za pomor Evil or Very Mad
Iz sobote na nedeljo me je vseh muk rešila Lisica. Odnesla je vseh 18 kokoši le petelin ji je pobegnil. Verjetno zato, ker on ponoči spi visoko na vrhu skednja.
Danes sem okoli skednja napeljal mrežo in jo priklopil na električnega pastirja, sicer mi bo speljala še petelina, najbolj pa se bojim, ker imam samo še eno kozo, ki ima ravno dva kozlička. Sta še čisto majhna. Koza je prvič mama in ju kaj dosti ne mara, tako, da ne vem, če bi ju pred lisico hotela in zmogla ubranit Rolling Eyes_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

To je bil pa vesoljni pomor. Kam jih je pa vse dala? Sem mislila, da divja žival pomori toliko, kot rabi za prehrano Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Furman

Ne, znesla jih je v roku dveh dni. A odkar ima koza mladičke, so kure lahko hodile ven po drugi poti, zato nikoli nisem vedel, ko sem nesel hrano kje so ostale kure. Hči je sicer videla eno kokoš mrtvo a se nisem sekiral, sem bil prepričan, da je od starosti umrla in sem jo zakopal Evil or Very Mad
No ja pomorit mi jih pa le ni bilo treba, (to mi je nejhuje, ker si navajen na svoje živali) čeprav mi jih je žal, ravno sedaj pred veliko nočjo, še domačih pirhov ne bo Twisted Evil_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pozdravljen.
Glede na to, da si imel iste kokoši tako dolgo, koliko let pa živijo?
Koliko let nosijo jajca?
A je petelin nujno potreben in zakaj?

Hvala.
Furman

Koliko let doživi kokoš ne vem, nekaj jih je že prej od starosti pomrlo. Tiste, ki so bile prej na farmi za jajca so se pa tako lepo operile, da so se prav pomladile. Gibanje v naravi in dober petelin, naredita na vsaki kuri čudeže Very Happy
Zakaj je petelin pa menda veš, če za drugo ne zato, da ni živčna Laughing
So pa oplojena jajca nekaterim ljudem odbijajoča, če ga spečeš na oko, se vidi pikica na rumenjaku.
lp Furman_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Glede petelina mi je jasno, čemu služi. Laughing Sem mislil, če kako vpliva na število jajc ali kaj drugega. Very Happy
Kjer živim kikirikanje nebi bilo zaželjeno. Že pasji lajež vznemirja nekatere sosede.
A veš kako upada število jajc glede na starost?

L.p.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kolikor vem, petelin na nesnost nič ne vpliva. Doma ga nikoli nismo imeli, to pa samo zato, ker pod njegovim vodstvom kure odvandrajo dalj od hiše in so zato bolj izpostavljene roparicam. Do jajc za valjenje smo prišli z menjavo s sosedi. Tudi tisti, ki so imeli petelina doma, so jajca radi izmenjevali, menda je bilo to koristno za zdravje kurjega rodu.

Furman, si zaprmej siguren, da je imela lisica 4 noge? Pri nas so ponoči izginjale iz zaprtega hleva, vsake toliko kakšna, ker pri hiši ni bilo psa, da bi nas opozoril na obisk. Pa smo potem izvedeli, da je bila 1 kura običajen prispevek za usluge vaški širokosrčnici Wink Laughing Laughing Laughing .
Furman

Muha, če so tako končale, kot v tvoji vasi, sem pa vsaj še za enega vesel. Čeravno sta se dva lepo imela na račun ene kure Laughing
No, pri nas se vidi da je skopano s kremplji na tisti strani kjer smo odkopali z zunanje strani gnoj in tako delno sami omogočili spodkopavanje mreže, smo pač v hribu. Bom prpopal kako slikco, da bo bolj jasno. Malo me je začelo ponoči skrbeti, da si ni lisica naredila domek kar pod skednom, ki je zaradi hriba na južni strani podprt z debelimi kamni in je tudi pol metra prostora spodaj. Če je tam potem v bistvu stanuje v restavraciji Evil or Very Mad_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Petelim nora biti zraven da so jajca oplojena da imaš lahko majhne piščance. Pa petelin ne upliva na število jajc.
Pa farmske kokoši niso najboljše za valjenje jajc ker so preveč živčne in ponavadi prehladijo jajca. Najboljše šo kmečke kokoši ki so že več generacij na podeželju.
Pa če se ne moti začne nesnost padati po prvi ali drugi sezoni zato pa jih na famah tudi takrat izločijo._________________LP seba993
Odgovori