Živa zastirka
-
- Site Admin
Živa zastirka
(Prenos iz arhiva)
-
Starši, ki pa so precej v letih, bi na vrtu imeli paradižnike. Rad bi prostor med paradižniki zastrl z neko "pametno" rasltlino", ki bi bila mogoče zraven še kaj uporabna za pojest, da ne bi bilo potrebno vrta pleti. Po možnosti bi bila rastlina nižje rasti, da ne bi ovirala paradižnikov.
Kaj predlagate?
Kaj predlagate?
-
Solata, peteršilj, plezoča špinača, rukola, ajda, ...
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
-
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Če bodo paradižniki posajeni nadpovprečno oddaljeni drug od drugega, se lahko sadi vmes marsikaj. Pri večji gostoti pa večina "podrasti" bolj ko ne vegetira, ker paradižniki poberejo sonce in svetlobo. Izjema je kapucinka, ki jo omenja Zana. Dobro prekrije pa še lepo izgleda - preizkušeno na mojem vrtu. Po raznoraznih variantah sem na koncu pristala pri slami. Res ne daje pridelka, zaduši pa večino plevela.
PS: kapucinka ima to dobro lastnost, da jo lahko posadimo malo stran paradižnikov, kar pomeni, da jim ne bo odjedala hranil, potem pa plazeča stebla usmerjamo tja, kjer jih želimo imeti. Meni je ena rastlina do konca rastne dobe prekrila približno 2 m2. Da jih ne boste brez potrebe pregosto sadili.
PS: kapucinka ima to dobro lastnost, da jo lahko posadimo malo stran paradižnikov, kar pomeni, da jim ne bo odjedala hranil, potem pa plazeča stebla usmerjamo tja, kjer jih želimo imeti. Meni je ena rastlina do konca rastne dobe prekrila približno 2 m2. Da jih ne boste brez potrebe pregosto sadili.
-
Meni najljubša je solatna mešanica, sedaj prekriva celotno gredo, kjer bom v maju posadil paprike, paradižnike, jajčevce.
Solatna mešanica = rukola, ognjič, sončnice, ajda, vse sorte solat, grah za obiranje vršičkov, redkvica.
Posejem vsako vrsto semena posebej, po celotni gredi in tako ozelenim gredo, kjer kasneje posadim glavne kulture ala paradižnik, paprika, jejčevec, tudi zelje itd.
Takšno gredo sprva negujem tako, da pulim neželjeni plevel, prav tako pulim vse užitne rastline zgoraj naštete in jih cele dajem v solato.
Pulijo se zato, ker so gosto sejane in ostale dobijo prostor.
Kasneje, ko rastline dobijo močnejše korenine in so rastline večje se puljenje zaključi, razen pleveli, in se greda začne negovati samo s pomočjo obtrgavanja ali rezanja užitne mešanice.
Na ta način pridelam dovolj sadik solate in ognjiča za presajanje.
Ko posadim "glavno kulturo" vse okoli nje in pod njo pridno režem za solate, kasneje je pa toliko tega, da uporabljam za zastirko in s tem dajem potreben prostor glavni kulturi.
Včeraj sem pojedel prvo redkvico
, rukola je že nekaj časa na sporedu za puljenje, prav tako sedaj z veliko hitrostjo pride na vrsto puljenje mladik solate, sončnic, ajdo že nekaj časa dajemo v solato, tudi mladike ognjiča so užitne.
Solatna mešanica = rukola, ognjič, sončnice, ajda, vse sorte solat, grah za obiranje vršičkov, redkvica.
Posejem vsako vrsto semena posebej, po celotni gredi in tako ozelenim gredo, kjer kasneje posadim glavne kulture ala paradižnik, paprika, jejčevec, tudi zelje itd.
Takšno gredo sprva negujem tako, da pulim neželjeni plevel, prav tako pulim vse užitne rastline zgoraj naštete in jih cele dajem v solato.
Pulijo se zato, ker so gosto sejane in ostale dobijo prostor.
Kasneje, ko rastline dobijo močnejše korenine in so rastline večje se puljenje zaključi, razen pleveli, in se greda začne negovati samo s pomočjo obtrgavanja ali rezanja užitne mešanice.
Na ta način pridelam dovolj sadik solate in ognjiča za presajanje.
Ko posadim "glavno kulturo" vse okoli nje in pod njo pridno režem za solate, kasneje je pa toliko tega, da uporabljam za zastirko in s tem dajem potreben prostor glavni kulturi.
Včeraj sem pojedel prvo redkvico

- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Meni se je lani med paradižniki dobro obnesla zelena in melisa na robu grede, znotraj pa solata. Ker je bilo sušno poletje, ji je senčenje paradižnikov dobro delo.
Če so starši zelo stari, jim mogoče ne bodo všeč prevelike novitete, solata za berivko in kasneje razredčena za glavice bo pa verjetno laže sprejemljiva._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Če so starši zelo stari, jim mogoče ne bodo všeč prevelike novitete, solata za berivko in kasneje razredčena za glavice bo pa verjetno laže sprejemljiva._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje