Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Holcus mollis - mehka medena trava

crtj-admin
Site Admin

Holcus mollis - mehka medena trava

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Nedavno sem jo prvič videla in bila nad njo očarana. Gosta, kompaktna, mehka kot puhek in predvsem ....nizka. Od lastnice mi je bilo rečeno, da ne zraste več kot 20 cm. Nekaj nežnih poganjkov je šlo z menoj in upam, da se razraste. Tako pri meni, kot na Pisani Luni, kjer sem jo posadila v družbo japonske šmarnice.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mehka medena trava je njeno slvensko ime.
Sanjarka Ana

Hvala metuljc.
Tudi meni je bilo tako rečeno, vendar si kot nepoznavalka nisem drznila tega napisati. Je pa zanimivo, da jo mimoidoči hitro ožigosajo za zelo podobno crem zeleno travo, ki pa je višja in predvsem ni MEHKA. Vsaj tako zelo ne.
Sanjarka Ana

Kako bi jo človek lahko pustil, da živi v okolju trgovinskega Merkurja, ko pa so imeli znižane na 25 centov?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Verjemi, da so zamenjave okolja zelo vesele Smile . Enkrat jo moram videti v živo, ker me na sliki preveč spominja na ostro varianto, ki so jo imeli že v starih gartlcih in jo tudi omenjaš.

Zakaj se pa imenuje medena - si opazila kakšno lastnost, ki bi upravičevala to ime?
Sanjarka Ana

Ne muha .... nič nisem opazila. Mogoče metuljc ve.
Jaz bi ji rekla - žametna. Res je tako mehka in prijetna na otip.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Rodu Holcus so pač nadeli ime medena trava. Najbrž poznate izvirno vrsto s travnikov. Holcus mollis, mehka medena trava V Sloveniji raste še H. lanatus, volnata medena trava.
Tale tvoja, Ana, je pač vrtnarski različek s panaširanimi listi. Nedvomno lepa, malo posebna, a v naravi nima možnosti preživetja, ni konkurenčna osnovni, povsem zeleni vrsti, v gojenih okoljih je seveda drugače.
Odgovori