Zamrzovanje zelenjave

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Zamrzovanje zelenjave

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Ne morem verjet, nikjer nobene besede o zamrzovanju, vsaj ne najdem.
Skratka katera metoda je boljša, blanširanje ali direkt v vrečkice ali celo skupinsko pakiranje in ko se jo rabi se jemlje iz vreče kar v skrinji.

Na netu sem našel tole:
http://www.viva.si/Zdrav-način-prehrane/2253/Zamrzovanje-Zdravo-podaljševanje-življenja-hrane
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Nekateri, ki so nagnjeni k bolj zdravemu načinu prehranjevanja pravijo, da je zamrzovanje najslabši način shranjevanja. Meni fižol iz skrinje ni dobrega okusa.

Priporočajo druge načine shranjevanja: sušenje, vlaganje v kis ali v slanico (shranek)._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Nekateri, ki so nagnjeni k bolj zdravemu načinu prehranjevanja pravijo, da je zamrzovanje najslabši način shranjevanja.

Argumenti? Brez njih ni nič.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Zamrznem;
- fižol, gobe (ne odtaljujem, dajem v slan krop)
- paradižnik, paprika
- robide, maline, borovnice, na koščke narezane breskve, jagode
- špinača, blitva
- peteršilj, zelena
- kislo zelje
- korenček, gomolj peteršilja,...
- orehe, kostanje, lešnike

Meni ni nič slabo, raje jem svoje kot iz trgovine.

lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Darso, saj jaz tudi vse to, kar ti pišeš, tudi buče in kumare. Je ta način najlažji in najhitrejši. Mož pa okusa stročjega fižola iz skrinje ne mara, svežega pa. Otroci goveje juhe iz skrinje ne bodo jedli (je res manj dobra kot sveža), pa še bi človek lahko našteval. Ampak čez komot ga pa ni Embarassed

Metuljc, za meso so mi rekli mesarji, da se mišična vlakna spremenijo in je sveže meso boljšega okusa. Jaz ga kupim za ozimnico in je seveda v skrinji.
Zelenjava: blitvi se nič ne pozna okus, korenje je vodenega okusa in ga imam raje v predalu hladilnika. Ravno tako kolerabo. Buče, kumare - prevodene iz skrinje, ampak boljše kot trgovinske sveže. Zato mi je kolegica povedala način shranjevanja - shranek: narežeš na kocke zelenjavo, natlačiš v kozarce, na vrh daš žličko soli, zapreš in v pečico z njimi. seveda daš spodaj v pladenj ali lonec malo vode. Čas odvisen od vrste pečice. Njej je dovolj 5o stopinj in pol ure, meni 180 in 45 minut. Bučk tako ostane 1/3 kozarca, češplje, shranjene na tak način brez sladkorja namesto soli so odlične za cmoke.

Ona na tak način shrani korenje, paradižnik, bučke. Sama sem novinka v tem poslu in so mi prvi kozarci buč zavreli, ko sem pa povečala temperaturu, pa so še sedaj ok.

Če delate na podoben način, bi v receptih kaj napisale?_________________Lp, Živa
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Vsak stročji fižol ni dober za v skrinjo, še posebej, če ni blanširan. Jaz ga celo na pol skuham, pod mrzlo vodo hitro ohladim, odcedim in dam takega v skrinjo. Zmrznjenega dam dokuhat za karkoli (samega, v enolončnice...) in ima zelo dober okus._________________Živeti na podeželju je najlepše!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Živa, na moje vprašanje nisi odgovorila. Zakaj bi bilko zamrzovanje najslabši način konzerviranaj, namreč. Le zakaj?
Tako, kot opisuješ, že dolgo delam sama, mislim na pasterizacijo. Sploh paradižnik, narezan na kockice, okus ostane povsem tak, za omake, seveda, kot, da je svež.
Glede zamrznjenega stročjega fižola se strinjam z MARIJOV.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Stročji fižol je bil voden dokler nismo blanširali kot se spodobi. Sedaj je dober tudi po enem letu, enako gobe, blanširane narezane za juho, če jih pa pražimo pa še na pil zmrznjene zmiksamo.

Danes bomo shranjevali japonsko zelenjavo, podobno blitvi, jo blanširate ali ne. Predvsem sem spraševal o slednji dilemi.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Blanširamo. Jaz tudi fižol, korenje na kocke narezano,...
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori