Zamrzovanje zelenjave
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Zamrzovanje zelenjave
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 858
- Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am
Ne morem verjet, nikjer nobene besede o zamrzovanju, vsaj ne najdem.
Skratka katera metoda je boljša, blanširanje ali direkt v vrečkice ali celo skupinsko pakiranje in ko se jo rabi se jemlje iz vreče kar v skrinji.
Na netu sem našel tole:
http://www.viva.si/Zdrav-način-prehrane/2253/Zamrzovanje-Zdravo-podaljševanje-življenja-hrane
Skratka katera metoda je boljša, blanširanje ali direkt v vrečkice ali celo skupinsko pakiranje in ko se jo rabi se jemlje iz vreče kar v skrinji.
Na netu sem našel tole:
http://www.viva.si/Zdrav-način-prehrane/2253/Zamrzovanje-Zdravo-podaljševanje-življenja-hrane
-
- Prispevkov: 2511
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
-
- Prispevkov: 827
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Zamrznem;
- fižol, gobe (ne odtaljujem, dajem v slan krop)
- paradižnik, paprika
- robide, maline, borovnice, na koščke narezane breskve, jagode
- špinača, blitva
- peteršilj, zelena
- kislo zelje
- korenček, gomolj peteršilja,...
- orehe, kostanje, lešnike
Meni ni nič slabo, raje jem svoje kot iz trgovine.
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
- fižol, gobe (ne odtaljujem, dajem v slan krop)
- paradižnik, paprika
- robide, maline, borovnice, na koščke narezane breskve, jagode
- špinača, blitva
- peteršilj, zelena
- kislo zelje
- korenček, gomolj peteršilja,...
- orehe, kostanje, lešnike
Meni ni nič slabo, raje jem svoje kot iz trgovine.
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
-
- Prispevkov: 2511
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Darso, saj jaz tudi vse to, kar ti pišeš, tudi buče in kumare. Je ta način najlažji in najhitrejši. Mož pa okusa stročjega fižola iz skrinje ne mara, svežega pa. Otroci goveje juhe iz skrinje ne bodo jedli (je res manj dobra kot sveža), pa še bi človek lahko našteval. Ampak čez komot ga pa ni
Metuljc, za meso so mi rekli mesarji, da se mišična vlakna spremenijo in je sveže meso boljšega okusa. Jaz ga kupim za ozimnico in je seveda v skrinji.
Zelenjava: blitvi se nič ne pozna okus, korenje je vodenega okusa in ga imam raje v predalu hladilnika. Ravno tako kolerabo. Buče, kumare - prevodene iz skrinje, ampak boljše kot trgovinske sveže. Zato mi je kolegica povedala način shranjevanja - shranek: narežeš na kocke zelenjavo, natlačiš v kozarce, na vrh daš žličko soli, zapreš in v pečico z njimi. seveda daš spodaj v pladenj ali lonec malo vode. Čas odvisen od vrste pečice. Njej je dovolj 5o stopinj in pol ure, meni 180 in 45 minut. Bučk tako ostane 1/3 kozarca, češplje, shranjene na tak način brez sladkorja namesto soli so odlične za cmoke.
Ona na tak način shrani korenje, paradižnik, bučke. Sama sem novinka v tem poslu in so mi prvi kozarci buč zavreli, ko sem pa povečala temperaturu, pa so še sedaj ok.
Če delate na podoben način, bi v receptih kaj napisale?_________________Lp, Živa
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Metuljc, za meso so mi rekli mesarji, da se mišična vlakna spremenijo in je sveže meso boljšega okusa. Jaz ga kupim za ozimnico in je seveda v skrinji.
Zelenjava: blitvi se nič ne pozna okus, korenje je vodenega okusa in ga imam raje v predalu hladilnika. Ravno tako kolerabo. Buče, kumare - prevodene iz skrinje, ampak boljše kot trgovinske sveže. Zato mi je kolegica povedala način shranjevanja - shranek: narežeš na kocke zelenjavo, natlačiš v kozarce, na vrh daš žličko soli, zapreš in v pečico z njimi. seveda daš spodaj v pladenj ali lonec malo vode. Čas odvisen od vrste pečice. Njej je dovolj 5o stopinj in pol ure, meni 180 in 45 minut. Bučk tako ostane 1/3 kozarca, češplje, shranjene na tak način brez sladkorja namesto soli so odlične za cmoke.
Ona na tak način shrani korenje, paradižnik, bučke. Sama sem novinka v tem poslu in so mi prvi kozarci buč zavreli, ko sem pa povečala temperaturu, pa so še sedaj ok.
Če delate na podoben način, bi v receptih kaj napisale?_________________Lp, Živa
-
- Prispevkov: 1869
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Živa, na moje vprašanje nisi odgovorila. Zakaj bi bilko zamrzovanje najslabši način konzerviranaj, namreč. Le zakaj?
Tako, kot opisuješ, že dolgo delam sama, mislim na pasterizacijo. Sploh paradižnik, narezan na kockice, okus ostane povsem tak, za omake, seveda, kot, da je svež.
Glede zamrznjenega stročjega fižola se strinjam z MARIJOV.
Tako, kot opisuješ, že dolgo delam sama, mislim na pasterizacijo. Sploh paradižnik, narezan na kockice, okus ostane povsem tak, za omake, seveda, kot, da je svež.
Glede zamrznjenega stročjega fižola se strinjam z MARIJOV.
-
- Prispevkov: 858
- Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am
Stročji fižol je bil voden dokler nismo blanširali kot se spodobi. Sedaj je dober tudi po enem letu, enako gobe, blanširane narezane za juho, če jih pa pražimo pa še na pil zmrznjene zmiksamo.
Danes bomo shranjevali japonsko zelenjavo, podobno blitvi, jo blanširate ali ne. Predvsem sem spraševal o slednji dilemi.
Danes bomo shranjevali japonsko zelenjavo, podobno blitvi, jo blanširate ali ne. Predvsem sem spraševal o slednji dilemi.
-
- Prispevkov: 827
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Blanširamo. Jaz tudi fižol, korenje na kocke narezano,...
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home