Impatiens - nedotika

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Impatiens - nedotika

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

To naj bi bila trajna vodenka, v vasi nad Tolminom preživi zunaj in baje se zelo hitro razrašča.Jo kdo pozna?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni vodenka v klasičnem smislu, pripada pa istemu rodu, nedotika, Impatiens. Dvomim, da prezimi rastlina, za nedotike je značilno, da so zelo "vodene" rastlin, odtod njihovo slovensko ime, vsaj okrasnih, vodenka. Lahko pa prezimijo semena in spomladi vzklijejo. Morda tudi podzemni deli, korenike, ti skoraj gotovo pri neakterih trajnih vrstah prezimijo, kot pri invazivni. I. glandulifera, žlezava nedotika.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Točno tako rastlino že leta opazujem na robu gozda ob sprehajalni poti. Da vsako leto na novo vzklije iz semena je lahko prepoznati po kličnih listih. Lahko postane tudi nadležna.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Mislim, da je tale Impatiens balfourii, in ja, sigurno enoletnica. Nekaj let nazaj sem jo videl pri eni od hiš za okras, en večji kup, in mi je bilo izredno všeč=)
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Lastnica je rekla da je imela veliko dela s puljenjem dokler jo je imela v vrtu(torej je res invazivna), zdej je pod nadstreškom delavnice in je lep grmiček.Več ne vem.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Torej podobno kot ta druge okrasne nedotike - Impatiens balsamina (pri nas rečejo breskvice=)). Ko jih imaš, so naslednje leto množičen plevel...
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

greeny je napisal/a:
Torej podobno kot ta druge okrasne nedotike - Impatiens balsamina (pri nas rečejo breskvice=)). Ko jih imaš, so naslednje leto množičen plevel...

Res?
Jaz sem jih letos sejala po enih 5 letih premora. Vendar se mi niti eno leto niso same zasejale. Sedaj bom pa prav pozorna.
Sanjarka Ana

Navkljub dežju na dež se ne dajo ...

Sanjarka Ana

Odločile so se cveteti v štirih barvnih odtenkih

Odgovori