Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bube metuljev

crtj-admin
Site Admin

Bube metuljev

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

In katero živo bitje naj bi bilo to?

Skrivajo se v zemlji, kjer je čez zimo kaj raslo (zimska solata, radič, rukola), kjer so bili pleveli z močno korenino in v kompostu, v spodnjem delu, polnem deževnikov.

Živalca ima precej trd "oklep" in malo miga - se zvija.
Če je mogoče že obravnavana kje na forumu, se opravičujem za ponovno objavo, nekako ne najdem, ker ne vem imena. Za iskanje se mi zdi "mojforum.si" malo neprijazen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tudi jaz sem jih našla, ko sem presajala sibirske irise in bradate perunike.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Za tele živalce

ni bilo nobenega odgovora.
Jih kdo pozna? Predvsem pa - kaj delajo v vrtu?

P.S. Podrobnejši opis je v eni prejšnjih objav, da ne ponavljam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Trenutno v njih teče preobrazba in ličinke v odraslo žival. To je buba ene žuželke.
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

lpmami je napisal/a:
Za tele živalce

ni bilo nobenega odgovora.

Če jo najdem jo pohodim. Pri prekopavanju vrta sem jih našel ene 4. Nimam pojma kaj je in dokler ne zvem da je koristna ličinka gre v uničenje ker si ne želim čez čas zvedeti da je neka gosenica, ki poje xyz zelenjavo.

metuljc

lpmami je napisal/a:
In katero živo bitje naj bi bilo to?

Buba enega od metuljev. Škoda, da uničimo neznano bubo, vrjetnost, da gre za vrtičkarju neljubega metulja, je izjemno majhna.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Buba enega od metuljev. Škoda, da uničimo neznano bubo, vrjetnost, da gre za vrtičkarju neljubega metulja, je izjemno majhna.

Saj mi je znano, da metulji večinoma ne delajo škode po vrtu (meni bolj razveseljujejo oči kot kaj drugega) in da se prehranjuje gosenica - v mojem vrtu seveda z mojo zelenjavo, ki jo pridelujem za prehrano svoje družine. Zato sprašujem, če kdo pozna to žival._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Se zdi, da je podobna bubi vešče/molja in da ni tako nedolžna. Eden izmed zadetkov:
http://www.downgardenservices.org.uk/moth.htm
metuljc

Vešča je izraz za metulje nočnike (ki so aktivni ponoči), v Sloveniji jih živi najmanj nekaj deset vrst. Kake 150000 vrst obstaja na svetu, dnevnih metuljev je kake 15000 vrst. Ja, med njimi je tudi nekaj vrst, ki so ekonomsko zanimive, ali, ker jih uporabljamo ali, ker delajo škodo v kmetijstvu in še kje. Mednje sodi tudi sviloprejka. Ni pozabiti niti za mnoge, ki so pomembni opraševalci.
Ne upam si trditi, da vem, kateri vrsti nočnikov pripada ta buba (to bi vedel kak strokovnjak na tem področju), zato je, vsaj jaz, ne bi uničevala, ampak bi jo, če bi jo našla na vrtu, odnesla kam drugam. Število vrst metuljev, še posebej pa številčnost njihovih populacij, se drastično niža, kar nam tudi nekja pove.
Odgovori