Regrat, navadni - Taraxacum officinale
-
- Site Admin
Regrat, navadni - Taraxacum officinale
(Prenos iz arhiva)
-
Zdajle je že prvi regrat na naših mizah.
Vendar ga jaz drugje kot le na svoji gredi ne nabiram,saj vaški psi lulajo in kakajo prav povsod.Od 50 psov sta mogoče 2 na vrvici.
Greda ni ravno velika in regrata prav hitro zmanjka.
Zanima me pa sledeče.
Ali ga je že kdo posejal v rastlinjak?
Če bi recimo čez 2 meseca ko bo vse v regratovih lučkah malo nabrala semen in jih posejala po rastlinjaku,koliko možnosti imam da mi uspe?
Čez zimo imam recimo notri nasejan motovilec,rukolo,naflancan radič in druge solate.Bi regrat uspel?
In kdaj naj bi se sejal?
V naši KZ sem lani res videla vrečko z semeni,vendar da bi kaj več prebrala pa nisem._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Vendar ga jaz drugje kot le na svoji gredi ne nabiram,saj vaški psi lulajo in kakajo prav povsod.Od 50 psov sta mogoče 2 na vrvici.
Greda ni ravno velika in regrata prav hitro zmanjka.
Zanima me pa sledeče.
Ali ga je že kdo posejal v rastlinjak?
Če bi recimo čez 2 meseca ko bo vse v regratovih lučkah malo nabrala semen in jih posejala po rastlinjaku,koliko možnosti imam da mi uspe?
Čez zimo imam recimo notri nasejan motovilec,rukolo,naflancan radič in druge solate.Bi regrat uspel?
In kdaj naj bi se sejal?
V naši KZ sem lani res videla vrečko z semeni,vendar da bi kaj več prebrala pa nisem._________________~~~~****~~~~****~~~~
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Prepričana sem, da bi uspel. A, če bi hotela pošten pridelek, bi presadila kar močne korenine iz travnika. Tisti iz semena bi prvo pomlad, se bojim, ne naredil nič več kot motovilec. Vsaj na travniku je tako.
Najbolje bi bilo verjetno, da bi zanj pripravila posebno gredo, kjer bi imel stalno mesto, namesto, da bi ga rezala, bi ga raje obirala. Če ga porežeš v živo, naslednjič iz ene korenine naredi en cel kup glav z bolj drobnimi listi.
Meni se je eden zasejal v lonec z datljevo palmo, ki prezimuje na notranjem stopnišču . Do decembra je lepo rasel, januarja zacvetel, potem se je vrhnji del posušil, najbrž zaradi ne-zalivanja. Iz tega povzemam, da bi mu rastlinjak povsem ustrezal.
PS: šla sem preveriti in po prvem letošnjem zalivanju palme je oživel tudi regrat.
Najbolje bi bilo verjetno, da bi zanj pripravila posebno gredo, kjer bi imel stalno mesto, namesto, da bi ga rezala, bi ga raje obirala. Če ga porežeš v živo, naslednjič iz ene korenine naredi en cel kup glav z bolj drobnimi listi.
Meni se je eden zasejal v lonec z datljevo palmo, ki prezimuje na notranjem stopnišču . Do decembra je lepo rasel, januarja zacvetel, potem se je vrhnji del posušil, najbrž zaradi ne-zalivanja. Iz tega povzemam, da bi mu rastlinjak povsem ustrezal.
PS: šla sem preveriti in po prvem letošnjem zalivanju palme je oživel tudi regrat.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Notranjka, če napuliš (no, z lopato, recimo) korenike tistih regratov, ki so ti všeč (ker so, saj veš, zelo različni po obliki listov, kar je povezano s posebnim spolnim razmnoževanjem), korenike razrežeš na recimo 4 do 5 cm kose in jih posadiš, bi se večina morala prijeti. To bi bilo, po moje, pametno početi zdaj, ko so korenike polne hranilnih snovi, potencial za rast pa velik. S tem bi si namnožila rastline. Pa zakaj v topli gredi? Nimaš na vrtu kakega prostora, da bi mu namenila gredico, ki bi jo jeseni pokrila s kopreno ali PVC na lokih? Regrat je trajnica in mi nekako ne sodi v toplo gredo.
O katalonskem radiču (bližnjem sorodniku regrata, si razmišljala?
tak in navaden listnat.
O katalonskem radiču (bližnjem sorodniku regrata, si razmišljala?
tak in navaden listnat.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
-
Hvala obema.
Metuljc tistega iz drugega linka imam posejanega.Sem sejala lani in smo ga celo poletje rezali.Če bo prezimel ne vem še,ker ni odgnal še nič.So pa ga jeseni tudi precej razredčile srne.
Bom pa uporabila tole idejo z presajanjem .Poročam kako se bo obneslo.
Seveda imam tudi možnost da en del vrta zasadim in pokrijem.Tudi to je dobra ideja._________________~~~~****~~~~****~~~~
Metuljc tistega iz drugega linka imam posejanega.Sem sejala lani in smo ga celo poletje rezali.Če bo prezimel ne vem še,ker ni odgnal še nič.So pa ga jeseni tudi precej razredčile srne.
Bom pa uporabila tole idejo z presajanjem .Poročam kako se bo obneslo.
Seveda imam tudi možnost da en del vrta zasadim in pokrijem.Tudi to je dobra ideja._________________~~~~****~~~~****~~~~
-
-
Ravno včeraj ko sem nabiral regrat, sem razmišljal kako ga gojiti. Tako da super da ste to napisali. Kaj pa mislite kakšno rastišče ima rad? pomoje kar vse, razen neke sence?
Pomoje bom poskusil razdelit koreniko. Pa da vidimo. kaj se zgodi =)
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Pomoje bom poskusil razdelit koreniko. Pa da vidimo. kaj se zgodi =)
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "