jabolko?
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
jabolko?
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Seveda je užiten. Ta jablana najbrž cveti močno rožnato.Takole, fotke 9 do 12 In iz teh jabolk se da narediti prav dober žele. Jabolka narežeš, pustiš vse, muhe, pešišča, zaliješ z vodo, da so pokrita, kuhaš do mehkega. Daš na cedilo, obloženo z gazo in pustiš, da se odceja čez noč, recimo. Pokuhaš, dodaš sladkor i n lep, močno rožnat žele je narejen, ostanek lahko spasiraš in porabiš za marmelado.
Dodajam: Ja, kot spodaj pravi dafo, je okrasna in če me spomin ne vara, dobra opraševalka nekaterih konzumnih sort, sem jih že videla v sadovnjakih.
Ena raste na našem vrtu, ima sicer malo bolj drobne plodove, sestrina, ki je zrasla iz sejančka, ki se je pod našo jablano zasejal sam, pa rodi večja, morda malo večja jabolka kot tvoja. Ja, sadeži so trpki in niso okusni, se jih pa da pojesti, ko so res zreli, a takrat lepa rožnata barva mesa prehaja v svetlo in postopno v rjavo.
Dobra stran mnalo premalo zrelih je še, da imajo veliko pektina, ki je tisti, ki strjuje marmelade. Tako, da bi bil sok teh jabolk dober dodatek za marmelade iz sadja, ki jim pektina primanjkuje.
Morda še zanimivost. Ena jablana je že pred 30 in več leti rasla na križišču Zoisove in takratne Titove, vedno je cvetela okoli 1. maja, se prav spomnim, ker sem zaradi prostih dni njeno cvetenje v času študija vedno zamudila. Ne vem, če še raste tam, je pa ena na Jami, prav na križišču s Celovško. In v teh časih običajno cveti že na začetku aprila. Mislim, da to pove, koliko prej zdaj cvetijo rastline, sploh v mestih, ki so po svoji naravi toplejša kot okolica.Nazadnje urejal/a metuljc 06 Avg 2014 21:53; skupaj popravljeno 1 krat
Dodajam: Ja, kot spodaj pravi dafo, je okrasna in če me spomin ne vara, dobra opraševalka nekaterih konzumnih sort, sem jih že videla v sadovnjakih.
Ena raste na našem vrtu, ima sicer malo bolj drobne plodove, sestrina, ki je zrasla iz sejančka, ki se je pod našo jablano zasejal sam, pa rodi večja, morda malo večja jabolka kot tvoja. Ja, sadeži so trpki in niso okusni, se jih pa da pojesti, ko so res zreli, a takrat lepa rožnata barva mesa prehaja v svetlo in postopno v rjavo.
Dobra stran mnalo premalo zrelih je še, da imajo veliko pektina, ki je tisti, ki strjuje marmelade. Tako, da bi bil sok teh jabolk dober dodatek za marmelade iz sadja, ki jim pektina primanjkuje.
Morda še zanimivost. Ena jablana je že pred 30 in več leti rasla na križišču Zoisove in takratne Titove, vedno je cvetela okoli 1. maja, se prav spomnim, ker sem zaradi prostih dni njeno cvetenje v času študija vedno zamudila. Ne vem, če še raste tam, je pa ena na Jami, prav na križišču s Celovško. In v teh časih običajno cveti že na začetku aprila. Mislim, da to pove, koliko prej zdaj cvetijo rastline, sploh v mestih, ki so po svoji naravi toplejša kot okolica.Nazadnje urejal/a metuljc 06 Avg 2014 21:53; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 314
- Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am
Zdravo. Mislim, da bi tole znalo biti eno od "okrasnih" jabolk. Angleži jih imenujejo crab apple, pod tole besedico znaš najti na google-u opis, ki ti bo odgovoril katero bi lahko bilo. Se je pa o njih že pisalo na našem forumu, tudi oglasil se bo mogoče kdo, ki ga ima v lasti.
Kolikor je meni znano ni ravno namenjen uporabi v prehrani, prepričan pa sem, da užiten je, ampak trpek, tako kot lesnike.
Sedaj, ko sm prebral odgovor Metulj-c se popravljam, da je namenjen bolj kuhi v marmelade in podobno za presno uživanje pa ravno ne, ti bo okus ob poizkušanju povedal, če ti ustreza.
Kolikor je meni znano ni ravno namenjen uporabi v prehrani, prepričan pa sem, da užiten je, ampak trpek, tako kot lesnike.
Sedaj, ko sm prebral odgovor Metulj-c se popravljam, da je namenjen bolj kuhi v marmelade in podobno za presno uživanje pa ravno ne, ti bo okus ob poizkušanju povedal, če ti ustreza.
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Žele je vrhunski iz tega! Prekuhaš plodove, malo zmečkaš in vse skupaj skozi sito, nato pa želirni cuker v nastali sok. Njami!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu