Harissa omake
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Harissa omake
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 4662
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Harissa omake
S Harissa omako sem se srečal lani jeseni, konkretno s tole,
ki je res špartanska: Cayenne, sol, limona, sojino olje, začimbe ...

V bistvu način priprave čili past, kot jih delajo v Magrebu, severo zapadni Afriki, v glavnem obsega Maroko, Zahodno Saharo, Alžirijo, Tunizijo, Libijo.
Zelo mi je všeč, ker zadrži večino okusa čilija, zelo malo popravljenega, seveda pa se na spletu najde veliko receptov, ki so bolj skromni, pa tudi bolj bogati z začimbami in uporabljeno zelenjavo.
Od mnogih sem izbral tri, prva dva, preprosta, sta pisana na kožo mojemu okusu in mojim čilijem, tretji bo počakal na boljše dni
.
Harrisa 1
Za svežo uporabo
4 sveži, rdeči čiliji
2 stroka česna, narezana
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička mlete kumine
1 čajna žlička mletega koriandra
1 žlica oljčnega olja
Priprava:
čili se očisti in drobno nareže
vse komponente se gladko zgnetejo s tolkačem in možnarjem. Ali zmiksajo s paličnim mešalnikom.
Najbolj okusno, pikantno je naslednji dan, v hladilniku pa zdrži do pet dni.
Harissa 2
Harrisa pasta, približno 200 ml
1 rdeča paprika, sladka
1/2 žlice koriander seme
1/2 žlice seme orientalske kumine
1/2 žlice seme navadne kumine
1 1/2 žlice oljčnega olja
1 manjša rdeča čebula, cca 90 g , narezana
3 stroki česna, narezani
3 rdeči čiliji, recimo Cayenne, narezani (brez semena)
1 1/2 žlice paradižnikove mezge
2 žlici svežega limoninega soka
1/2 žlice soli
Priprava:
Papriko popečemo da počrni, jo ohladimo in olupimo, odstranimo seme
Semena korianderja in kumine popečemo cca 2 minuti in zdrobimo
Čebulo, česen in čilije popražimo cca 10 – 12 minut
Vse skupaj potem zmiksamo, do gladke paste, po potrebi dodamo oljčno olje.
Zapremo v čist kozarček in steriliziramo.
Dopolnitve, poenostavitve
- lahko se vzame vložena (v kisu) pečena paprika, nekaterim je bolj všeč
- ostrino višamo z dodajanjem čilijev; za bolj pekočo pasto lahko dodamo ½ habanera
- lahko vzamemo zdrobljene začimbe
Harrisa 3
z uporabo mehiških čilijev, ali sličnih
8 suhi, guajillo čiliji (brez semena)
8 suhi, new mexico čiliji (brez semena)
1/4 žlice koriander seme
1/4 žlice seme orientalske kumine
1/2 žlice seme navadne kumine
3 žlice oljčnega olja, ali več po potrebi
1 suhih metinih listov
5 strokov česna, narezani
1 sok sveže limone
1 1/2 žlice soli
Priprava:
Čilije zložimo v vrelo vodo in jih kuhamo do omehčanja, cca 20 minut.
Začimbe, kumine, korinder, pražimo cca 4 minute, z mešanjem seveda. V možnarju jih stolčemo skupaj z meto do finega prahu.
Odcedimo čilije in jih skupaj z vsemi komponentami damo v lonec in jih s paličnim mešalnikom zmešamo do fine paste.
Napolnimo pasto v cca 500 ml sterilizirane kozarce, kjer naj bo prelita s približno 1 cm oljčnega olja. Po vsaki uporabi dodamo malo olja. Pasta zdrži v hladilniku do tri tedne.
Opcija je izvesti pasterizacijo, za daljši rok trajanja.
Uporabljeni čiliji:
guajillo čili, so posusušeni čiliji Mirasol, 2.500 do 5.000 SCU – nadomestek Serrano čili, pa še kakšen v tem rangu skovilov …
new mexico chiliji, Hatch čiliji, rdeči in zeleni - nadomestek npr. Poblano, Anaheim ...
Harissa paste pašejo (skoraj)
povsod, k mesu, zelenjavnim jedem, jedem iz riža, v juhe in omake, itd.
Da se jo narediti na veliko načinov, in s čiliji, ki so pri roki. Nekako pa je osrednji čili za te omake Cayenne, z cca 30.000 skovilov.
Mimogrede, sam čilijev nikoli ne čistim, ostane vsa sredica, razen pecljev.
Recepte sem poskusil verno zapisati; meni pa se zdi škoda stran metati skovile
.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 21 Sep 2014 08:32; skupaj popravljeno 2 krat
S Harissa omako sem se srečal lani jeseni, konkretno s tole,
ki je res špartanska: Cayenne, sol, limona, sojino olje, začimbe ...

V bistvu način priprave čili past, kot jih delajo v Magrebu, severo zapadni Afriki, v glavnem obsega Maroko, Zahodno Saharo, Alžirijo, Tunizijo, Libijo.
Zelo mi je všeč, ker zadrži večino okusa čilija, zelo malo popravljenega, seveda pa se na spletu najde veliko receptov, ki so bolj skromni, pa tudi bolj bogati z začimbami in uporabljeno zelenjavo.
Od mnogih sem izbral tri, prva dva, preprosta, sta pisana na kožo mojemu okusu in mojim čilijem, tretji bo počakal na boljše dni

Harrisa 1
Za svežo uporabo
4 sveži, rdeči čiliji
2 stroka česna, narezana
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička mlete kumine
1 čajna žlička mletega koriandra
1 žlica oljčnega olja
Priprava:
čili se očisti in drobno nareže
vse komponente se gladko zgnetejo s tolkačem in možnarjem. Ali zmiksajo s paličnim mešalnikom.
Najbolj okusno, pikantno je naslednji dan, v hladilniku pa zdrži do pet dni.
Harissa 2
Harrisa pasta, približno 200 ml
1 rdeča paprika, sladka
1/2 žlice koriander seme
1/2 žlice seme orientalske kumine
1/2 žlice seme navadne kumine
1 1/2 žlice oljčnega olja
1 manjša rdeča čebula, cca 90 g , narezana
3 stroki česna, narezani
3 rdeči čiliji, recimo Cayenne, narezani (brez semena)
1 1/2 žlice paradižnikove mezge
2 žlici svežega limoninega soka
1/2 žlice soli
Priprava:
Papriko popečemo da počrni, jo ohladimo in olupimo, odstranimo seme
Semena korianderja in kumine popečemo cca 2 minuti in zdrobimo
Čebulo, česen in čilije popražimo cca 10 – 12 minut
Vse skupaj potem zmiksamo, do gladke paste, po potrebi dodamo oljčno olje.
Zapremo v čist kozarček in steriliziramo.
Dopolnitve, poenostavitve
- lahko se vzame vložena (v kisu) pečena paprika, nekaterim je bolj všeč
- ostrino višamo z dodajanjem čilijev; za bolj pekočo pasto lahko dodamo ½ habanera
- lahko vzamemo zdrobljene začimbe
Harrisa 3
z uporabo mehiških čilijev, ali sličnih
8 suhi, guajillo čiliji (brez semena)
8 suhi, new mexico čiliji (brez semena)
1/4 žlice koriander seme
1/4 žlice seme orientalske kumine
1/2 žlice seme navadne kumine
3 žlice oljčnega olja, ali več po potrebi
1 suhih metinih listov
5 strokov česna, narezani
1 sok sveže limone
1 1/2 žlice soli
Priprava:
Čilije zložimo v vrelo vodo in jih kuhamo do omehčanja, cca 20 minut.
Začimbe, kumine, korinder, pražimo cca 4 minute, z mešanjem seveda. V možnarju jih stolčemo skupaj z meto do finega prahu.
Odcedimo čilije in jih skupaj z vsemi komponentami damo v lonec in jih s paličnim mešalnikom zmešamo do fine paste.
Napolnimo pasto v cca 500 ml sterilizirane kozarce, kjer naj bo prelita s približno 1 cm oljčnega olja. Po vsaki uporabi dodamo malo olja. Pasta zdrži v hladilniku do tri tedne.
Opcija je izvesti pasterizacijo, za daljši rok trajanja.
Uporabljeni čiliji:
guajillo čili, so posusušeni čiliji Mirasol, 2.500 do 5.000 SCU – nadomestek Serrano čili, pa še kakšen v tem rangu skovilov …
new mexico chiliji, Hatch čiliji, rdeči in zeleni - nadomestek npr. Poblano, Anaheim ...
Harissa paste pašejo (skoraj)

Da se jo narediti na veliko načinov, in s čiliji, ki so pri roki. Nekako pa je osrednji čili za te omake Cayenne, z cca 30.000 skovilov.
Mimogrede, sam čilijev nikoli ne čistim, ostane vsa sredica, razen pecljev.
Recepte sem poskusil verno zapisati; meni pa se zdi škoda stran metati skovile

LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 21 Sep 2014 08:32; skupaj popravljeno 2 krat
-
- Prispevkov: 4662
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
-
- Prispevkov: 1106
- Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am
Kumin je res čisto drugačnega okusa, kot kumina. Uporabljam ga za razne indijsko-orientalske jedi. Meni je kumin super, medtem ko kumine nimam preveč rada. Mleto še nekako, cele pa ne.
Jaz sem kumin kupila v eni večjih trgovin, mislim, da v Merkatorju (od Sonnentorja). Na oddelku z onimi malo specialnimi zadevami, kjer se najde vse za azisko/mehiško kuhinjo in podobne eksperimente. Drugače pa sem to začimbo videla še v nekaterih specializiranih prodajalnah. Ma ne me vprašat katerih, ker je že minilo nekaj časa od takrat, jih je pa po Ljubljani kar veliko (mogoče Sanolabor, Kalček...). Mogoče je tale post samo ideja za kakšno bližnjo prodajalno, da ni treba ravno v BTC.
Jaz sem kumin kupila v eni večjih trgovin, mislim, da v Merkatorju (od Sonnentorja). Na oddelku z onimi malo specialnimi zadevami, kjer se najde vse za azisko/mehiško kuhinjo in podobne eksperimente. Drugače pa sem to začimbo videla še v nekaterih specializiranih prodajalnah. Ma ne me vprašat katerih, ker je že minilo nekaj časa od takrat, jih je pa po Ljubljani kar veliko (mogoče Sanolabor, Kalček...). Mogoče je tale post samo ideja za kakšno bližnjo prodajalno, da ni treba ravno v BTC.
-
- Prispevkov: 4662
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Škoda, da nisi prej povedala
, je že doma, tale iz BTC

Sem tudi cvikal
, ko sem jo vzel; prvič v nemščini je Kreuzkümmel, meni nepoznano, v prevodu pa tudi piše kumina in sem šele na spletu ugotovil, da sem kupil pravo zadevo. Ker sem se ravno topogledno izobraževal, sem pogrešal latinsko ime
.
Tule http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin bolj spodaj, v poglavju Confusion with other spices je lepo opisana prisrčna zmešnjava s poimenovanjem te (Cuminum cyminum) in prave prave kumine (Carum carvi) po svetu
._________________mfranc


Sem tudi cvikal


Tule http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin bolj spodaj, v poglavju Confusion with other spices je lepo opisana prisrčna zmešnjava s poimenovanjem te (Cuminum cyminum) in prave prave kumine (Carum carvi) po svetu
