Čebulnice in gomoljnice, (ne)varne pred voluharjem

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Čebulnice in gomoljnice, (ne)varne pred voluharjem

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ker sem se naveličal saditi tulipane in lilije, ker vsaj vsakih par let izginejo, imam pa čebulnice (in gomoljnice) zelo rad, me zanima, katere so varne pred njim. Lahko počasi dopolnjujemo seznam:

Varne pred voluharjem:
-narcise
-luki
-kačniki (Arum sp.)

Niso varne:
-tulipani
-cesarski tulipani (Fritillaria imperialis)
-lilije
-dalije (baje jih je letos...)?
-holandske perunike (Iris hollandica)

Se zdijo varne (a premalo časa še posajene ali pa voluhar še ni šel mimo Smile ):
-hrušice (Muscari sp.)
-nemške perunike (Iris germanica) - razen ko ni druge hrane

Tega se zdaj spomnim, napišite še svoje izkušnje, pa bo lažje in ceneje zasajevati gredice Very Happy .
Nazadnje urejal/a greeny 08 Okt 2014 19:41; skupaj popravljeno 2 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da jedci enostavno niso edini (in pogosto tudi ne glavni) razlog. Novodobne sorte so pač tako "narejne", da ne delajo zarodnih čebulic, stare čebulice propadeji, kar je naravno. In ljubitelj je prisiljen kupiti nove čebulice. Kupiti. Wink
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Definitivno! Sploh pri tulipanih vidim, da bolj ˝prestižne˝ sorte prvo leto cvetijo, drugo leto samo listje, tretje leto samo list in potem jih ni več Very Happy . Vem, da tudi prst zanje ni ugodna, a vseeno, so bolj muhasti. Zato pa morda postajajo bolj dostopne in popularne naravne (poimenovane botanične) vrste, so verjetno precej manj zahtevne. Drugo pa je recimo z lilijami, ki se tri leta lepo razraščajo, potem pa izginejo, na njihovem mestu pa dvignjena zemlja in v bližini luknja za pest velika.

Zato bi res raje sadil take čebulice, za katere je bolj verjetno, da bodo rasle dlje, se razmnoževale in navduševale leto za letom Very Happy
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Voluhar naj nebi maral žafran in cesarske tulipane,verjetno tudi montbrecijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nemške oz. bradate perunike voluharji tudi jedo, vendar šele, ko jim zmanjka kaj boljšega. Pred leti, v eni hudi in dolgi zimi, so meni, prvič in zadnjič , pojedli vse, kar sem posadila ob škarpi. Jim je bilo sila priročno: pod zidom so imeli domovanje, hrano pa takoj pred vrati Evil or Very Mad .
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Cesarske tulipane zagotovo jejo,preverjeno Crying or Very sad
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kaj pa če bi jih zavarovali z "odganjalcem" voluharjev?

Vem za rastlino, ki naj bi zanesljivo odvračala voluharjeve obiske, samo sedaj pa ne vem ali naj povem ali ne, ker mi je nekdo rekel, da bo obogatel tisti, ki bo našel "repelent za voluharje" - jaz bi pa bila strašno rada strašno bogata Laughing Laughing Wink
(vratič)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Če to drži, je pa tale Tanacetum vulgaris zelo uporabna cvetka: tudi pri barvanju se zelo dobro odreže Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hm, ja, no ja, ne verjemite preveč. Je pa res, da pri nas na vrtu je vratič in ni voluharja. Ampak, iz tega se ne da nič zaključiti, ker so pri nas tudi perunike, tulipani,..... Bi bilo pa fino, če bi bilo res.
Odgovori