Trta samorodnica
-
- Site Admin
Trta samorodnica
(Prenos iz arhiva)
-
Pozdravljeni.
Doma imamo cca. 20 trsov, a ne vem za katero sorto gre. Ugibal sem med izabelo, šmarnico in jurko. Izabelo sem izključil, ker rodi že avgusta, naša sorta pa začne sredi septembra.
Torej me zanima, kako ločim šmarnico od jurke? Je pa črnomodre barve. Žal ne morem dati slike, ker je sezona že mimo. Moj namen pa je spoznati jedilne lastnosti obeh sort. Katera je boljša za jest (če sploh katera)._________________Bolje sedeti na dveh stolih, kot na enem kolu.
Doma imamo cca. 20 trsov, a ne vem za katero sorto gre. Ugibal sem med izabelo, šmarnico in jurko. Izabelo sem izključil, ker rodi že avgusta, naša sorta pa začne sredi septembra.
Torej me zanima, kako ločim šmarnico od jurke? Je pa črnomodre barve. Žal ne morem dati slike, ker je sezona že mimo. Moj namen pa je spoznati jedilne lastnosti obeh sort. Katera je boljša za jest (če sploh katera)._________________Bolje sedeti na dveh stolih, kot na enem kolu.
-
Izabela je bela sorta. Veliki listi, vecje jagode, zelo aromaticna im zelo disi. Okos je zelo spacificen. Smarnica in jurka naj bi po mojem podatkih bila isto sorta. Bela sorta. Prekomerno uzivanje njenega vina ima lahko zdravstvene posledice.Otela-Rdeckasta sorta z vecjimi jagodami. Bakus-manjse jagode temno modre barve spacificnega okusa. No to so samorodnice ki se jh zdj z glave spomnem._________________LP seba993
-
Tako zvane samorodnice kot jih imenujemo so križanci med ameriškimi in evropskimi sortami nastale po katastrofalni napadi trsne uši, ki je uničila ogromno nasadov trte v Evropi .Ljudska imena so jurka ali otelo,dišeče debelomodro grozdje, kvinton ali klinton,drobnejše, kislo in arumatično grozdje, izabela,modro z dosti metanola, šmarnica,zelena in rumena, tudi z dosti metanola, bela jurka, debela dišeča z malo kisline.
V različnih koncih naše VELIKE dežele se sicer imena prepletajo.
V različnih koncih naše VELIKE dežele se sicer imena prepletajo.