Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Oca (Oxalis tuberosum)
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Oca (Oxalis tuberosum)
(Prenos iz arhiva)
Na hitro samo slikica letošnjega neverjetnega (predvsem pa popolnoma nepričakovanega) pridelka, opis sledi...
Tole je le majhen del pridelka treh sort, izbrani so bili največji gomolji:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Tole je le majhen del pridelka treh sort, izbrani so bili največji gomolji:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Tole je končni pridelek (na sliki manjka v zelenem pladenjčku še dobrih 300g rumenih gomoljčkov,ki sem jih izkopala kasneje) moje oke, skupaj se je nabralo kar 2200g gomoljčkov!
Še nikdar nisem imela več kot kilo gomoljčkov, letos pa je očitno res bilo pravo leto za vzgojo.
Imela sem posajeno kakih ducat rastlin (imela bi več, pa mi je lani komaj uspelo rešiti teh nekaj gomoljev za sajenje), kar v povprečju pomeni pribl. 200g pridelka na rastlino. Ni slabo...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Še nikdar nisem imela več kot kilo gomoljčkov, letos pa je očitno res bilo pravo leto za vzgojo.
Imela sem posajeno kakih ducat rastlin (imela bi več, pa mi je lani komaj uspelo rešiti teh nekaj gomoljev za sajenje), kar v povprečju pomeni pribl. 200g pridelka na rastlino. Ni slabo...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Po obiranju so gomoljčki precej kisli, če jih pustimo na okenski polici (na svetlem), že čez dober teden začnejo izgubljati kislino in dobivati sladkobo, na koncu so nekateri sladki kot bombončki (odvisno od sorte).
Takrat jih lahko jemo surove, do sedaj smo jih doma jedli tako, ker jih ni bilo dovolj za kak obrok.
Probala sem jih že pečene in kuhane (zelo hitro se skuhajo, hitreje kot krompir) in spet odvisno od sorte imajo različen okus. Lahko so kot krompir, ki je pokapan z limoninim sokom, lahko pa kot krompir, mešan s sladkim krompirjem. Oboje je prijetno. Tekstura izredno podobna krompirju, le nekoliko bolj zrnasto-kašasta je.
Zdaj, ko jim imam več, bo našla še kak zanimiv recept, kako jih pripraviti. So pa zanimiva alternativa krompirju, saj celi neolupljeni gomoljčki res lepo zgledajo na krožniku.
Rastline se med seboj med sortami na prvi pogled ne razlikujejo ne vem kako. Barva stebel je ponavadi tista, ki izda sorto, ampak na to se ni za zanašati, ker pod vplivom sonca spreminjajo barvo. Cvetijo le redke sorte (ljudje se obsežno ukvarjajo s razvojem bolj cvetočih sort, da bi dobili oko, ki se seje iz semen), cvetovi so majceni in rumeni..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6ANazadnje urejal/a Ivčk 18 Dec 2014 14:00; skupaj popravljeno 1 krat
Takrat jih lahko jemo surove, do sedaj smo jih doma jedli tako, ker jih ni bilo dovolj za kak obrok.
Probala sem jih že pečene in kuhane (zelo hitro se skuhajo, hitreje kot krompir) in spet odvisno od sorte imajo različen okus. Lahko so kot krompir, ki je pokapan z limoninim sokom, lahko pa kot krompir, mešan s sladkim krompirjem. Oboje je prijetno. Tekstura izredno podobna krompirju, le nekoliko bolj zrnasto-kašasta je.
Zdaj, ko jim imam več, bo našla še kak zanimiv recept, kako jih pripraviti. So pa zanimiva alternativa krompirju, saj celi neolupljeni gomoljčki res lepo zgledajo na krožniku.
Rastline se med seboj med sortami na prvi pogled ne razlikujejo ne vem kako. Barva stebel je ponavadi tista, ki izda sorto, ampak na to se ni za zanašati, ker pod vplivom sonca spreminjajo barvo. Cvetijo le redke sorte (ljudje se obsežno ukvarjajo s razvojem bolj cvetočih sort, da bi dobili oko, ki se seje iz semen), cvetovi so majceni in rumeni..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6ANazadnje urejal/a Ivčk 18 Dec 2014 14:00; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Tole je ena od štirih sort, ki jih imam. Pridelek ene rastline (nekaj manjših gomoljev smo vmes že pojedli. Ta sorta je na prvi fotki tisti kupček desno zgoraj in gomolj, ki ga držim v roki. Tako se spreminja barva s skladiščenjem, na koncu bo čisto temno vijoličasta...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A