Stran 1 od 4

Oca (Oxalis tuberosum)

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Dec 05, 2014 4:47 pm
Napisal/-a Ivčk
Na hitro samo slikica letošnjega neverjetnega (predvsem pa popolnoma nepričakovanega) pridelka, opis sledi...
Tole je le majhen del pridelka treh sort, izbrani so bili največji gomolji:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Pe Dec 05, 2014 5:04 pm
Napisal/-a muha
Letošnje leto je bilo izgleda nasploh naklonjeno deteljicam. Tudi moja okrasna je dala kar nekaj pridelka. Običajno je pri njih gomolj v zemlji bolj izjema kot pravilo.

Objavljeno: Pe Dec 05, 2014 11:04 pm
Napisal/-a lpmami
A to je to? Tudi pri moji je bilo v zemlji v loncu nekaj kar velikih nisemvedelakajev heheh Kdor bo prvi preskusil, če so ti gomoljčki užitni, naj zraven napiše tudi recept Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Sr Dec 10, 2014 1:48 pm
Napisal/-a Ivčk
Tole je končni pridelek (na sliki manjka v zelenem pladenjčku še dobrih 300g rumenih gomoljčkov,ki sem jih izkopala kasneje) moje oke, skupaj se je nabralo kar 2200g gomoljčkov!
Še nikdar nisem imela več kot kilo gomoljčkov, letos pa je očitno res bilo pravo leto za vzgojo.
Imela sem posajeno kakih ducat rastlin (imela bi več, pa mi je lani komaj uspelo rešiti teh nekaj gomoljev za sajenje), kar v povprečju pomeni pribl. 200g pridelka na rastlino. Ni slabo...

_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Sr Dec 10, 2014 2:08 pm
Napisal/-a metuljc
Kako pa jih porabiš? Za kak gomoljček bi se ob priliki morda priporočala. So rastline, ki dajo različne barve gomoljčkov, različne po videzu, barvi cvetov,....?

Objavljeno: Pe Dec 12, 2014 10:22 am
Napisal/-a Ivčk
Po obiranju so gomoljčki precej kisli, če jih pustimo na okenski polici (na svetlem), že čez dober teden začnejo izgubljati kislino in dobivati sladkobo, na koncu so nekateri sladki kot bombončki (odvisno od sorte).

Takrat jih lahko jemo surove, do sedaj smo jih doma jedli tako, ker jih ni bilo dovolj za kak obrok.

Probala sem jih že pečene in kuhane (zelo hitro se skuhajo, hitreje kot krompir) in spet odvisno od sorte imajo različen okus. Lahko so kot krompir, ki je pokapan z limoninim sokom, lahko pa kot krompir, mešan s sladkim krompirjem. Oboje je prijetno. Tekstura izredno podobna krompirju, le nekoliko bolj zrnasto-kašasta je.

Zdaj, ko jim imam več, bo našla še kak zanimiv recept, kako jih pripraviti. So pa zanimiva alternativa krompirju, saj celi neolupljeni gomoljčki res lepo zgledajo na krožniku.

Rastline se med seboj med sortami na prvi pogled ne razlikujejo ne vem kako. Barva stebel je ponavadi tista, ki izda sorto, ampak na to se ni za zanašati, ker pod vplivom sonca spreminjajo barvo. Cvetijo le redke sorte (ljudje se obsežno ukvarjajo s razvojem bolj cvetočih sort, da bi dobili oko, ki se seje iz semen), cvetovi so majceni in rumeni..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazadnje urejal/a Ivčk 18 Dec 2014 14:00; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: So Dec 13, 2014 7:45 am
Napisal/-a Sanjarka Ana
Kako zanimivo. In prvič vidim, slišim.

Objavljeno: Če Dec 18, 2014 2:58 pm
Napisal/-a Ivčk
Tole je ena od štirih sort, ki jih imam. Pridelek ene rastline (nekaj manjših gomoljev smo vmes že pojedli. Ta sorta je na prvi fotki tisti kupček desno zgoraj in gomolj, ki ga držim v roki. Tako se spreminja barva s skladiščenjem, na koncu bo čisto temno vijoličasta...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Objavljeno: Če Dec 18, 2014 6:21 pm
Napisal/-a figula
mejdun, tole izgleda slastno, se kar sline pocedijo Smile