Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paeonia - potonika - zelnata trajnica

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Paeonia - potonika - zelnata trajnica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Potonike se delijo na zelnate, o katerih bomo debatirali v nadaljevanju, in lesnate, ki imajo svoje mesto med grmovnicami.

Razlika: pri zelnatih ves zeleni del jeseni odmre in spomladi ponovno požene iz korenin. Višina grmov tja do metra in pol.

Pri lesnatih nadzemna stebla olesenijo, kot pri ostalih grmovnicah in se spomladi olistajo. Grmi dosežejo višino tudi preko 3 metrov.

trajnice je napisal/a:
Če bi se kdo rad preizkusil pri razmnoževanju potonik, bi mu morda prišel prav članek na to temo. Najdete ga na www.trajnice.com. Kar na prvi strani, ne bo ga treba iskati.

Je pa to delo le za potrpežljive in vztrajne, pa ob tem seveda tudi radovedne.

Jožica

Razmnoževanje potonik
Nekaj fotografij potonik iz vrta Petra Mejaka
Nazadnje urejal/a muha 14 Maj 2019 13:05; skupaj popravljeno 7 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

bobolino je napisal/a:
Zelnate potonike so pri meni odcvetele. Ali lahko prikrajšam stebla, ki bodo v jeseni itak propadla?

metuljc je napisal/a:
NE, ker potem ne bo dovolj prosuktov fotosinteze za nastavek cvetov naslednjega leta. Odreži le odcvetele dele in kakšen rumen list. Saj so ja tudi listi lepi.
Nazadnje urejal/a muha 17 Jun 2013 11:36; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Lahko jih nekoliko prikrajšaš, lahko pa tudi izrežeš stebla, ki so nosila cvetove in s tem razredčiš grm. Čisto porezat pa najbrž ni dobro. Če je narava naredila tako, da zeleni del vztraja vse do jeseni, ima gotovo za nalogo nabiranje hranil za naslednje leto.

Jaz jih ne krajšam, izrežem pa vedno vsa cvetna stebla in naslednje leto znova obilno cvetijo.
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Hej muha, najdla si mojo rdeco Very Happy .
Jaz jih nic ne rezem, dokler se listi ne posusijo. Vcasih odstranim semenske nastavke, ce se spomnim ali izrezem polomljena stebla. Meni je vsec, ker dolgo ostanejo zelene._________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tudi jaz jih ne bi redčila, pa so posajene izmenoma z drugimi rožami in jim preveč jemljejo svetlobo in prostor.
silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

magnolija je napisal/a:
Res je prava škoda tole deževje za lepoto potonik.

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

potonika, potonika in Alba. lpvoda
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Moje bodo čez kak,dan cvetele,me pa zanima na koga bi se lahko obrnil,za kakšno belo in roza potoniko.
Lp iz Prekmurja
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Robert belo potoniko imam jaz na stajerskem. Trenutno je tik pred cvetenjem. Z veseljem ti del izkopljem. Ne vem pa tocno kdaj se lah to naredi.
Odgovori