pripravek iz nakaljenih semen SST
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
pripravek iz nakaljenih semen SST
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Kaj bi ponavljali, da imajo semena v sebi veliko moč, veliko rastnih hormonov in hranil ....
Nakaljena semena še toliko več, saj so se prebudila in sprostila vso moč za rast rastline navzgor in rast korenin navzdol
.
Tukaj je recept za izdelavo hranil iz viška semen, ki smo jih zbrali. Mogoče so prestara, da bi jih uporabili za sejanje ali jih imamo enostavno preveč ali pa smo jih zbirali ravno v ta namen, da iz njih naredimo bio-stimulator.
Najboljša so hitro kaljiva, kot so alfa-alfa, redkvice, ječmen oz. žita, ... ker v nekaj dneh naredijo kalčke in je proces hitrejši in bolj varen v smislu nastajanja neželene plesnobe.
Navaden postopek je takšen (Sprouted Seed Tea SST)
kdor je kalil semena zase, pozna začetno fazo postopka
- semena čez noč namočimo v neklorirano vodo (24 ur) v steklen kozarec ali plastično posodo
- naslednji dan vodo odlijemo
- 2x dnevno jih spiramo, da bi preprečili razvoj plesni
- pazimo, da so semena ves čas vlažna, lahko jih pokrijemo z vlažno brisačko. Če se po vrhu naredi malo bele plesni - ni hudega
- v nekaj dneh (2-3) semena vzklijejo
- ko so kalčki veliki od 0,6 do 1 cm, so pravi
- damo jih v mikser in jih dobro zmeljemo
Zmleti masi dodamo postano vodo in zalijemo naše rastline. Preprosto.
Nadgradnja osnovnega recepta je fermentiranje, dobimo Fermented Sprouted Seed Tea FSST:
- nakaljena semena pred miksanjem stehtamo
- damo jih v mikser skupaj s sladkorjem/melaso v količini 1/2 do 1/3 teže/volumna nakaljenih semen
- zmiksamo, na koncu dodamo malo LB (1- 2 žlički na liter mešanice)
- maso damo v steklenice, ki imajo dobro zapiranje, ker potrebujemo brez-zračno fermentacijo. Meni so všeč flaše od sredstva za pomivanje posode, ki imajo na vrhu "dvižen" nastavek: dvigneš in plini se sprostijo iz plastenke, zrak pa ne more noter. Nastavek potisneš navzdol in je spet zatesnjeno![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
- pline, ki se bodo tvorili med fermentacijo je potrebno občasno spustiti iz posode
- mešanico fermentiramo 3-6 tednov v temnem prostoru
In tako smo dobili naravni stimulator rasti v višino in globino
. Redčimo v razmerju 1-2 žličke na 4 litre vode.
Mislim, da v primeru tega recepta lahko višamo koncentracijo.
Pripravek je koristen:
- za običajno zalivanje
- za namakanje semen pred sejanjem
- za zalivanje oz. sprejanje sadik pred in po presajanju
Za namakanje semen obstaja še kompleksnejša formula SES (katere se mi ne mudi prevajat ker dvomim, da jo bo kdo naredil), je pa tudi tale pripravek iz semen dober.
Splošna navodila za čas tretiranja/namakanja semena pred sajenjem so:
- 2 uri = semena ki hitro kalijo: redkev, grah, kitajsko zelje, ...
- 4 ure = semena, ki počasneje kalijo: kumare, melone, buče, ...
- 7 ur = semena, ki kalijo zelo počasi: paradižnik, paprika, melancane, ječmen, ..
- 0,5 ali 1 ura je dovolj za krompir, česen, čebulo, ...
Slikic še nimam, ker se ravno kalijo "odvečna" semena paprik in čilijev (vse sem spravila
), sončnic, alfe in rička (ta je tečen ker nabrekne in verjetno ne bo v resnici naredil kalčkov, važno je, da se bo zbudil).
Slikovni material torej pride kasneje, za začetek pa si lahko ogledate slike Patricka: http://theunconventionalfarmer.com/sprouted-seed-tea/
Kako se pripravek shranjuje še nisem zasledila, predvidevam pa, da v zaprti flaši na temnem in hladnem.
Sicer pa ne bo imel prilike predolgo stati, ker bo takoj uporabljen.Nazadnje urejal/a figula 15 Apr 2015 13:17; skupaj popravljeno 1 krat
Nakaljena semena še toliko več, saj so se prebudila in sprostila vso moč za rast rastline navzgor in rast korenin navzdol
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Tukaj je recept za izdelavo hranil iz viška semen, ki smo jih zbrali. Mogoče so prestara, da bi jih uporabili za sejanje ali jih imamo enostavno preveč ali pa smo jih zbirali ravno v ta namen, da iz njih naredimo bio-stimulator.
Najboljša so hitro kaljiva, kot so alfa-alfa, redkvice, ječmen oz. žita, ... ker v nekaj dneh naredijo kalčke in je proces hitrejši in bolj varen v smislu nastajanja neželene plesnobe.
Navaden postopek je takšen (Sprouted Seed Tea SST)
kdor je kalil semena zase, pozna začetno fazo postopka
- semena čez noč namočimo v neklorirano vodo (24 ur) v steklen kozarec ali plastično posodo
- naslednji dan vodo odlijemo
- 2x dnevno jih spiramo, da bi preprečili razvoj plesni
- pazimo, da so semena ves čas vlažna, lahko jih pokrijemo z vlažno brisačko. Če se po vrhu naredi malo bele plesni - ni hudega
- v nekaj dneh (2-3) semena vzklijejo
- ko so kalčki veliki od 0,6 do 1 cm, so pravi
- damo jih v mikser in jih dobro zmeljemo
Zmleti masi dodamo postano vodo in zalijemo naše rastline. Preprosto.
Nadgradnja osnovnega recepta je fermentiranje, dobimo Fermented Sprouted Seed Tea FSST:
- nakaljena semena pred miksanjem stehtamo
- damo jih v mikser skupaj s sladkorjem/melaso v količini 1/2 do 1/3 teže/volumna nakaljenih semen
- zmiksamo, na koncu dodamo malo LB (1- 2 žlički na liter mešanice)
- maso damo v steklenice, ki imajo dobro zapiranje, ker potrebujemo brez-zračno fermentacijo. Meni so všeč flaše od sredstva za pomivanje posode, ki imajo na vrhu "dvižen" nastavek: dvigneš in plini se sprostijo iz plastenke, zrak pa ne more noter. Nastavek potisneš navzdol in je spet zatesnjeno
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
- pline, ki se bodo tvorili med fermentacijo je potrebno občasno spustiti iz posode
- mešanico fermentiramo 3-6 tednov v temnem prostoru
In tako smo dobili naravni stimulator rasti v višino in globino
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Mislim, da v primeru tega recepta lahko višamo koncentracijo.
Pripravek je koristen:
- za običajno zalivanje
- za namakanje semen pred sejanjem
- za zalivanje oz. sprejanje sadik pred in po presajanju
Za namakanje semen obstaja še kompleksnejša formula SES (katere se mi ne mudi prevajat ker dvomim, da jo bo kdo naredil), je pa tudi tale pripravek iz semen dober.
Splošna navodila za čas tretiranja/namakanja semena pred sajenjem so:
- 2 uri = semena ki hitro kalijo: redkev, grah, kitajsko zelje, ...
- 4 ure = semena, ki počasneje kalijo: kumare, melone, buče, ...
- 7 ur = semena, ki kalijo zelo počasi: paradižnik, paprika, melancane, ječmen, ..
- 0,5 ali 1 ura je dovolj za krompir, česen, čebulo, ...
Slikic še nimam, ker se ravno kalijo "odvečna" semena paprik in čilijev (vse sem spravila
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Slikovni material torej pride kasneje, za začetek pa si lahko ogledate slike Patricka: http://theunconventionalfarmer.com/sprouted-seed-tea/
Kako se pripravek shranjuje še nisem zasledila, predvidevam pa, da v zaprti flaši na temnem in hladnem.
Sicer pa ne bo imel prilike predolgo stati, ker bo takoj uporabljen.Nazadnje urejal/a figula 15 Apr 2015 13:17; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Hvala za predstavitev nove tehnike tretiranja rastlin/semen.
Bi pa imel mali komentar, ... in sicer na plastenko detergenta. Po mojem mnenju bi to ne bila najboljša opcija, ker sem v dvomih, če resnično spereš popolnoma vse čistilo. Fermentacija?
Tudi za kefir nekako priporočajo, da se posode ne čisti z detergenti.
Morebiti bi kot alternativo uporabil plastenko vod/sokov s podobno nadgradnjo zamaška. Recimo. Dlakocepim.
In skrivnostna si! SES.
Bom potrpežljivo počakal in upam, da se ti do spomladi dvomi razkadijo. Spomladi bo potrebno kaj zacoprati.
Bi pa imel mali komentar, ... in sicer na plastenko detergenta. Po mojem mnenju bi to ne bila najboljša opcija, ker sem v dvomih, če resnično spereš popolnoma vse čistilo. Fermentacija?
Tudi za kefir nekako priporočajo, da se posode ne čisti z detergenti.
Morebiti bi kot alternativo uporabil plastenko vod/sokov s podobno nadgradnjo zamaška. Recimo. Dlakocepim.
In skrivnostna si! SES.
Bom potrpežljivo počakal in upam, da se ti do spomladi dvomi razkadijo. Spomladi bo potrebno kaj zacoprati.
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
haha, nisem skrivnostna, le malo lena in mogoče kljub vsemu navdušenju in veselju, ki ju premorem, preutrujena, da bi vlagala trud v nekaj, od česar ne bo nobene koristi
.
V SES zvarku ali lepše: pripravku za tretma semen je glavna sestavina OHN, v katerem so semena angelike in skorja cimeta. Hm, to pri nas ne raste za vsakim plotom, torej bo potrebno najti nadomestek.
Angeliko imam, sicer nima pravega priimka, je pa Angelika, velika, dišeča in bavcev varna
.
Nisem še ugotovila točne namembnosti cimeta, je pa definitivno brezsmisla da ga kupujem. Razmišljam, da bi ga zamenjala za seme repinca (ko ugotovim kako ga najbolj enostavno rešim iz bodic, prisežem da je še hujši kot šipek
).
Angelika gre navgor, repinec pa poleg svojih velikih listov tudi navzdol z močno korenino. Lahko bi rekli: idealno![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif)
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
V SES zvarku ali lepše: pripravku za tretma semen je glavna sestavina OHN, v katerem so semena angelike in skorja cimeta. Hm, to pri nas ne raste za vsakim plotom, torej bo potrebno najti nadomestek.
Angeliko imam, sicer nima pravega priimka, je pa Angelika, velika, dišeča in bavcev varna
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Nisem še ugotovila točne namembnosti cimeta, je pa definitivno brezsmisla da ga kupujem. Razmišljam, da bi ga zamenjala za seme repinca (ko ugotovim kako ga najbolj enostavno rešim iz bodic, prisežem da je še hujši kot šipek
![Evil or Very Mad](images/smiles/icon_evil.gif)
Angelika gre navgor, repinec pa poleg svojih velikih listov tudi navzdol z močno korenino. Lahko bi rekli: idealno
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Hm, morebiti te pa silim v ... za kar slutiš, česar jaz ne. OK.
Ah drek. Zakaj pa ne cimeta iz trgovine? Jaz ga kupujem. Mi je preveč dober v mlečni proseni kaši, ... zato se sprašujem zakaj ne k angeliki in za semena.
Je to zgolj stališče ali pač nepoznana vedenja, ki jih še skrivaš.
"angelika gre navzgor, repinec navzdol" hmmm?
.......
Sicer pa imaš prav (kar se tiče mene). Mojo angeliko je pred tremi leti pospravil voluhar.![Crying or Very sad](images/smiles/icon_cry.gif)
Repinec je pa na sploh pacek. Naša dolgodlaka Miša (že pokojna) je to dobro vedela.
Ah drek. Zakaj pa ne cimeta iz trgovine? Jaz ga kupujem. Mi je preveč dober v mlečni proseni kaši, ... zato se sprašujem zakaj ne k angeliki in za semena.
Je to zgolj stališče ali pač nepoznana vedenja, ki jih še skrivaš.
"angelika gre navzgor, repinec navzdol" hmmm?
.......
Sicer pa imaš prav (kar se tiče mene). Mojo angeliko je pred tremi leti pospravil voluhar.
![Crying or Very sad](images/smiles/icon_cry.gif)
Repinec je pa na sploh pacek. Naša dolgodlaka Miša (že pokojna) je to dobro vedela.
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
.... cimeta iz trgovine ne samo zato, ker bi ga želela porabiti več kot sem ga pripravljena plačati
(pa nisem uhrna)
.... plus se mi zdi, da bi naj bil material "čimbolj domačega" izvora, saj če že nabiramo domače mikroorganizme, ki so najmočnejši tu in sedaj (?)
.... še najbolj verjetno pa je, da sem samo prismojena
, v neke stvari se zapičim, eni sloni pa mahajo mimo
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
.... plus se mi zdi, da bi naj bil material "čimbolj domačega" izvora, saj če že nabiramo domače mikroorganizme, ki so najmočnejši tu in sedaj (?)
.... še najbolj verjetno pa je, da sem samo prismojena
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Ah, v LeClercu je ona velika PVC škatla od KOTANYI, polna čudovito dišečih palčk nekje okoli 8 €, če se ne motim. Kar za to količino res ni nek denar, 265g ga je, Premium quality, pa je res, verjemite. Tudi tole je na voljo, vidim. Mlet cimet. Oni cel je v enaki embalaži, a zeleno obarvani.
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
metuljc, to je dokaz, da hodim v napačne trgovine
. Sem imela včeraj v roki zavitek lepo debele cimetove skorjice po znatno višji ceni
.
Ker so viri za te zvarke pretežno skopi o vzrokih izbire sestavin, si jih domišljam po svoje. Po enem takem globokem tuhtanju mi je svanulo, da so stvari morda popolnoma preproste - vzeli so material, ki ga imajo v izobilju
na dosegu roke.
Tako se tokrat z optimističnim odnosom"saj sem kmetovalec, mora uspeti" odločim za surovine, ki mi jih narava nudi pred nosom
. Mora biti dobro!
Si vzamem pravico, da zakompliciram kdaj drugič
.
Sem ravno pregledovala obnašanje semen v procesu kaljenja:
- alfa bo lepo zdržala brez spiranja in seveda tudi najbolj kali, smo že na nekaj mm
- mešanica paprik in čili semen je dobila vonj. Sem sprala/bom še spirala s postano vodo, ker nočem škodljivih snovi v svojih zvarkih
- sončnice se pridno odpirajo, tako so lepe v črnih plaščkih z belimi pikami. So tudi dobile malo tuširanja
- riček je že čisto želatinast, tu ni kaj storiti razen da ga premešam vsake toliko. Še kak dan ga pustim, potem gre verjetno prvi v mikser
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
Ker so viri za te zvarke pretežno skopi o vzrokih izbire sestavin, si jih domišljam po svoje. Po enem takem globokem tuhtanju mi je svanulo, da so stvari morda popolnoma preproste - vzeli so material, ki ga imajo v izobilju
![Idea](images/smiles/icon_idea.gif)
Tako se tokrat z optimističnim odnosom"saj sem kmetovalec, mora uspeti" odločim za surovine, ki mi jih narava nudi pred nosom
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Si vzamem pravico, da zakompliciram kdaj drugič
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
Sem ravno pregledovala obnašanje semen v procesu kaljenja:
- alfa bo lepo zdržala brez spiranja in seveda tudi najbolj kali, smo že na nekaj mm
- mešanica paprik in čili semen je dobila vonj. Sem sprala/bom še spirala s postano vodo, ker nočem škodljivih snovi v svojih zvarkih
- sončnice se pridno odpirajo, tako so lepe v črnih plaščkih z belimi pikami. So tudi dobile malo tuširanja
- riček je že čisto želatinast, tu ni kaj storiti razen da ga premešam vsake toliko. Še kak dan ga pustim, potem gre verjetno prvi v mikser
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Aye-Aye je napisal/a: |
Tudi encimski čaj bi imela, samo nimam črpalke za akvarij. ![]() |
Aye-Aye mi je dala nalogo
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Ječmen je zelo primeren za izdelavo encimskih čajev za hranjenje zemlje in rastlin. Postopkov je več:
1. ječmen nakalimo, posušimo in zmeljemo v kavnem mlinčku. 30 do 60 gramov zmletega ječmena damo v 4 litre vode in z akvarijsko črpalko od 12 do 24 ur "proizvajamo" ječmenove encime. Lahko damo vode manj, ker se peni in jo dopolnimo po končanem procesu.
To bom jaz danes preizkusila. Jutri bom zalila svoje sadike - pripravek je potrebno takoj porabiti, ne moremo ga shraniti.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0248/9641/files/Malted_Seed_Tea.pdf
2. našla sem tudi način, kjer ni potreben proces zračenja s črpalko: 56 gramov semen nakalimo in zmeljemo v mikserju. Mešanico dodamo v 20 litrov vode in zalijemo rastline.
3. je še nekaj drugih receptov, kot naprimer priprava napitka Rejuvelac, ki se običajno dela iz pšenice in je dober tudi za naše črevesje. To bom tudi enkrat napisala, ko bo čas dopuščal
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Pa seveda iz drugih semen/zrnja se tudi da - moram še vse dobro naštudirat.
Aye-Aye - zato bi bilo najbolje, da ti prinesem ječmen v zrnju, pa boš naredila drugo varianto??
Lahko prinesem tudi komu drugemu, seveda
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
-
- Prispevkov: 1975
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
Pri kultiviranju laktobacilov sem ga uporabljal, pa je zapisano, kako sem ga delal. Prilepim še sem.
Rejuvelac
Potrebujemo:
- pol skodelice žita
- neklorirana voda
- kozarec za vlaganje
- gaza
1. V kozarec za vlaganje vsujemo pol skodelice žita (pšenica, rž, ječmen, pira, ...)
Pomembno je, da imajo ta žita sposobnost kaliti, ješpren ni nikoli kalil in nikoli ne bo.![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Dolijemo vodo in pustimo čez noč namočeno.
2. Drugi dan odlijemo vodo in kozarec nagnemo, da se žita razprostrejo po kozarcu ter pustimo en dan oz. dokler se ne pojavijo bele koreninice na semenih.
Vmes spiramo z vodo, da ostanejo semena vlažna.
3. Nakaljeno žito zalijemo z vodo in pustimo pokrito z gazo dva dni na sobni temperaturi brez prisotnosti direktne sončne svetlobe.
Prisotnost zraka mora biti, najboljše je, da kozarec ni čisto poln vode.
4. Po dveh, treh dneh na sobni temperaturi bo stvar sfermentirala.
Rejuvelac je narejen - odličnega okusa, pomlajevalen, pije se kot limonada, celo okus ima malo po njej, dober za prebavo.
Uporaben tudi za vrtnarja za zalivanje in pršenje rastlin in tal, priprava substratov, takšnih in drugačnih zvarkov ipd.
Vsebuje laktobacile, kvasovke, encime, vitamine ter druge koristne bakterije.
Si predstavljate moč kalečega žita, ki je v tej vodi?!
Rejuvelac
Potrebujemo:
- pol skodelice žita
- neklorirana voda
- kozarec za vlaganje
- gaza
1. V kozarec za vlaganje vsujemo pol skodelice žita (pšenica, rž, ječmen, pira, ...)
Pomembno je, da imajo ta žita sposobnost kaliti, ješpren ni nikoli kalil in nikoli ne bo.
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Dolijemo vodo in pustimo čez noč namočeno.
2. Drugi dan odlijemo vodo in kozarec nagnemo, da se žita razprostrejo po kozarcu ter pustimo en dan oz. dokler se ne pojavijo bele koreninice na semenih.
Vmes spiramo z vodo, da ostanejo semena vlažna.
3. Nakaljeno žito zalijemo z vodo in pustimo pokrito z gazo dva dni na sobni temperaturi brez prisotnosti direktne sončne svetlobe.
Prisotnost zraka mora biti, najboljše je, da kozarec ni čisto poln vode.
4. Po dveh, treh dneh na sobni temperaturi bo stvar sfermentirala.
Rejuvelac je narejen - odličnega okusa, pomlajevalen, pije se kot limonada, celo okus ima malo po njej, dober za prebavo.
Uporaben tudi za vrtnarja za zalivanje in pršenje rastlin in tal, priprava substratov, takšnih in drugačnih zvarkov ipd.
Vsebuje laktobacile, kvasovke, encime, vitamine ter druge koristne bakterije.
Si predstavljate moč kalečega žita, ki je v tej vodi?!