Čili v olju, malo testiranja

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Čili v olju, malo testiranja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Prispevkov: 4662
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Čili v olju, malo testiranja

Že lani poleti sem začel razmišljati o tem, da poskusim za namakanje posušenega čilija še kakšno drugo olje.
Oljčno olje mi je včasih, pri določenih sestavinah obroka, kar malo preveč dominantno s svojim okusom in aromo.

Tako sem začel brskati po spletu, in firbcati, kakšna olja vse ljudje uporabljajo v ta namen.
Pravzaprav hudo veliko podatkov ni, večinoma se vse konča z uporabo Vegetable oil, rastlinskih olj, ki jih je pa eno malo morje Wink .

Nisem šel preveč v širino, bal sem se, da se s testiranjem ne zaplezam; odprta je varianta testiranja še kakšnega olja.
Sem pa iskal po okusu bolj nevtralana olja, pa izbral sem ekološko pridelana in hladno stiskana olja. Izbral pa sem:

1. Ogrščično olje,

http://www.bodieko.si/ogrscicno-olje-repicno-olje

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=2101

2. Arašidovo olje

http://www.planet-diet.si/bio-prehrana/146-arasidovo-olje

http://www.naravno-olje.com/arasidovo-olje/arasidovo-olje

3. Sojino olje; to sem vzel pravzaprav bolj iz firbca, soja je postala predmet raznih strokovnih razprav … Rolling Eyes Rolling Eyes

http://www.naravno-olje.com/sojino-olje/sojino-olje


Namočil sem sedaj že predlanske posušene čilije, Habanero Red, ki so še čisto v redu, in počakal kar cel mesec, da ne bi bil kriv za napačne rezultate Wink.

Če začnem s tretjim mestom, daleč najslabša varianta za čili je sojino olje, Uh, sem se prav mučil, da sem ga porabil.
Okus me je spominjal na ribje olje in tudi porabil sem ga večino v jedeh z ribami, pa še tam z odporom. Ga niti ne pogledam več.

OK, stvar osebnega okusa - ampak izgleda, da ga tudi komarji ne marajo Laughing

http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/Sojino-olje-je-odlicen-naravni-repelent-proti-komarjem.html


2. Ogrščično olje, bil sem prijetno presenečen, sicer ima tudi svoj specifičen okus,
ni pa nadležen. Manj kot olivno olje. Čisto lahko sem shajal z njim; na čili sem ga že ponovno nalil in bo v občasni uporabi.


1. Arašidovo olje, hm, vzel sem ga z bojaznijo …
1A za moj okus, odlična zadeva, najbolj nevtralen, pri čiliju pride do izraza ne samo zažiganje, ampak tudi aroma, in sadni okus. Do nadaljnjega bo osnovno čili olje.

Ostane pri hiši tudi oljčno čili olje, tudi zaradi renomeja olja. Sem pa ravno pri njemu prišel do konca uporabnosti čilija v njem.
Hudo je že izgubil ostrino, izgleda, da se je že ves Capsaicin iztrošil. Naslednja sarža bo s svežim (suhim) čilijem.

LP_________________mfranc
Odgovori