Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kalilne vrečke za hitrejše nakaljevanje semen

crtj-admin
Site Admin

Kalilne vrečke za hitrejše nakaljevanje semen

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Avtorica spodnjega prispevka je Ivčk, kopirano iz teme Čili 2015, stran 13, 12. januar 2015

Nekateri ste pa že res pohiteli!!
No, letos sem tudi jaz malo zgodnja (glede na prejšnja leta), ampak jaz vedno semena dam nakaliti v kalilno vrečko. Tokrat sem to storila nekoliko drugače. Idejo sem dobila na enem tujem forumu in se mi zdi zakon, ker poenostavi postopek nakaljevanja.

Ponavadi damo semena kaliti med nekaj slojev kuhinjske papirnate brisače, ta način pa ima navlaženo kuhinjsko brisačko samo na spodnji strani, kar olajša vzemanje nakaljenih semen ven iz kalilne vrečke. V ta namen se uporabijo plastične žlice za enkratno uporabo, ki služijo kot posteljice za kaleča semena.

Izgleda pa takole:

Semena sem prej namočila v razkužilni kopeli (1 zamašek varikine in 5 zamaškov vode) za deset minut in temeljito sprala. Kopel odstrani vse možne bolezenske klice in omehča semensko lupino, kar pospeši proces kalitve. Bom poročala o uspehu...

Odgovor Napisal/-a lera »

ja pa ste res pohiteli - kje pa je mfranc - on ima ponavadi potem tako lepe slike prej pa nič ne reče Very Happy_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Torej, po štirih dnevih so mi skalila semena dveh sort, oboje so sveža semena iz 2014, ena od sort je Habanero, kar me je presenetilo, ker vem, da ta semena ponavadi kalijo dlje časa.

Sem pa za probo po istem sistemu (z razkuževanjem vred) dala kaliti še nekaj semen paprik, jajčevcev in paradižnikov (vse vrste sem dala tako stara kot nova semena, da vidim razliko). In en paradižnik iz 2011 (semena so bila označena kot zelo slabo kaljiva, dobila sem jih v menjavi) je skalil že ISTI DAN! Zakon metoda, tole z žlicami, ni kaj Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

Ivčk a zdaj boš pa to s pinceto dala v zemljo?

A si moj ZS dobila?_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Ivčk

Lera, nobenega sporočila nisem dobila, prosim, pošlji še enkrat.

>Ne bom pincete rabila, bom kar počakala, da rastlinice še malo zrastejo in jih potem kar direkt posadila..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ivčk, mogoče jim varekina tudi malo oslabi stene/ovojnice, pa zato prej prilezejo ven?

Zanimiva bi bila primerjava hitrosti z in brez obdelave v varekini.
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Ivčk kdaj pa ti potem prestaviš semenke v zemljo? Meni sta namreč dve semenki že skalili (včeraj zvečer opazila) in zdaj ne vem, a naj še ostale čakam ali sproti vsako dam v zemljo...
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Sam se nisem nikoli posluževal razkuževanja semen, pa me zanima, če je kdo probal v rastopini hipermangana.
LP Franci
Ivčk

figula je napisal/a:
Ivčk, mogoče jim varekina tudi malo oslabi stene/ovojnice, pa zato prej prilezejo ven?

Zanimiva bi bila primerjava hitrosti z in brez obdelave v varekini.

Belilo vsekakor omehča semensko ovojnico, sem tudi to omenila Wink

Ivčk je napisal/a:
Kopel odstrani vse možne bolezenske klice in omehča semensko lupino, kar pospeši proces kalitve

Jaz primerjala ne bom z in brez varikine, ker sem vsa leta do sedaj kalila v vrečkah brez predhodne obdelave z varikino.
Posledica je bila ta, da sem delež semen (sploh tistih, ki kalijo zelo dolgo) vedno izgubila zaradi plesni, zdaj pa se mi to več ne dogaja, zato varikina pri meni ostaja!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Odgovori