Cikorija puntarelle di galatina

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Cikorija puntarelle di galatina

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
zoyba
Prispevkov: 251
Pridružen: Če Jun 20, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Sem kupil z očmi Smile Bi potreboval kakšen nasvet.

_________________Robert
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ooooo, pred kakima dvema tednoma je bil recept v Odprti kuhinji. Slavka Ilich. Drugače je pa to cikorija (tudi katalonski radič ji rečejo), samo varianta, ki dela take male poganjke. Ki jih jedo malo pokuhane in popečene, pa mislim, da tudi kar surove. Greni pač, kot vsaka cikorija.
Mene tudi mika, da bi jo preizkusila.

Kar se vzgoje tiče, posej in potem razredči. Po moje se skozi leto lahko reže in je, surova ali kuhana, potem prezimi in na pomlad tvori takele poganjke.
Puntarela di galatina ji tudi rečejo sosedje. Tukaj.
Sem našla članek iz Odprte kuhinje, brstična cikorija jo imenuje Slavka Ilich.
Tukaj.
zoyba
Prispevkov: 251
Pridružen: Če Jun 20, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Hvala tudi za tale info. Sem bil danes v Trstu pa sem kupil tako malo bolj iz firbca. Grenke stvari so mi itak všeč saj celo leto konzumiram regrat._________________Robert
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni kaj, zoyba. In sporočam, da oni oranžni lepo rastejo.
Garden-ja
Prispevkov: 1719
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Puntarelle se je vecinoma s pasto.
Na hitro jih popecejo na olju z raznimi dodatki (ali brez) in skupaj z ribanim sirom, vecinoma pecorino, vmesajo v kratko pasto, predvsem peresniki in svedri._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nauta
Prispevkov: 267
Pridružen: So Feb 15, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Mi liste uporabljamo za solato, sredico pa v rižoti, na hitro popečeno na olivnem olju, zalito z vinom, posebej kuhan riž, tik pred zdajci dodan radič in po vrhu malo parmezana.
Lahko se med pečenjem radiču doda tudi kaj suhomesnatega in ne zalije z vinom in vse variante vmes.
Osrednji del precej greni in je že mlad od spodaj precej vlaknat oziroma olesenel, tako, da jaz izrastke kar ločim in vsakega posebaj narežem, listi okrog pa so malo manj grenki. Sejan je bil v marcu, presajen je začel delat sredico konec avgusta, postopoma. Smo ga tudi rezali, zelo počasi se obnovi in potem naredi to sredico, mislim, da v tretje ne bi šlo, poskusila pa nisem. Pred tahudo zmrzaljo smo ga že vsega pojedli, tako, da nič ne vem, kako prezimi. Vem pa, da se polži niso lepili po njem.
Sejali smo ga lani prvič, ker ne znamo italijansko, o njem nismo dobili skoraj nobene uporabne informacije glede priprave, pa smo malo kopirali primorsko rižoto s pršutom in treviškim radičem.
Vsekakor ga bomo še sejali, z zamikom, da podaljšamo sezono. Razz_________________Lp

Nauta
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Ali mi lahko kdo pove, kakšna je razlika med:
- Cicoria catalogna puntarelle di galatina in
-Radič catalogna frastagliaata (Cichorium intybus).
Letos bom prvič sejala to ddrugo. Nimam izkušenj. Morda je to eno in isto, ampak jaz res ne vem. Hvala za odgovore
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nauta
Prispevkov: 267
Pridružen: So Feb 15, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Joj, to pa presega moje poznavanje radičev. Rolling Eyes_________________Lp

Nauta
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Precej preprosto, gre za različne sorte iste vrste. Uradni dokument pravi takole.
(kot, recimo, Ljubljanska in Dalmatinska ledenka, sta sorti iste vrste solate).
Odgovori