Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Crataegus - glog

crtj-admin
Site Admin

Crataegus - glog

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Glog najdemo v naravi običajno na obronkih gozdov ali kot posamične grme in nižja drevesca.

Najbolj znan je kot zdravilo pri srčnem popuščanju, kot sestavni del čajne mešanice ga zeliščarji dajejo tudi v čaje za boljše počutje in spanje.

Za čaje uporabljajo predvsem list in cvet, pa tudi posušene in zdrobljene jagode.

Strokovnjaki so ga ocenili za precej močno zdravilo, zato ga je moč kupiti le v lekarnah, pred uživanjem čaja se je pa le dobro posvetovati z osebnim zdravnikom, da si ne naredimo več škode kot koristi.

Manjši glogov grm danes. Letos je zacvetel prvič:

Matično drevo. Kar trajalo je, da sem ga prepoznala, čeprav dnevno hodim pod njim. Je bilo treba pogledat še navzgor, ne samo pod noge, da ne bi stopila na pasje kakce Rolling Eyes Izdalo ga je šele cvetenje in seveda množica podmladka.

List od blizu.

Nimajo pa vsi glogovi grmički točno takih listov ,ker jih že pri nas raste več vrst: http://dbiodbs.univ.trieste.it/carso/chiavi_pub26?spez=3598
Nazadnje urejal/a muha 18 Sep 2013 13:07; skupaj popravljeno 1 krat
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

doli

Odgovor Napisal/-a doli »

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Enovrati glog - v plodu je samo ena peška. Okus pa je zame precej nevtralen (nič kisel, trpek) in mogoče malce mokast.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glog je, kot pravijo, precej močna zdravilna rastlina in plodov ni priporočljivo uživati kar tako, sploh ne preveč (zato sem pravkar dodala še opis v prvi prispevek). Kolikor vem, ga smejo prodajat samo v lekarnah. To mi je svojčas povedala zeliščarica na ljubljanskem Tromostovju. Dobila sem ga šele v lekarni.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Glog je res treba previdno uživat, kot sem slišal ne gre skupaj s tabletami za srce, je pa dober za liker. Zmečkamo jagode, malo pocukramo, zalijemo s šnopsom, pustimo en mesec potem pa s kriglom 03.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Nisem vedel da je tako močno zdravilo. Sem ter tja pohrustam kakšno jagodo, in to je to.

Jaz sem ga iskal zaradi podlage kamor bi nacepil Aronijo, in lahko povem da je problem najti lepo ravno rastlinco, ko jo pa najdeš pa ugotoviš da je zrastla iz koreninskega poganjka od matične rastline, ki je 1 meter proč. Da bi ga samo prijel in izpulil ne gre, je treba imeti pri roki škarje, kramp ali podoben pripomoček za kopanje.

V naravi se povečini razmnožuje s semeni in koreninskimi izrastki.
Po literaturi sodeč, moramo semena stratificirati - 8 tednov na 15°C zatem pa 26 tednov na 4°C, pa še tu je precej malo verjetnosti da bodo vsa kalila.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

TwityPity je napisal/a:
Jaz sem ga iskal zaradi podlage kamor bi nacepil Aronijo, in lahko povem da je problem najti lepo ravno rastlinco,
Po literaturi sodeč, moramo semena stratificirati - 8 tednov na 15°C zatem pa 26 tednov na 4°C, pa še tu je precej malo verjetnosti da bodo vsa kalila.

Ja, glog pač ni znan po tem, da bi rasel ravno. Je rastlina gozdnih obronkov, kjer se na eni strani trudi priti do svetlobe, na drugi pa uiti senci.
Vsa ne kalijo nikoli, načeloma pri nobeni rasltini. Po moje bi bila najboljša stratifikacija, da bi jih prepustil naravi (in poskrbel, da bi ti jih ne pojedli jedci iz narave). Glede na to, da že stotine generacij to počnejo glogova semena, je gotovo to zanesljiva pot.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

TP, lahko pogledam pri nas, saj kar rastejo posamezno po zaraščajočem travniku. Wink
Odgovori